Οι φόβοι για ύφεση στην παγκόσμια οικονομία και η κρατική στήριξη της Ελβετίας προς τη UBS οδήγησαν σε νέα πτώση τα χρηματιστήρια στην Ασία και στην Ευρώπη. Ωστόσο, ο ίδιος φόβος οδήγησε σε... μεγάλη άνοδο 4,68% τον δείκτη Dow Jones στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης. Η πτώση των τιμών του πετρελαίου κάτω των 70 δολαρίων το βαρέλι, λόγω μειωμένης ζήτησης (εξαιτίας της επιβράδυνσης) προκάλεσε την αισιοδοξία για τόνωση των λιανικών πωλήσεων και της οικονομίας.

Οι φόβοι για ύφεση στην παγκόσμια οικονομία και η κρατική στήριξη της Ελβετίας προς τη UBS οδήγησαν σε νέα πτώση τα χρηματιστήρια στην Ασία και στην Ευρώπη. Ωστόσο, ο ίδιος φόβος οδήγησε σε... μεγάλη άνοδο 4,68% τον δείκτη Dow Jones στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης. Η πτώση των τιμών του πετρελαίου κάτω των 70 δολαρίων το βαρέλι, λόγω μειωμένης ζήτησης (εξαιτίας της επιβράδυνσης) προκάλεσε την αισιοδοξία για τόνωση των λιανικών πωλήσεων και της οικονομίας. Η είδηση αυτή υποβάθμισε τους φόβους που προκάλεσε η ανακοίνωση της μεγαλύτερης πτώσης από το 1974 της βιομηχανικής παραγωγής στις ΗΠΑ τον Σεπτέμβριο. Είχε προηγηθεί η ανακοίνωση της μείωσης του πληθωρισμού στις ΗΠΑ και οι νέες ζημιές από Citigroup και Merrill Lynch για το τρίτο τρίμηνο.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης FTSE Eurotop-300 κατέγραψε απώλειες 5,5% και ο δείκτης των χρηματιστηρίων της Ευρωζώνης (DJ Euro Stoxx 50) με πτώση 5,98%. Ο δείκτης FTSE-100 στο Λονδίνο και ο Cac-40 στο Παρίσι σημείωσαν πτώση 5,4% και 5,9%, αντίστοιχα. Στη Φρανκφούρτη, ο δείκτης Dax έχασε το 4,9% της αξίας του.

Με απώλειες 11% έκλεισε ο δείκτης Νikkei στο Χρηματιστήριο του Τόκιο, ενώ η συνεδρίαση στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια σφραγίστηκε, επίσης, με σημαντικές απώλειες.

Η Standard & Poor’s επεσήμανε ότι οι τράπεζες της Νότιας Κορέας δεν θα έχουν τα περιθώρια αναχρηματοδότησης του χρέους τους, με αποτέλεσμα ο δείκτης της Morgan Stanley για τις αγορές στην Ασία και στον Ειρηνικό σε παραδίδεται σε πτώση 8,5%, καταγράφοντας τις μεγαλύτερες απώλειες από το 1987. Τους τελευταίους μήνες, οι συνέπειες της πιστωτικής κρίσης γίνονται αισθητές σε κάθε οικονομία του κόσμου, αγγίζοντας ακόμη και τις αναδυόμενες αγορές, οι οποίες μέχρι πρότινος αντιστέκονταν. Κατά συνέπεια, το κλίμα νευρικότητας και σύγχυσης στις αγορές κορυφώνεται.

Εκτός των ζημιογόνων αποτελεσμάτων της Citigroup, για τέταρτο συναπτό τρίμηνο, η ελβετική UBS θα λάβει κρατικά κεφάλαια 5,2 δισ. δολαρίων. Παράλληλα η UBS θα μεταφέρει επικίνδυνα δάνεια 54 δισ. δολαρίων σε ειδικό ταμείο με εγγύηση της Τράπεζας της Ελβετίας. Την ίδια στιγμή η ελβετική Credit Suiss αναζητεί κεφάλαια 10 δισ. ελβετικών φράγκων.

Η Citigroup προέβλεψε ότι οι απώλειες από τις πιστωτικές κάρτες και τα δάνεια θα αυξηθούν περαιτέρω, καθώς επιδεινώνεται η κατάσταση της οικονομίας, διεθνώς. Η χθεσινή πτώση της μετοχής της δεύτερης μεγαλύτερης τράπεζας των ΗΠΑ αύξησε τις απώλειές της στο 48% από τις αρχές του έτους. Μετά τη Citigroup, η δεύτερη μετοχή με τις μεγαλύτερες απώλειες ήταν αυτή της American Express, που κατέγραψε ενδοσυνεδριακά πτώση 8,9%.

Σε πτώση μεγαλύτερη του 11% οδηγήθηκαν, επίσης, οι μετοχές της γαλλικής BNP Paribas και της ολλανδικής ING Groep NV. Στο Λονδίνο, η μετοχή της Barclays, της δεύτερης μεγαλύτερης βρετανικής τράπεζας, αποδυναμώθηκε κατά, επίσης, 11%. Μέσα στους τελευταίους δεκατέσσερις μήνες έχουν καταγραφεί διαγραφές και απώλειες τραπεζών 650 δισ. δολαρίων και πλέον, εξαιτίας της κατάρρευσης της αμερικανικής αγοράς στέγης.

Στην Ουγγαρία, ο γενικός δείκτης του Χρηματιστηρίου κατρακύλησε χθες κατά 8,6% μετά από πτώση της τάξεως του 12% μια ημέρα πριν. Ο λόγος του μεγάλου κύματος ρευστοποίησεων στην Ουγγαρία αποδίδεται στην παραχώρηση 5 δισ. ευρώ εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για την αποκατάσταση της ροής χρήματος στη διατραπεζική αγορά.

Η υποχώρηση της τιμής του πετρελαίου σε επίπεδα χαμηλότερα των 70 δολαρίων, ανά βαρέλι, βύθισε τη μετοχή της γαλλικής πετρελαϊκής Total κατά 9,2%. Ομοίως, η μετοχή της Royal Dutch Shell απώλεσε το 7,2% της αξίας της. Η καθοδική πορεία των τιμών του πετρελαίου και των εμπορευμάτων πυροδότησαν πτωτικές τάσεις στον κλάδο εξόρυξης. Η μετοχή του κολοσσού BHP Billiton και αυτή της κινέζικης Cnooc κατέγραψαν πτώση κατά 13% και 8,9%, αντίστοιχα.

Θετικά ήταν τα σημάδια που εμφανίστηκαν στη διατραπεζική αγορά του Λονδίνου, με το τριμηνιαίο επιτόκιο Libor να υποχωρεί επί τέταρτη συνεχόμενη συνεδρίαση. Πτώση σημείωσε, επίσης, το κόστος ασφάλισης των ευρωπαϊκών εταιρικών ομολόγων, όπως έδειξαν οι τιμές των συμβολαίων των credit defalut swaps.

 

(Από την εφημερίδα Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 17/10/2008)