Κύπρος: “Πράσινο Φως” Από το Υπουργικό Συμβούλιο στην Πρόταση για Αλλαγές στο Ρυθμιστικό Πλαίσιο του GSI

Κύπρος: “Πράσινο Φως” Από το Υπουργικό Συμβούλιο στην Πρόταση για Αλλαγές στο Ρυθμιστικό Πλαίσιο του GSI
energia.gr
Τρι, 17 Σεπτεμβρίου 2024 - 15:43

"Πράσινο φως" άναψε το Υπουργικό Συμβούλιο στην πρόταση που κατέθεσε το Υπουργείο Ενέργειας για αλλαγές στο ρυθμιστικό πλαίσιο που διέπει την ηλεκτρική διασύνδεση Κύπρου – Κρήτης. Σύμφωνα με πληροφορίες από το Προεδρικό που επικαλείται το έγκυρο κυπριακό σάιτ nomisma.com.cy, η επίσημη ανακοίνωση και το ακριβές περιεχόμενο της απόφασης θα δημοσιευθεί το απόγευμα. Υπενθυμίζεται πως τα τρία σημεία της συμφωνίας είναι:

1. Να ανακτήσει ο ΑΔΜΗΕ έσοδα ύψους 125 εκατ. ευρώ, αντί για 200 εκατ. ευρώ, στη διάρκεια της κατασκευαστικής περιόδου.

Η κυπριακή πλευρά υποστηρίζει ότι το κόστος αυτό θα το καλύψει από έσοδα ρύπων, ενώ τα υπόλοιπα έσοδα που δικαιούται ο ΑΔΜΗΕ θα κεφαλαιοποιηθούν και θα ανακτηθούν με την εκκίνηση της λειτουργίας της ηλεκτρικής διασύνδεσης.

2. Να εισέλθει η Κυπριακή Δημοκρατία ως μέτοχος στην ηλεκτρική διασύνδεση Great SeaInterconnector.

Σήμερα μοναδικός μέτοχος είναι ο ΑΔΜΗΕ, ο οποίος έχει και την ευθύνη υλοποίησης του έργου για το καλώδιο Ελλάδας – Κύπρου (Great Sea Interconnector). Με βάση τη συμφωνία η Λευκωσία θα εισέλθει στο μετοχικό κεφάλαιο με 100 εκατ. ευρώ.

3. Να αυξήσει η Ελλάδα το ποσοστό της γεωπολιτικής εγγύησης για την υλοποίηση του έργου του καλωδίου Ελλάδας – Κύπρου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η αναλογία ανάμεσα στις δύο χώρες για την παροχή γεωπολιτικής εγγύησης στην ασφάλεια του έργου διαμορφώνεται στο 50 – 50 με την Ελλάδα να αυξάνει τη σχετική συμμετοχή της.