Οι υπουργοί Πετρελαίου των χωρών του ΟΠΕΚ αποφάσισαν σήμερα τη μείωση της ημερήσιας παραγωγής πετρελαίου κατά 1,5 εκατομμύρια βαρέλια από την 1η Νοεμβρίου, ανακοίνωσε ο υπουργός Πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας Αλι αλ-Νουάιμι.

Οι υπουργοί Πετρελαίου των χωρών του ΟΠΕΚ αποφάσισαν σήμερα τη μείωση της ημερήσιας παραγωγής πετρελαίου κατά 1,5 εκατομμύρια βαρέλια από την 1η Νοεμβρίου, ανακοίνωσε ο υπουργός Πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας Αλι αλ-Νουάιμι.

Οι χώρες του ΟΠΕΚ θεωρούν ότι η μείωση αυτή είναι απαραίτητη για να συγκρατηθεί η περαιτέρω διολίσθηση της τιμής του μαύρου χρυσού, και να αποφύγουν τις επιπτώσεις στις δικές τους οικονομίες λόγω μειωμένων πετρελαϊκών εσόδων.

Αμέσως μετά την ανακοίνωση, η τιμή του πετρελαίου έπεσε στα 61 δολάρια στο Λονδίνο (brent) και στα 63 δολάρια στη Νέα Υόρκη (ελαφρό αργό).

Καθώς τα μέλη του καρτέλ ήδη παράγουν περισσότερο απ' όσο τους επιτρέπει το ισχύον πλαφόν, η πραγματική μείωση, εάν εφαρμοστεί πλήρως, θα αντιστοιχεί σε 1,8 εκατ. βαρέλια την ημέρα.

Μέχρι την τελευταία στιγμή επικρατούσε διχογνωμία μεταξύ των παραγωγών του OPEC όσον αφορά στο μέγεθος της μείωσης, καθώς τα πιο συντηρητικά μέλη δεν ήθελαν να ξεπεράσει τα 750.000 βαρέλια την ημέρα, ενώ τα "γεράκια" επεδίωκαν μείωση έως και 2 εκατ. βαρέλια ημερησίως.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Dow Jones Newswires, ο υπουργός Πετρελαίου του Κατάρ, Abdullah bin Hamad Al-Attiyah μερικές ημέρες πριν την έναρξη της συνόδου επισήμανε πως ο OPEC πρέπει να προσπαθήσει να «εξισορροπήσει» την αγορά πετρελαίου, κατά τρόπο ανάλογο με τις προβλέψεις για μείωση της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου και πρόσθεσε πως η τιμή του πετρελαίου ανάμεσα στα 80 και 90 δολάρια το βαρέλι θα δώσει τη δυνατότητα στον OPEC να προωθήσει τις επενδύσεις στην παραγωγική δυναμικότητα, ενισχύοντας ταυτόχρονα την αρνητική επίδραση από την πρόσφατη χρηματοπιστωτική κρίση στην παγκόσμια οικονομία. «Όταν με ρωτούν ποια θεωρώ ως καλύτερη τιμή για το αργό στις τρέχουσες συνθήκες απαντώ πως τα 100 δολάρια και πάνω δεν είναι ρεαλιστικά» τονίζοντας πως «τιμή κάτω από τα 80 δολάρια το βαρέλι, θα οδηγήσει στο να «παγώσουν» πολλά επενδυτικά projects».

Ο Γενικός Γραμματέας του καρτέλ, Abdullah al-Badri, σε προηγούμενες δηλώσεις του τόνιζε: «Ο OPEC θα προσπαθήσει να εξισορροπήσει την αγορά, αλλά ίσως και να μην είναι σε θέση να το κάνει», συμπλήρωσε.

 
Η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας (ΙΕΑ) αμέσως μετά την ανακοίνωση των αποφάσεων των μελών του πετρελαϊκού καρτέλ δήλωσε ότι η σημερινή απόφαση του ΟΠΕΚ να μειώσει την παραγωγή του κατά 1,5 εκατ. βαρέλια την ημέρα «δεν βοηθάει» και έρχεται σε μια περίοδο που οι μεγαλύτερες καταναλώτριες χώρες είναι αντιμέτωπες με τον κίνδυνο της ύφεσης.

«Δεν είναι μια απόφαση που βοηθάει γιατί οι αγορές είναι αρκετά νευρικές», δήλωσε στο Reuters ο Εντουάρντο Λόπεζ, επικεφαλής αναλυτής του τμήματος πετρελαϊκών αγορών της ΙΕΑ. «Το μέγεθος της μείωσης είναι υπερβολικά μεγάλο», πρόσθεσε.

Η απόφαση ήταν «γρήγορη», δήλωσε ο υπουργός Πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας Αλι αλ-Ναΐμι, σε συνέντευξη που παραχώρησε αμέσως μετά τη σύνοδο του ΟΠΕΚ. Σύμφωνα με τον ομόλογό του από το Κουβέιτ, η μείωση θα γίνει από τηνισχύουσα ποσόστωση των 28,8 εκατ. βαρελιών την ημέρα. Παράγοντες της διεθνούς αγοράς που ερωτήθηκαν από το Energia.gr να σχολιάσουν την απόφαση του ΟΠΕΚ εδήλωσαν ότι η μείωση της παραγωγής κατά 1,5 εκατ. βαρέλια την ημέρα είναι αρκετά πιο υψηλή απ’ ότι αναμένετο. Γι’ αυτό, σύμφωνα με τους ως άνω παράγοντες, εκφράζονται σοβαρές αμφιβολίες για το εάν τελικά θα υπάρξει συμμόρφωση ως προς το νέο πλαφόν.