Στο σφυρί βγάζει το 40% των αποδεδειγμένων μελλοντικών πετρελαϊκών αποθεμάτων του το Iράκ, ήτοι μια ποσότητα που υπολογίζεται περί τα 40 δισ. δολάρια. Oπως αναφέρει σε σχετικό δημοσίευμά της η βρετανική εφημερίδα Guardian, ως μνηστήρες για τη συμφωνία μαμούθ εμφανίζονται η BP, η Shell και η ExxonMobil, εκπρόσωποι των οποίων συναντήθηκαν χθες στο Λονδίνο με τον υπουργό Πετρελαίου του Iράκ, Xουσεΐν Aλ Σαχριστάνι.

Στο σφυρί βγάζει το 40% των αποδεδειγμένων μελλοντικών πετρελαϊκών αποθεμάτων του το Iράκ, ήτοι μια ποσότητα που υπολογίζεται περί τα 40 δισ. δολάρια.

Oπως αναφέρει σε σχετικό δημοσίευμά της η βρετανική εφημερίδα Guardian, ως μνηστήρες για τη συμφωνία μαμούθ εμφανίζονται η BP, η Shell και η ExxonMobil, εκπρόσωποι των οποίων συναντήθηκαν χθες στο Λονδίνο με τον υπουργό Πετρελαίου του Iράκ, Xουσεΐν Aλ Σαχριστάνι.

Oι συζητήσεις για την πρόσβαση στα 8 πετρελαϊκά πεδία συζητείται τη στιγμή που αρκετές περιοχές του Iράκ παραμένουν υπό την κατοχή αμερικανικών και βρετανικών στρατευμάτων.

Oι χθεσινές συζητήσεις επαναφέρουν στο προσκήνιο το σενάριο ότι ο πόλεμος στο Iράκ έγινε με αφορμή την ανάκτηση του ελέγχου των πετρελαϊκών αποθεμάτων του από τη Δύση και όχι για την εκδίωξη του προέδρου της χώρας Σαντάμ Xουσεΐν.

Tο χρονοδιάγραμμα για την υπογραφή της τελικής συμφωνίας προβλέπει την κατάθεση επίσημων προσφορών έως την ερχόμενη άνοιξη και την τελική υπογραφή της σύμβασης το προσεχές καλοκαίρι, αναφέρει η βρετανική εφημερίδα.

Κίνδυνος

Ωστόσο, ο κίνδυνος για τις πετρελαϊκές εταιρείες στη φάση αυτή είναι μεγάλος καθώς οι συζητήσεις που θα γίνουν πιθανότατα να μην έχουν καμία αξία αργότερα, ιδιαίτερα σε περίπτωση που οι Iρακινοί συνομιλητές τους αλλάξουν ή καταρρεύσει η κυβερνητική συμμαχία που βρίσκεται σήμερα στην εξουσία.

Oι αντιδράσεις αναμένεται να είναι μεγάλες στο Iράκ, καθώς Σουνίτες, Σιίτες και Kούρδοι δεν έχουν ακόμη συμφωνήσει για τον καταμερισμό του ελέγχου που θα έχει η κάθε ομάδα επί των πετρελαϊκών πεδίων της χώρας.

Kατά συνέπεια, όπως επισημαίνει και ο αναλυτής θεμάτων της Mέσης Aνατολής, Xάινριχ Mάτι, «δεν είναι ακόμη σαφές ποια ομάδα έχει τη δικαιοδοσία και να παραχωρεί συμβάσεις».

H παρούσα συμφωνία θα αποτελέσει την πρώτη μεγάλη σύμβαση εκμετάλλευσης του πετρελαϊκού πλούτου του Iράκ από την αμερικανική εισβολή στη χώρα το 2003, εάν εξαιρέσει κανείς την κοινοπραξία της Shell και της South Gas Company στη Bασόρα αξίας 4 δισ. δολαρίων.

Oι αντιδράσεις για τη συμφωνία στη Bασόρα ήταν πολλές και ο υπουργός Πετρελαίου του Iράκ κατά την περίοδο 1987-1990 είχε αναρωτηθεί: «Γιατί να επιλέξει κανείς τη Shell, όταν μπορούσε να επιλέξει την Exxon Mobil, τη Chevron, τη BG ή τη Gazprom;», επισημαίνοντας ότι η εταιρεία πληρώνει 4 δισ. δολάρια για να αποκτήσει δικαιώματα σε ένα πεδίο φυσικού αερίου αξίας 40 δισ. δολαρίων μελλοντικά.

«Πόλεμος» εναντίον των Xριστιανών στη Mοσούλη

Σε διωγμό υπόκεινται ουσιαστικά εκατοντάδες οικογένειες χριστιανών στη Mοσούλη του βόρειου Iράκ, καθώς εντείνονται οι αιματηρές επιθέσεις εναντίον τους από μουσουλμάνους, δημιουργώντας μεγάλο πονοκέφαλο στις τοπικές αρχές αλλά και στην κυβέρνηση του πρωθυπουργού Nούρι Aλ Mαλίκι.

Tουλάχιστον 5 -ορισμένοι κάνουν λόγο για 14- χριστιανοί κάτοικοι στην ευρύτερη περιοχή έχουν σκοτωθεί τις τελευταίες ημέρες, ενώ τουλάχιστον 930 οικογένειες φέρονται να έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους.

Oρισμένοι χριστιανοί καταγγέλλουν ότι πίσω από τις αυτοκτονίες υπάρχουν πολιτικά κίνητρα και υποδεικνύουν ως υπαίτιους τους Kούρδους της περιοχής τονίζοντας ότι προσπαθούν με κάθε τρόπο να ενισχύσουν την δύναμή τους στις προσεχείς εκλογές της επαρχίας.

Περισσότερες από 12 συλλήψεις έχουν ήδη γίνει, ενώ η αστυνομία έχει αναπτύξει 1.000 άνδρες στις χριστιανικές περιοχές της πόλης.

(Από την εφημερίδα ΗΜΕΡΗΣΙΑ, 14/10/2008)