Καζακστάν: Έτοιμο να Ανταλλάξει Δικαιώματα Έρευνας Πετρελαίου στην Κασπία με το Ιράν

Καζακστάν: Έτοιμο να Ανταλλάξει Δικαιώματα Έρευνας Πετρελαίου στην Κασπία με το Ιράν
Energia.gr
Τετ, 22 Οκτωβρίου 2008 - 09:35
Έτοιμο να ανταλλάξει δικαιώματα έρευνας έρευνας πετρελαίου και φυσικού αερίου, που κατέχει στην Κασπία Θάλασσα, με το Ιράν είναι το Καζακστάν, προκειμένου να αποκτήσει πρόσβαση σε κοιτάσματα στον Περσικό Κόλπο, σύμφωνα με δηλώσεις του πρωθυπουργού της χώρας Καρίμ Μασίμοφ.

Έτοιμο να ανταλλάξει δικαιώματα έρευνας έρευνας πετρελαίου και φυσικού αερίου, που κατέχει στην Κασπία Θάλασσα, με το Ιράν είναι το Καζακστάν, προκειμένου να αποκτήσει πρόσβαση σε κοιτάσματα στον Περσικό Κόλπο, σύμφωνα με δηλώσεις του πρωθυπουργού της χώρας Καρίμ Μασίμοφ. «Γενικά, είμαστε έτοιμοι να ανταλλάξουμε στοιχεία ενεργητικού με το Ιράν, αλλά δεν επεξεργαζόμαστε αυτή τη στιγμή κάποια συγκεκριμένη συμφωνία», ανέφερε ο Μασίμοφ σε πρόσφατη συνέντευξή του στην Αστάνα.

Στα τέλη του 2007, τα αποδεδειγμένα αποθέματα πετρελαίου του Καζακστάν είχαν διαμορφωθεί στα 39,8 δισ. βαρέλια, τα οποία ισοδυναμούσαν με το 3,2% των παγκόσμιων αποθεμάτων, σύμφωνα με τα στοιχεία της BP. Τα αντίστοιχα αποθέματα του Ιράν, του δεύτερου μεγαλύτερου παραγωγού του ΟΠΕΚ, ανέρχονταν σε 138,4 δισ. βαρέλια, ισοδύναμα με το 11,2% των παγκόσμιων αποθεμάτων.

Το Καζακστάν εξάγει το μεγαλύτερο μέρος του αργού του μέσω του αγωγού Caspian Pipeline Consortium (CPC), τον οποίο διαχειρίζεται κοινοπραξία με επικεφαλής τη Chevron, στις ρωσικές ακτές της Μαύρης Θάλασσας. Η Ρωσία, που κατέχει το 24% του αγωγού, έχει καθυστερήσει τα σχέδια διπλασιασμού των παραδόσεων μέσω του CPC στα 1,35 εκατ. βαρέλια την ημέρα, όσο είναι σήμερα και η συνολική παραγωγή του Καζακστάν.

«Επιθυμούμε την επέκταση των αγωγών CPC και BTC (Μπακού-Τιφλίδα-Τσεϊχάν) και της διαδρομής προς την Κίνα», τόνισε ο Καζάκος πρωθυπουργός. «Αυτό είναι ένα ρεαλιστικό σενάριο.»

Τον Φεβρουάριο του 2007, το Καζακστάν αποκάλυψε ότι μελετά το ενδεχόμενο κατασκευής ενός πετρελαϊκού αγωγού, ο οποίος θα διασχίζει το Ιράν και θα καταλήγει στον Περσικό Κόλπο, από κοινού με την Ιαπωνία και τη γαλλική Total, με στόχο να εξασφαλίσει νέες αγορές για τις εξαγωγές του. Επίσης, το Ιράν, κάτοχος των δεύτερων μεγαλύτερων κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου στον κόσμο, ανακοίνωσε πως σχεδιάζει την κατασκευή αγωγού ύψους δύο δισ. δολαρίων, για τη μεταφορά ενός εκατ. βαρελιών την ημέρα κυρίως καζάκικου αργού, από την Κασπία σε τέρμιναλ κοντά στον Περσικό Κόλπο.

Σύμφωνα, πάντως, με τον Μασίμοφ, το Καζακστάν δεν σχεδιάζει αυτή τη στιγμή να κατασκευάσει αγωγό πετρελαίου με το Ιράν. «Υπό τις παρούσες συνθήκες είναι αδύνατη η κατασκευή ενός αγωγού με το Ιράν», ανέφερε στη συνέντευξή του, χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.