Πάνω από τα 80 δολάρια το βαρέλι ανέκαμψαν χθες οι τιμές του «μαύρου χρυσού», μετά τις συντονισμένες δράσεις που ανακοινώθηκαν από τις κυβερνήσεις με σκοπό την ενίσχυση του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες αποκάλυψαν τις λεπτομέρειες των σχεδίων τους για τη στήριξη των τραπεζών, ενώ το παράδειγμά τους σχεδιάζει να ακολουθήσει και η Ουάσινγκτον.

Πάνω από τα 80 δολάρια το βαρέλι ανέκαμψαν χθες οι τιμές του «μαύρου χρυσού», μετά τις συντονισμένες δράσεις που ανακοινώθηκαν από τις κυβερνήσεις με σκοπό την ενίσχυση του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες αποκάλυψαν τις λεπτομέρειες των σχεδίων τους για τη στήριξη των τραπεζών, ενώ το παράδειγμά τους  σχεδιάζει να ακολουθήσει και η Ουάσινγκτον.

Παρόλα αυτά, η αμερικανική επενδυτική τράπεζα Goldman Sachs εκτιμά ότι η κρίση έχει ήδη πλήξει τη ζήτηση εμπορευμάτων, περισσότερο απ’ όσο αναμενόταν, και προειδοποιεί ότι η τιμή του πετρελαίου πιθανόν να διολισθήσει έως και τα 50 δολάρια το βαρέλι.

Λίγη ώρα πριν το κλείσιμο των αγορών, η τιμή του αμερικανικού αργού για παράδοση το Νοέμβριο ενισχυόταν κατά 3,05 δολάρια στα 80,75 δολάρια το βαρέλι, έχοντας νωρίτερα αναρριχηθεί πάνω από τα 82 δολάρια το βαρέλι, για να κλείσει τελικά στα 82,19 δολάρια το βαρέλι σημειώνοντας κέρδη 5,78%. Σημειώνεται ότι την Παρασκευή, είχε υποχωρήσει στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Φεβρουάριο του 2007. Στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων του Λονδίνου, η τιμή του Brent διαμορφωνόταν στα 76,62 δολάρια το βαρέλι, αυξημένη κατά 2,53 δολάρια.

«Οι ανακοινώσεις του Σαββατοκύριακου πιθανόν να έχουν κάποιες θετικές επιπτώσεις στις αγορές, αν και είναι ακόμη πολύ νωρίς να πούμε αν θα δώσουν τέλος στη χρηματοοικονομική κρίση», σημειώνει ο Ντέιβιντ Μουρ της Commonwealth Bank of Australia.

Η Goldman Sachs προέβλεψε τη Δευτέρα ότι οι παγκόσμιες αναταραχές θα πλήξουν τη ζήτηση πολύ περισσότερο απ’ ό,τι αναμενόταν και προειδοποίησε ότι οι τιμές του «μαύρου χρυσού» πιθανόν να βρεθούν και στα 50 δολάρια το βαρέλι, σε περίπτωση που επιδεινωθεί η χρηματοοικονομική κρίση.

Η τράπεζα αναθεώρησε την πρόβλεψή της για την τιμή του αργού στα τέλη του έτους σε 70 δολάρια, από 115 δολάρια το βαρέλι που εκτιμούσε προηγουμένως. Επίσης, «έκοψε» τις εκτιμήσεις για τη μέση τιμή το 2009 κατά το ένα τρίτο, στα 86 δολάρια το βαρέλι.