Υπέρ της μείωσης της παραγωγής πετρελαίου κατά περισσότερο από ένα εκατομμύριο βαρέλια ημερησίως τάχθηκε σήμερα η Λιβύη, εν όψει της έκτακτης συνόδου του ΟΠΕΚ, στις 24 Οκτωβρίου. «Η μείωση της παραγωγής κατά ένα εκατομμύριο βαρέλια δεν αρκεί για να επανέλθει η ισορροπία στην αγορά», δήλωσε ο υπουργός Πετρελαίου της Λιβύης, Σόκρι Γάνεμ.

Υπέρ της μείωσης της παραγωγής πετρελαίου κατά περισσότερο από ένα εκατομμύριο βαρέλια ημερησίως τάχθηκε σήμερα η Λιβύη, εν όψει της έκτακτης συνόδου του ΟΠΕΚ, στις 24 Οκτωβρίου.

«Η μείωση της παραγωγής κατά ένα εκατομμύριο βαρέλια δεν αρκεί για να επανέλθει η ισορροπία στην αγορά», δήλωσε ο υπουργός Πετρελαίου της Λιβύης, Σόκρι Γάνεμ. «Ένα εκατομμύριο (βαρέλια) είναι λίγο. Η προσφορά υπερβαίνει τη ζήτηση πολύ περισσότερο από ένα εκατομμύριο βαρέλια», πρόσθεσε ο Γάνεμ που είναι πρόεδρος της Εθνικής Εταιρείας Πετρελαίου της Λιβύης.

«Στόχος μας είναι να επιτύχουμε μια ισορροπία», υπογράμμισε, δηλώνοντας ότι είναι κατά της σταδιακής μείωσης της παραγωγής.

Ο εκπρόσωπος του Ιράν στον ΟΠΕΚ, Μοχάμαντ Αλι Χατίμπι, είχε αναφερθεί νωρίτερα σε μια πιθανή μείωση της παραγωγής κατά ένα εκατομμύριο βαρέλια, σε πολλά στάδια.

Η τιμή του πετρελαίου, που άγγιξε τα 147 δολάρια τον Ιούλιο, κυμαινόταν γύρω στα 70 δολάρια την περασμένη εβδομάδα, λόγω της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης που οδήγησε στη μείωση της ζήτησης.

(από www.kathimerini.gr 20/10/2008)