Οι προβλέψεις για περαιτέρω υποχώρηση των διεθνών τιμών του πετρελαίου και άλλων εμπορευμάτων σε συνδυασμό με τις ισχυρότατες πιέσεις στις αγορές μετοχών -συνιστούν απειλή για την οικονομική ανάκαμψη της Ρωσίας- το μεγαλύτερο επίτευγμα που έχει να παρουσιάσει ο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Οι προβλέψεις για περαιτέρω υποχώρηση των διεθνών τιμών του πετρελαίου και άλλων εμπορευμάτων σε συνδυασμό με τις ισχυρότατες πιέσεις στις αγορές μετοχών -συνιστούν απειλή για την οικονομική ανάκαμψη της Ρωσίας- το μεγαλύτερο επίτευγμα που έχει να παρουσιάσει ο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ο γενικός δείκτης μετοχών RTS υποχώρησε 20% την περασμένη εβδομάδα στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Ιούνιο του 2005. Παρά το σχέδιο του Κρεμλίνου ύψους 160 δισ. δολαρίων για τη σωτηρία των αγορών, ο δείκτης βρίσκεται 73% χαμηλότερα από το ιστορικό ρεκόρ τον περασμένο Μάιο.

Ο υπουργός Οικονομίας, Αλεξέι Κουντρίν έχει μάλιστα προειδοποιήσει ότι η πτώση θα συνεχιστεί. Αδύναμοι να αντλήσουν ρευστό οι χρεωμένοι δισεκατομμυριούχοι της Ρωσίας έχουν αναγκαστεί σε ρευστοποιήσεις ενεργητικού.

Οι οικονομολόγοι προβλέπουν ότι υπό αυτές τις συνθήκες η ρωσική οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμούς περίπου 3%-4% το 2009, έναντι ρυθμών 7,7% τους πρώτους εννέα μήνες του έτους. Τα αποθέματα της κεντρικής τράπεζας έχουν υποχωρήσει κατά 66,9 δισ. δολάρια από τις αρχές του Αυγούστου.

Πρόκειται για την πρώτη μεγάλη δοκιμασία για τη ρωσική ηγεσία και ειδικότερα για τον πρωθυπουργό Βλαντιμίρ Πούτιν και τον πρόεδρο Ντμίτρι Μεντβέντεφ, όπως χαρακτηριστικά επισημαίνουν οι αναλυτές. Προς το παρόν οι πολίτες δεν έχουν άρει την εμπιστοσύνη τους προς την κυβέρνηση.

Σε πρόσφατη δημοσκόπηση το 42% των ερωτηθέντων δήλωσε πως πιστεύει ότι οι τρέχουσες αναταράξεις στην οικονομία θα είναι «προσωρινές». Μόνο το 30% εκτιμά ότι η χώρα θα αντιμετωπίσει «σοβαρά χρηματοπιστωτικά σοκ».

Τα αποτελέσματα αυτά οφείλονται πιθανότατα στο γεγονός ότι οι επιπτώσεις της κρίσης δεν έχουν γίνει ακόμη ιδιαίτερα αισθητές στην πραγματική οικονομία. Οι καταναλωτικές δαπάνες είναι σταθερές, ενώ η ανεργία παραμένει σε χαμηλά επίπεδα. Η εικόνα αυτή όμως πιθανότατα θα αλλάξει τους επόμενους μήνες.

Ηδη μεγάλες μεταλλευτικές επιχειρήσεις και αυτοκινητοβιομηχανίες έχουν προαναγγείλει περιορισμό της παραγωγής. Το ρούβλι παράλληλα υποχωρεί αισθητά έναντι του δολαρίου, γεγονός που εγείρει ιδιαίτερη ανησυχία στην πολιτική ηγεσία της χώρας. «Ξέρουμε ότι η κρίση θα μετακυλήσει στην πραγματική οικονομία» παραδέχεται αξιωματούχος της ρωσικής κεντρικής τράπεζας.

Μένει να φανεί πόσο αποτελεσματική θα είναι η απόφαση της κυβέρνησης να δαπανήσει αυτή την εβδομάδα 175 δισ. ρούβλια για την αγορά μετοχών και ομολόγων. Το υπουργείο Οικονομίας πάντως έχει επισημάνει ότι πρόκειται για επένδυση με «μακροπρόθεσμη προοπτική» και όχι για προσπάθεια αντιστροφής του κλίματος στις αγορές.

(Από την εφημερίδα Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ, 20/10/2008)