Κάτω από τα 70 δολάρια το βαρέλι υποχώρησε η τιμή του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές, για πρώτη φορά από τον Αύγουστο του 2007 καθώς τα στοιχεία της αμερικανικής κυβέρνησης για τα αποθέματα στις ΗΠΑ έδειξαν μεγάλη αύξηση των αποθεμάτων αργού πετρελαίου και βενζίνης. Στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης, η τιμή του αμερικανικού ελαφρού αργού παράδοσης Νοεμβρίου παρουσίαζε σήμερα αργά το απόγευμα πτώση 4,75 δολαρίων το βαρέλι και είχε υποχωρήσει στα 69,92 δολάρια το βαρέλι.

Κάτω από τα 70 δολάρια το βαρέλι υποχώρησε η τιμή του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές, για πρώτη φορά από τον Αύγουστο του 2007 καθώς τα στοιχεία της αμερικανικής κυβέρνησης για τα αποθέματα στις ΗΠΑ έδειξαν μεγάλη αύξηση των αποθεμάτων αργού πετρελαίου και βενζίνης.

Στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης, η τιμή του αμερικανικού ελαφρού αργού παράδοσης Νοεμβρίου παρουσίαζε σήμερα αργά το απόγευμα πτώση 4,75 δολαρίων το βαρέλι και είχε υποχωρήσει στα 69,92 δολάρια το βαρέλι.

Σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία του υπουργείου Ενέργειας των ΗΠΑ (Energy Information Administration) τα αποθέματα βενζίνης αυξήθηκαν κατά 7 εκατ. βαρέλια, σε σύγκριση με την πρόβλεψη των αναλυτών που εκτιμούσαν ότι η αύξηση θα ήταν 2,9 εκατ. βαρέλια. Επιπλέον, τα αποθέματα αργού πετρελαίου αυξήθηκαν κατά 5,6 εκατ. βαρέλια, ενώ οι προβλέψεις των αναλυτών μιλούσαν για αύξηση των αποθεμάτων κατά 1,9 εκατ. βαρέλια.

Εξάλλου, στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων του Λονδίνου, η τιμή του μπρεντ σημείωνε πτώση μεγαλύτερη των 5 δολαρίων, στα 65,70 δολάρια το βαρέλι.

Εξάλλου, την πρόβλεψη ότι κατά πάσα πιθανότητα οι τιμές του πετρελαίου θα εξακολουθήσουν να πέφτουν όσο οι ΗΠΑ θα υφίστανται την οικονομική αναταραχή έκανε ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, Ούγκο Τσάβεζ, ο πιο σφοδρός αντίπαλος των ΗΠΑ στη Λατινική Αμερική. Η χώρα του είναι μια από τις μεγαλύτερες πετρελαιοπαραγωγές χώρες του κόσμο.

(από www.kathimerini.gr 16/10/2008)