Το Κύμα της Πιστωτικής Κρίσης Παρασέρνει τις Μικρότερες Εταιρείες Πετρελαίου

Οι μικρές εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου θα εισέλθουν σε φάση ενοποίησης εξαιτίας της κρίσης στις αγορές πιστώσεων και της κάθετης μείωσης της τιμής του αργού πετρελαίου, υποστηρίζει η 3i, ο όμιλος επιχειρηματικών συμμετοχών (venture capital). Η πρόβλεψή του διατυπώνεται σε μια στιγμή κατά την οποία τα διευθυντικά στελέχη υποστηρίζουν πως αναμένουν μια ριζική αναδιάταξη του τομέα, με τις ασθενέστερες εταιρείες να εξαγοράζονται ή να καταρρέουν, αν και η αναταραχή στις αγορές εγείρει αμφιβολίες για την ολοκλήρωση ορισμένων προτεινόμενων deals.
του Ed Crooks
Τρι, 21 Οκτωβρίου 2008 - 14:36

Οι μικρές εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου θα εισέλθουν σε φάση ενοποίησης εξαιτίας της κρίσης στις αγορές πιστώσεων και της κάθετης μείωσης της τιμής του αργού πετρελαίου, υποστηρίζει η 3i, ο όμιλος επιχειρηματικών συμμετοχών (venture capital).

Η πρόβλεψή του διατυπώνεται σε μια στιγμή κατά την οποία τα διευθυντικά στελέχη υποστηρίζουν πως αναμένουν μια ριζική αναδιάταξη του τομέα, με τις ασθενέστερες εταιρείες να εξαγοράζονται ή να καταρρέουν, αν και η αναταραχή στις αγορές εγείρει αμφιβολίες για την ολοκλήρωση ορισμένων προτεινόμενων deals.

Ο Ζαν-Κλοντ Γκαντίρ, ο διευθύνων σύμβουλος της Addax Petroleum, μιας εταιρείες έρευνας και παραγωγής πετρελαίου με συνολική κεφαλαιοποίηση, στην αγορά, ύψους 1,5 δισ. στερλινών, προέβλεψε πως οι μικρότερες ανταγωνίστριές της θα «εξαφανιστούν από την αγορά», επειδή δεν είναι σε θέση να αντλούν κεφάλαια.

Ο Μάικ Γουάγκσταφ, ο διευθύνων σύμβουλος της Venture Production, της εταιρείας παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου που δραστηριοποιείται στην Βόρεια Θάλασσα και υποστηρίζεται από την 3i, δήλωσε πως η κρίση έχει «ρίξει ένα πέπλο αμφιβολίας στο συνολικό επιχειρηματικό μοντέλο», των μικρότερων πετρελαϊκών εταιρειών .

Οι εταιρείες έρευνας αργού πετρελαίου και φυσικού αερίου βασίζονται στην πρόσβαση στις αγορές κεφαλαίων για να χρηματοδοτήσουν την ανάπτυξή τους, ιδίως, για να είναι σε θέση να χρηματοδοτούν τα πανάκριβα προγράμματα εξορύξεων, αλλά, σήμερα, τόσο οι αγορές χρεογράφων όσο και οι κεφαλαιαγορές παραμένουν περίκλειστες.

Ο Μαρκ Κερ, ο διευθυντής του τμήματος αργού πετρελαίου, φυσικού αερίου και παραγωγής ενέργειας, της 3i δήλωσε: «Το προσεχές εξάμηνο αναμένεται να αποτελέσει μια σημαντική περίοδο ενοποιήσεων στον τομέα της εξόρυξης και παραγωγής υδρογονανθράκων καθώς οι εταιρείες που διαθέτουν επάρκεια κεφαλαίων θα εξαγοράσουν όσες πασχίζουν να εξεύρουν ρευστό για να χρηματοδοτήσουν τα σχέδια ανάπτυξής τους».

Η μείωση των τιμών του αργού πετρελαίου στα 72 δολάρια ανά βαρέλι, την προηγούμενη Παρασκευή, από 147 δολάρια, τον Ιούλιο, επιδείνωσε το πρόβλημα που είχε δημιουργήσει η πιστωτική ασφυξία.

Η τιμή της μετοχής της Oilexco, μιας ακόμη εταιρείας της Βόρειας Θάλασσας που έχει εισαχθεί στα χρηματιστήρια του Λονδίνου και του Τορόντο, κατέρρευσε στις αρχές του μήνα όταν ανακοινώθηκε πως δεν έχει, ακόμη, εξασφαλίσει τις πιστώσεις ύψους 1 δισ. δολαρίων που χρειάζεται για να χρηματοδοτήσει τις δραστηριότητές της και πρόσθεσε πως εξετάζει εναλλακτικές λύσεις για το πρόβλημα που αντιμετωπίζει. Η μετοχή της εταιρείας έκανε «βουτιά» ύψους 78% στο τελευταίο 12μηνο.

Ειδήμονες της αγοράς εικάζουν πως η ανακοίνωση της Οilexco είναι, πιθανό, να αποτελεί μόνο το προοίμιο πολλών ακόμη εταιρειών που θα ακολουθήσουν το παράδειγμά της.

Ο κ. Γκαντίρ, της Addax, η εταιρεία του οποίου δραστηριοποιείται στην Αφρική και στο βόρειο Ιράκ είπε: «Όλες οι εταιρείες με συνολική κεφαλαιοποίηση χαμηλότερη του 1 δισ. δολαρίων θα εξαφανιστούν από την αγορά επειδή δεν διαθέτουν πρόσβαση σε νέες πιστώσεις».

Ο κ. Γουάγκσταφ, από την πλευρά του, είπε πως η κρίση έχει, επίσης, πλήξει τη δυνατότητα των μικρότερων εταιρειών του τομέα να συνάπτουν συμφωνίες με τους προμηθευτές οι οποίοι απαιτούν πολύ μεγαλύτερες εγγυήσεις πιστοληπτικής αξιοπιστίας. Παράλληλα, αποστραγγίζει από πολύτιμη ρευστότητα τις αγορές τις προθεσμιακές αγορές φυσικού αερίου και αργού πετρελαίου, καθιστώντας ακόμη πιο δύσκολο το έργο της αντιστάθμισης των κινδύνων από τις τιμές των εμπορευμάτων.

«Περισσότερες διοικήσεις είναι τώρα πιο πρόθυμες να παραδεχτούν ότι δεν ήταν αποδεκτές οι επιλογές που θεωρούσαν αρχικώς, όπως είναι η πώληση του συνόλου ή μέρους των δραστηριοτήτων τους», είπε ο κ. Γουάγκσταφ.
Ορισμένα διευθυντικά στελέχη εταιρειών εξακολουθούν να αναμένουν πως θα υπάρξουν καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση των deals επειδή η έντονη αστάθεια που επικρατεί στις αγορές προκαλεί υψηλό βαθμό αβεβαιότητας.

Τον περασμένο μήνα, για παράδειγμα, η Salamander Energy προσέγγισε την εισηγμένη στην αγορά Aim του Λονδίνου, Serica Energy, καταθέτοντας επιθετική προσφορά εξαγοράς των μετοχών της, αποτιμώντας τον ανταγωνιστή της στις 124 εκατ. στερλίνες. Ωστόσο, από την ημέρα που ανακοινώθηκε η εν λόγω προσέγγιση, οι μετοχές της έχουν απολέσει το 39% της αξίας τους και η προτεινόμενη προσφορά αναλογεί, πλέον, μόνον στο 83% της τιμής της μετοχής της Serica.

Ακόμη και ορισμένα deals που έχουν ήδη συμφωνηθεί, έχουν περιέλθει σε κατάσταση αμφισβήτησης. Η ινδική ONGC Videsh συμφώνησε να καταβάλει 1,4 δισ. στερλίνες, τον Αύγουστο για να εξαγοράσει την εισηγμένη στην αγορά του Λονδίνου Imperial Energy της Ρωσίας, αποτιμώντας τη μετοχή της τελευταίας προς 12,50 στερλίνες. Ωστόσο, η τιμή της ρωσικής εταιρείας έπεσε στις 9,34 στερλίνες την περασμένη Παρασκευή παρά τις εγγυήσεις της ΟNGC ότι η συμφωνία θα ολοκληρωθεί όπως είχε , αρχικώς, συμφωνηθεί.

( Financial Times, 20/10/2008)