Την πρόβλεψη ότι θα υπάρξει σταθεροποίηση στις τιμές του πετρελαίου στα τωρινά επίπεδα διατυπώνει ο Δρ. Λεωνίδας Δρόλλας, αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος και επικεφαλής οικονομικής ανάλυσης στο Centre For Global Energy Studies. Σε ομιλία του στην ημερίδα που διοργάνωσε η Marfin Popular Bank για το περιβάλλον, την αλλαγή κλίματος και τις αγορές εμπορευμάτων, ο κ. Δρόλλας χαρακτήρισε κλειδί τη Σαουδική Αραβία για την απόφαση που αναμένεται να λάβει ο OPEC στα μέσα Νοεμβρίου.

Την πρόβλεψη ότι θα υπάρξει σταθεροποίηση στις τιμές του πετρελαίου στα τωρινά επίπεδα διατυπώνει ο Δρ. Λεωνίδας Δρόλλας, αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος και επικεφαλής οικονομικής ανάλυσης στο Centre For Global Energy Studies.

Σε ομιλία του στην ημερίδα που διοργάνωσε η Marfin Popular Bank για το περιβάλλον, την αλλαγή κλίματος και τις αγορές εμπορευμάτων, ο κ. Δρόλλας χαρακτήρισε κλειδί τη Σαουδική Αραβία για την απόφαση που αναμένεται να λάβει ο OPEC στα μέσα Νοεμβρίου.

Ο ομιλητής εξέφρασε την άποψη ότι είναι δύσκολο να υπάρξει μια απόφαση για περιορισμό της παραγωγής του OPEC γιατί αυτό, όπως είπε, θα οδηγήσει σε απότομη άνοδο των τιμών του πετρελαίου.

Οι πετρελαιοπαραγωγικές χώρες φοβούνται ότι δεν θα απορροφηθεί η παραγωγή σε υψηλές τιμές, ενώ θα υπάρξουν επιπλέον προβλήματα για τη διεθνή οικονομία, που βρίσκεται ήδη σε κρίση.

Αναφερόμενος ειδικότερα στα σημαντικά ζητήματα της αγοράς πετρελαίου ο κ. Δρόλλας επισήμανε ότι για το τρελό ράλι της τιμής του πετρελαίου έφταιγαν δυο παράγοντες: η ανησυχία για την επάρκεια των διεθνών αποθεμάτων και κερδοσκοπικές κινήσεις.

Η μείωση της τιμής του πετρελαίου ενδεχομένως να οφείλεται και στο γεγονός της γενικότερης ύφεσης, πράγμα το οποίο λειτουργεί αντίρροπα με την τάση που έχουν οι πετρελαιοπαραγωγικές χώρες να διατηρούν τις τιμές σε ικανοποιητικά γι’ αυτούς επίπεδα.

Αναφερόμενος ειδικότερα στην Ελλάδα, ο κ. Δρόλλας εντόπισε ανισορροπία στην παραγωγή ενέργειας και υπερβολικά μεγάλη εξάρτηση από τον λιγνίτη.

Σε ότι αφορά την στροφή σε επενδύσεις για ΑΠΕ, τη χαρακτήρισε «μόδα».

Ο ίδιος τάχθηκε ανεπιφύλακτα υπέρ της πυρηνικής ενέργειας, καθώς όπως είπε είναι πολύ δύσκολο να υποκαταστήσουμε το πετρέλαιο με τις ΑΠΕ.

Τέλος, διατύπωσε την άποψη ότι η ελληνική κυβέρνηση οφείλει να χαράξει μακροπρόθεσμη στρατηγική στον τομέα της ενέργειας, εντάσσοντας και την πυρηνική, η οποία εκτός από πολύ μεγάλες δαπάνες, απαιτεί και χρόνο.

Στην ημερίδα παρουσιάστηκαν εισηγήσεις για την επιρροή της κλιματικής αλλαγής στις επενδύσεις, το κατά πόσο οι αγορές εμπορευμάτων θεωρούνται «φούσκα» ή μακροχρόνια επενδυτική ευκαιρία, για το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον των ναυτιλιακών παραγώγων, για το μέλλον της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας στη ΝΑ Ευρώπη και θα ολοκληρωθεί με τρία εργαστήρια για την αντιστάθμιση κινδύνου με ναυτιλιακά παράγωγα, την αντιστάθμιση κινδύνου στην αγορά πετρελαίου και τις επενδύσεις σε αγορές εμπορευμάτων.

(Από www.euro2day.gr, 15/10/2008)