ΜΑΚΒΕΛ-EURIMAC: Μείωση του Αποτυπώματος Άνθρακα Κατά 35% Χάρη σε Σύστημα Ευφυούς Γεωργίας

ΜΑΚΒΕΛ-EURIMAC: Μείωση του Αποτυπώματος Άνθρακα Κατά 35% Χάρη σε Σύστημα Ευφυούς Γεωργίας
energia.gr
Τρι, 17 Δεκεμβρίου 2024 - 15:57

Την αύξηση της παραγωγής των αγροτεμαχίων σκληρού σίτου κατά 10% και τη μείωση του αποτυπώματος άνθρακα κατά 35% πέτυχε η βιομηχανία ζυμαρικών ΜΑΚΒΕΛ - EURIMAC, χάρη στη χρήση λογισμικού ευφυούς γεωργίας, όπως επισημαίνεται σε σημερινή ανακοίνωσή της

«Για την καλλιέργεια της βασικής πρώτης ύλης, του σκληρού σίτου, έχει εγκατασταθεί λογισμικό που αποσκοπεί στην παραγωγή υψηλής ποιότητας σίτου στην Ελλάδα, προς όφελος των παραγωγών, της εταιρείας και των καταναλωτών. Το λογισμικό συνδέεται με ένα δίκτυο μετεωρολογικών σταθμών, που παρέχουν τοπικά κλιματικά δεδομένα. Κάθε αγροτεμάχιο καταχωρείται γεωγραφικά στην πλατφόρμα, επιτρέποντας στο σύστημα να προσαρμόζει τις πληροφορίες στα χαρακτηριστικά της περιοχής και να αντλεί δεδομένα από τον κατάλληλο μετεωρολογικό σταθμό. Ο παραγωγός εισάγει επίσης τις φυσικές και χημικές ιδιότητες του εδάφους, διευκολύνοντας την ακριβέστερη εκτίμηση των αναγκών νερού και των θρεπτικών στοιχείων της καλλιέργειας», εξηγεί η εταιρεία στην ανακοίνωσή της.

Με βάση τα δεδομένα αυτά, το λογισμικό αναλύει τα χαρακτηριστικά της καλλιεργούμενης ποικιλίας, λαμβάνοντας υπόψη τον ρυθμό ανάπτυξης, τις διατροφικές απαιτήσεις και τους στόχους παραγωγής, επιτρέποντας στο σύστημα να προτείνει εξατομικευμένες λύσεις. Επιπλέον, υποδεικνύει την ακριβή ποσότητα σπόρου ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες, τη γεωγραφική θέση και την ημερομηνία σποράς, μεγιστοποιώντας την αποδοτικότητα, υπολογίζει το ανθρακικό αποτύπωμα της καλλιέργειας, συμβάλλοντας στη στρατηγική της εταιρείας για μείωση των εκπομπών και παρέχει εργαλεία για τη διαχείριση και παρακολούθηση της ιχνηλασιμότητας της πρώτης ύλης από τον πρωτογενή τομέα έως την παραγωγή, διασφαλίζοντας τη διαφάνεια της εφοδιαστικής αλυσίδας.

Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ, περίπου το ένα τρίτο της παγκόσμιας αγροτικής παραγωγής χάνεται κατά τη μεταφορά από το χωράφι στο ράφι, λόγω ακατάλληλων συνθηκών αποθήκευσης. «Η ΜΑΚΒΕΛ - EURIMAC, προβλέποντας αυτόν τον κίνδυνο, έχει τοποθετήσει εδώ και 4 χρόνια αισθητήρες στους αποθηκευτικούς χώρους (σιλό σιταριού), οι οποίοι παρακολουθούν σε πραγματικό χρόνο κρίσιμες παραμέτρους όπως η θερμοκρασία, η υγρασία, το διοξείδιο του άνθρακα και το οξυγόνο», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση. Οι πληροφορίες μεταφέρονται στο cloud (υπολογιστικό νέφος) και είναι προσβάσιμες μέσω μιας ολοκληρωμένης πλατφόρμας, επιτρέποντας στους χρήστες να παρακολουθούν την κατάσταση των αποθεμάτων ακόμη και από το κινητό τους. Με αυτόν τον τρόπο, αποτρέπονται τυχόν φθορές και ασθένειες του προϊόντος, μειώνοντας σημαντικά τις οικονομικές απώλειες.

Από το 2020, η πλατφόρμα χρησιμοποιεί αλγόριθμους τεχνητής νοημοσύνης για αυτόματες αναλύσεις δεδομένων (analytics). Το σύστημα προβλέπει έγκαιρα πιθανούς κινδύνους για την ποιότητα του αποθηκευμένου σιταριού και διασφαλίζει την ακεραιότητα του προϊόντος, ενισχύοντας την αποτελεσματικότητα και τη βιωσιμότητα της εφοδιαστικής αλυσίδας.