Τα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία του ΕΣΠΑ για την περίοδο 2021-2027 και πώς αυτά θα μπορέσουν να στηρίξουν ουσιαστικά την τοπική αυτοδιοίκηση Α’ και Β’ βαθμού ώστε να γίνουν πράξη όλα τα μεγάλα έργα, που έχει ανάγκη η ελληνική επαρχία, αναπτύχθηκαν κατά την διάρκεια συζήτησης στο Olympia Forum V με θέμα «ΕΣΠΑ 2021-2027:

Κάνοντας την διαφορά σε τοπικό επίπεδο». Στο πάνελ των ομιλητών με συντονιστή τον δημοσιογράφο του CNN.gr, Δημήτρη Πεφάνη, βρέθηκαν ο πρόεδρος του Πράσινου Ταμείου, Ιωάννης Ανδρουλάκης, η προϊσταμένη της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Ε.Π. της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, Ιωάννα Φαναριώτου, ο πρόεδρος της ΜΟΔ Α.Ε., Βασίλης Σιαδήμας και ο ιδρυτής και πρόεδρος της AT Management Funding & Development Consultants Αλέξανδρος Τσιατσιάμης. 

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρθηκε, η Ελλάδα συμμετέχει με έναν πολύ πιο ενεργό τρόπο στην κατάρτιση του σχεδίου για την υλοποίηση της περιφερειακής ανάπτυξης, κάτι το οποίο αποδεικνύει ότι και η ελληνική οικονομία έχει ήδη μπει σε τροχιά ανάπτυξης κατέχοντας την 4η θέση στην Ευρώπη σε απορρόφηση των πόρων των κονδυλίων του ΕΣΠΑ. Τόσο η προηγούμενη προγραμματική περίοδος όσο και αυτή που «τρέχει» έδωσαν τις προϋποθέσεις, ώστε δήμοι και περιφέρειες να καταφέρουν να αποκτήσουν τα εργαλεία χρηματοδότησης εκείνα που θα ωθήσουν περισσότερο τα έργα για βελτίωση ποιότητας ζωής των κατοίκων αλλά και έργα σε μεγάλους τομείς παρέμβασης όπως η υγεία, η παιδεία, η οικονομία, η κοινωνική ευημερία κ.α. 

Ο κ. Ανδρουλάκης στην τοποθέτησή του αναφέρθηκε χαρακτηριστικά στο πρόγραμμα του Πράσινου Ταμείου «Life» παρουσιάζοντας τις μελέτες που αφορούν έργα παρέμβασης. Συγκεκριμένα, ανέφερε μεταξύ των άλλων ότι: «Έχουμε ήδη προχωρήσει ενισχυμένη μελέτη οριοθέτησης του ποταμού Ίναχου ώστε να ακολουθήσει η μόχλευση των πόρων για την υλοποίηση της οριοθέτησής του, μια μελέτη επίσης για μία ήπιας παρέμβασης για την παράκτια διάβρωση της Αχαΐας, ενώ έχουμε εντάξει τις διαχειριστικές μελέτες του δάσους της Ήλιδος καθώς και κάποια έργα μελετητικά στα πλαίσια του προγράμματος Έρευνα και Εφαρμογή σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πατρών». 

Στην τοποθέτησή της η κ. Φαναριώτου αφού έκανε αναλυτική παρουσίαση των αποτελεσμάτων της προηγούμενης προγραμματικής περιόδου, αναφέρθηκε και στις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας για το νέο πρόγραμμα 2021-2027 αποκαλύπτοντας ότι: «Η περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας αποφάσισε να εντάξει το σύνολο της εδαφικής της επικράτειας σε αναπτυξιακές χωρικές επενδύσεις. Υποστηρίζουμε την τοπικά σχεδιασμένη δράση άρα και οι δήμοι και οι τοπικοί φορείς γίνονται μικροί περιφερειάρχες και μπορούν να σχεδιάσουν τις αναπτυξιακές τους ανάγκες».

Όπως σημείωσε η κ. Φαναριώτου σε όλη την Περιφέρεια έχουν σχεδιαστεί εννέα στρατηγικές προς υλοποίηση και χρηματοδότηση από την νέα προγραμματική περίοδο, ενώ οι τρεις από αυτές αφορούν την Ηλεία, με τις στρατηγικές αυτές να αφορούν δράσεις ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων, δράσεις προστασίας του περιβάλλοντος, αντιμετώπισης και προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή, δράσεις ενίσχυσης και κινητικότητας, δράσεις ενίσχυσης υποδομών κ.α.

Η παρουσία της ΜΟΔ Α.Ε. που αφορά την στήριξη και ενίσχυση της δημόσιας διοίκησης με στόχο την αποτελεσματική διαχείριση των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ και άλλων αναπτυξιακών προγραμμάτων, ήταν το αντικείμενο που παρουσίασε στην τοποθέτησή του ο πρόεδρος της ΜΟΔ Α.Ε., Βασίλης Σιαδήμας. Ο κ. Σιαδήμας στάθηκε σε ζητήματα που αντιμετωπίζουν αυτή την περίοδο οι δήμοι ως προς την καθυστέρηση υλοποίησης των έργων εξαιτίας της υποστελέχωσης που έχουν και τον μη ωριμων μελετών, που όπως είπε, έχει ως αποτέλεσμα και την απουσία αναβάθμισης της ποιότητας ζωής των πολιτών.

«Η ΜΟΔ» εξήγησε ο κ. Σιαδήμας, «έχει δημιουργήσει έναν ολιστικό μηχανισμό πολυεπίπεδο και δίνει τη δυνατότητα στους δήμους να ζητήσουν βοήθεια από τον σχεδιασμό, την ωρίμανση έως την υλοποίηση του έργου». Μάλιστα κλείνοντας την τοποθέτησή του σχολίασε ότι η τοπική αυτοδιοίκηση θα πρέπει να «εκμεταλλευτεί» το νέο ΕΣΠΑ, το οποίο διαθέτει σειρά εργαλείων χρηματοδότησης. 

Τέλος ο ιδρυτής και πρόεδρος της AT Management Funding & Development Consultants, Αλέξανδρος Τσιατσιάμης παρουσίασε τις Ολοκληρωμένες Χωρικές Επενδύσεις που αφορούν ένα χρηματοδοτικό εργαλείο που απευθύνεται στην τοπική αυτοδιοίκηση με σκοπό την ενίσχυση των τοπικών κοινωνιών. «Αυτή τη στιγμή υπάρχει ένα χρηματοδοτικό περιθώριο 1,8 δισ. για σύνολο περίπου 53 αστικών ολοκληρωμένων χωρικών αναπλάσεων. Η περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας μόνο για τις ΟΧΕ έχει 110 εκατομμύρια ευρώ, ενώ παράδειγμα αποτελεί η θεματική της Αρχαίας Ολυμπίας, Ανδρίτσαινας και Ζαχάρως που δίνει έμφαση στον πολιτισμό της περιοχής και που, μετά από μία ευρεία διαδικασία διαβούλευσης που συμμετείχαν 50 φορείς δεχθήκαμε πάνω από 100 προτάσεις, είναι έτοιμη να ολοκληρωθεί και μένει να προσδιοριστεί η χρηματοδότηση».

 

Το Olympia Forum V συνδιοργανώνεται από την εφ. «Πατρίς» και το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.