Η βουλγαρική κυβέρνηση και οι τοπικές αρχές έχουν κατηγορηθεί για συγκάλυψη της πραγματικής εικόνας της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στις μεγάλες πόλεις από μια από τις μεγαλύτερες περιβαλλοντικές οργανώσεις της Βουλγαρίας, το For the Earth (Για τη Γη). Η περιβαλλοντική ένωση «Για τη Γη» ανακοίνωσε ότι οι επίσημες μετρήσεις στην πρωτεύουσα Σόφια είναι «παράνομες εδώ και χρόνια», επειδή

οι κρατικοί σταθμοί μέτρησης της καθαρότητας του αέρα βρίσκονται έξω από το κέντρο της πόλης, όπου η ρύπανση είναι πολύ μικρότερη.

«Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Υδάτων κρύβει από το κοινό εδώ και χρόνια ότι το σύστημα μέτρησης του αέρα στη Σόφια είχε παραβιαστεί και δεν ανέφερε σωστά τη ρύπανση, παρόλο που είχαν στοιχεία σχετικά. Εν τω μεταξύ, χιλιάδες κάτοικοι της πόλης έχουν υποφέρει, και κάποιοι από αυτούς πιθανότατα πέθαναν πρόωρα, από ασθένειες που σχετίζονται με τον μολυσμένο αέρα», υποστηρίζει το «Για τη Γη».

Μια ανεξάρτητη έρευνα της Euractiv Bulgaria δείχνει ότι οι κρατικές συσκευές μέτρησης που μετρούν την καθαρότητα του αέρα στις τρεις μεγαλύτερες πόλεις της χώρας (Σόφια, Φιλιππούπολη και Βάρνα) βρίσκονται έξω από τα κεντρικά τους μέρη.

Οι κρατικοί αισθητήρες έχουν μετακινηθεί από τα κεντρικά μέρη αυτών των πόλεων από το 2010, όταν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κίνησε δύο ποινικές διαδικασίες για παραβίαση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας για τον καθαρό αέρα.

Ο επίσημος λόγος της κίνησης δόθηκε ως «δημοτικά έργα υποδομής», αλλά το 2022 ο τότε υπουργός Οικολογίας Borislav Sandov παραδέχτηκε στο κοινοβούλιο ότι η Βουλγαρία έπρεπε να μετακινήσει τους αισθητήρες για τη μέτρηση της καθαρότητας του αέρα για να αποφύγει την επιβολή προστίμων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή .

Από το 2011 έως το 2024, 8 από τις 30 αυτόματες συσκευές μέτρησης της πολιτείας που μετρούν την καθαρότητα του αέρα έχουν μεταφερθεί. Ένα μεγάλο μέρος αυτών των αισθητήρων βρίσκονταν στα σημεία με τη μεγαλύτερη ρύπανση στη Σόφια, τη Φιλιππούπολη και τη Βάρνα, μετακινούμενοι εκτός των κεντρικών τμημάτων.

Οι τοπικές αρχές στη Σόφια και τη Φιλιππούπολη έχουν ήδη καταδικαστεί από πολιτικούς ακτιβιστές λόγω του βρώμικου αέρα, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχουν ληφθεί μέτρα για την εφαρμογή των δικαστικών αποφάσεων.

Τα τελευταία οκτώ χρόνια, η Βουλγαρία έχει καταδικαστεί δύο φορές ενώπιον του Δικαστηρίου της ΕΕ λόγω βρώμικου αέρα και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε την επιβολή προστίμου 650.000 ευρώ για κάθε μέρα κατά την οποία η χώρα δεν πληροί τους νόμους της ΕΕ. Το δικαστήριο της ΕΕ δεν επέτρεψε την επιβολή αυτού του προστίμου, αλλά εκκρεμεί νέα δικαστική υπόθεση για την καθαριότητα του αέρα της χώρας.

Μόνο από την επίδραση ενός από τους ρύπους –λεπτών σωματιδίων σκόνης μεγέθους 2,5 μικρών– ο αριθμός των πρόωρων θανάτων στη Βουλγαρία για το 2020 ανέρχεται σε πάνω από 10.000 άτομα ετησίως, σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος. . Αυτό σημαίνει ότι ένας στους δέκα Βούλγαρους πεθαίνει από λόγους που σχετίζονται με την καθαριότητα του αέρα.

 

euractiv