Η Σωτήρια Πτώση των Τιμών Πετρελαίου

Τουλάχιστον υπάρχει και μία καλή είδηση από τη χρηματοπιστωτική κρίση: οι τιμές του πετρελαίου έχουν καταρρεύσει. Τον Ιούλιο, το συμβόλαιο του αργού πετρελαίου στη Νέα Υόρκη κινείτο πάνω από τα 146 δολάρια ανά βαρέλι. Τρεις μήνες μετά, η τιμή έχει μειωθεί στο ήμισυ, στα 70 δολάρια περίπου. Κάποιοι πιστεύουν ότι θα υποχωρήσει περαιτέρω.
Energia.gr
Τετ, 22 Οκτωβρίου 2008 - 15:50

Τουλάχιστον υπάρχει και μία καλή είδηση από τη χρηματοπιστωτική κρίση: οι τιμές του πετρελαίου έχουν καταρρεύσει.

Τον Ιούλιο, το συμβόλαιο του αργού πετρελαίου στη Νέα Υόρκη κινείτο πάνω από τα 146 δολάρια ανά βαρέλι. Τρεις μήνες μετά, η τιμή έχει μειωθεί στο ήμισυ, στα 70 δολάρια περίπου. Κάποιοι πιστεύουν ότι θα υποχωρήσει περαιτέρω.

Οι ίδιοι αναλυτές της Goldman Sachs που πρώτοι έκαναν την πρόβλεψη ότι οι τιμές του πετρελαίου θα ξεπεράσουν τα 100 δολάρια πιστεύουν σήμερα πως οι τιμές θα υποχωρήσουν έως τα 50 δολάρια.

Πρόκειται για ανέλπιστη, σωτήρια εξέλιξη. Οι χαμηλότερες τιμές σημαίνουν χαμηλότερο πληθωρισμό, που μεταξύ άλλων δίνει στις κεντρικές τράπεζες περισσότερα περιθώρια μείωσης των επιτοκίων.

Είναι επίσης σωτήρια για τις οικονομίες. Στο δεύτερο τρίμηνο του έτους, οι Αμερικανοί καταναλωτές ξόδεψαν περίπου το 4% του εισοδήματός τους για καύσιμα, δηλαδή περίπου 440 δισ. δολ. Με την πτώση των τιμών του πετρελαίου στο ήμισυ έκτοτε, ο «λογαριασμός» μειώνεται κατά 200 δισ. δολ. Το μέγεθος είναι μεγαλύτερο από τις φορολογικές επιστροφές που αποδόθηκαν νωρίτερα στο έτος, όπως σημειώνει η εταιρία ερευνών Gavekal.

Δεν είναι, βέβαια, όλοι ευχαριστημένοι. Το Ιράν και η Βενεζουέλα είναι από τους πλέον δυσαρεστημένους, όπως ήταν αναμενόμενο, αφού οι προϋπολογισμοί τους έχουν συνταχτεί με τιμή πετρελαίου στα 95 δολάρια. Η Ρωσία επίσης θα μπορούσε να ενοχλείται. Ο προϋπολογισμός της ισορροπεί στα 70 δολάρια. (Η Σαουδική Αραβία, η «κεντρική τράπεζα» του πετρελαϊκού κόσμου, δείχνει ασφαλής, ακόμη κι αν το πετρέλαιο υποχωρήσει στα 50 δολάρια.

Ωστόσο, μια μείωση της παραγωγής του Opec, που αναμένεται να πραγματοποιηθεί την Παρασκευή, ίσως δεν έχει τόσο μεγάλη επίδραση.

Καταρχήν, οι αγορές έχουν ήδη προεξοφλήσει μείωση 1 - 2 εκατ. βαρελιών ημερησίως. Δεύτερον, τα κίνητρα παραβίασης των πλαφόν των μελών του καρτέλ παραμένουν πολύ ισχυρά. Ο Opec ήδη αντλεί περίπου 400.000 βαρέλια ημερησίως πάνω από το συνολικό πλαφόν, που διαμορφώνεται στα 32 εκατ. βαρέλια ημερησίως.

Παρ’ όλα αυτά, οι τιμές του πετρελαίου δύσκολα θα παραμείνουν χαμηλά για μεγάλο χρονικό διάστημα. Το περιθώριο κόστους της παραγωγής αργού διαμορφώνεται σήμερα μεταξύ 65 και 80 δολ. ανά βαρέλι, σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Deutsche Bank. Ceteris paribus, αυτό θα καθορίσει και την κλίμακα διαπραγμάτευσης των τιμών.

(Από www.euro2day.gr 22/10/2008)