Η Βιομηχανία Πλαστικών Επωφελείται από την Πτώση του Πετρελαίου και τη Διολίσθηση του Ευρώ

Η Βιομηχανία Πλαστικών Επωφελείται από την Πτώση του Πετρελαίου και τη Διολίσθηση του Ευρώ
Της Θεοδώρας Λιακοπούλου
Τετ, 29 Οκτωβρίου 2008 - 09:16
Οχυρώνεται, έναντι των συνεπειών που θα επιφέρει η κρίση του τραπεζικού συστήματος στις εργασίες της η εγχώρια βιομηχανία πλαστικών, η οποία ωστόσο επωφελείται από την πτώση της τιμής του πετρελαίου αλλά και από τη διολίσθηση του ευρώ έναντι του δολαρίου.

Οχυρώνεται, έναντι των συνεπειών που θα επιφέρει η κρίση του τραπεζικού συστήματος στις εργασίες της η εγχώρια βιομηχανία πλαστικών, η οποία ωστόσο επωφελείται από την πτώση της τιμής του πετρελαίου αλλά και από τη διολίσθηση του ευρώ έναντι του δολαρίου.

Υπό τις ισχύουσες συνθήκες, όλες οι εταιρείες προσδιορίζουν τις επερχόμενες δυσκολίες στο θέμα της πιστωτικής ασφυξίας με συνέπεια την όλο και δυσκολότερη χρηματοδοτική υποστήριξη των επιχειρήσεων. Ετσι, στελέχη του κλάδου αναμένουν το 2009 πιθανή κάμψη των παραγγελιών, κυρίως από πελάτες που θα λάβουν αρνητική απάντηση στις αιτήσεις τους για δανειοδότηση. Μάλιστα, πληθαίνουν οι προβλέψεις ότι οι μικρότερες αλλά και οι πιο αδύναμες εταιρείες του κλάδου, χωρίς τη στήριξη από τις τράπεζες απειλούνται ακόμη και από λουκέτο. Βέβαια, πρόκειται για εταιρείες που ήδη αντιμετωπίζουν δυσκολίες για τις οποίες δεν ευθύνεται η κρίση.

Αν και είναι κοινή άποψη ότι ακόμη είναι νωρίς για να σκιαγραφηθεί η αγορά στο επόμενο διάστημα, όμως θεωρείται αναμενόμενη η μείωση της κατανάλωσης ως συνέπεια της διεθνούς κρίσης. Η έλλειψη ρευστότητας των επιχειρήσεων θα καθυστερήσει τα projects στον κατασκευαστικό τομέα με τον οποίο η βιομηχανία πλαστικών είναι άμεσα συνδεδεμένη. Την ίδια στιγμή, η άρνηση των τραπεζών για χορήγηση κεφαλαίων κίνησης σε εταιρείες πιθανόν να επιβραδύνει ή ακόμη και να ματαιώσει τα επενδυτικά πλάνα των βιομηχανιών, εξελίξεις που θα έχουν βλαπτικές επιδράσεις και στους τζίρους των εταιρειών πλαστικών.

Εξάλλου, προσκόμματα λόγω της γενικότερης ανασφάλειας δημιουργούνται ήδη και σε ό, τι αφορά τις επιδοτήσεις χρηματοδοτήσεων από το Δημόσιο παρά το γεγονός ότι υπάρχουν σχετικές απαιτήσεις.

Ακόμη ένα αγκάθι για τις εταιρείες του κλάδου είναι η αβεβαιότητα που επικρατεί σε βασικούς τομείς της ελληνικής οικονομίας, όπως η γεωργία ή ο τουρισμός, οι οποίοι κάνουν ευρεία χρήση προϊόντων της βιομηχανίας πλαστικών (πλαστική συσκευασία, γεωυφάσματα, σωλήνες κ. λπ.).

Ωστόσο, στα συν του κλάδου αυτή την περίοδο προσμετρείται η μείωση του πετρελαίου και άρα η μείωση των τιμών των πρώτων υλών, ενώ αναμένεται και περαιτέρω κάμψη αυτών στο προσεχές διάστημα. Βεβαίως, η σταδιακή υποχώρηση των τιμών ενδέχεται να επιβραδύνει προσωρινά τη ζήτηση, καθώς οι πελάτες θα αναμένουν ακόμη μεγαλύτερες αγοραστικές ευκαιρίες.

Επίσης, οι περισσότερες εταιρείες του κλάδου έχουν συμφωνίες για μεγάλα δημόσια έργα στην Ελλάδα και το εξωτερικό, τα οποία φαίνεται πως δεν θα σταματήσουν υπό την πίεση της τρέχουσας κρίσης. Τέτοια περίπτωση αποτελεί η Πλαστικά Θράκης που έχει συμφωνίες για έργα οδοποιίας στο Ντουμπάι, τη Γαλλία και την Αμερική. Εξάλλου, η διολίσθηση του ευρώ έναντι του δολαρίου ωφέλησε εταιρείες που πραγματοποιούν μεγάλο μέρος των πωλήσεών τους στο εξωτερικό, όπως συμβαίνει στην Πλαστικά Κρήτης, η οποία πριν από λίγους μήνες αποφάσισε οι συναλλαγές της να γίνονται σε δολάριο.

Οι επενδύσεις

Η Πλαστικά Θράκης υλοποιεί συνολικές επενδύσεις 14,6 εκατ. ευρώ σε Ελλάδα και εξωτερικό, είναι μία από τις μεγαλύτερες παραγωγούς τεχνικών υφασμάτων στην Ευρώπη με θυγατρικές σε 10 χώρες και παραγωγικές εγκαταστάσεις σε 6 χώρες, ενώ έχει ετήσια παραγωγική δυναμικότητα που ξεπερνά τους 100.000 τόνους. Οσον αφορά τον τομέα των τεχνικών υφασμάτων η εταιρεία διείσδυσε πρόσφατα στην Λατινική Αμερική και τις Χώρες του Κόλπου, ενώ είναι στη φάση υλοποίησης επενδύσεων για την παραγωγή γεωπλέγματος (geogrid) - καθώς επίσης και για επέκταση της παραγωγής στο μη υφαντό ύφασμα spun bond. Στην άκαμπτη συσκευασία, κατέχει δεσπόζουσα θέση σε Ελλάδα και Βαλκάνια και επενδύει 4 εκατ. ευρώ, ισόποσα μοιρασμένα σε Ελλάδα, Βουλγαρία, Ρουμανία και Τουρκία για την επέκταση της παραγωγικής δυναμικότητας injection και thermoforming της εταιρείας. Παράλληλα, η εισηγμένη είναι στη φάση υλοποίησης επενδύσεων στους σάκους πολυαιθυλενίου και στο φιλμ stretch hood, ενώ οι επενδύσεις της αφορούν την εγχώρια αγορά και είναι ύψους 2,9 εκατ. ευρώ.

Η Πλαστικά Κρήτης μέχρι τα μέσα του 2009 αναμένει την ολοκλήρωση των νέων της παραγωγικών μονάδων στην Ελλάδα και την Κίνα επενδύοντας περί τα 7,5 εκατ. ευρώ.

Διαθέτει έντονη παρουσία στο εξωτερικό (σε 50 χώρες διακινούνται προϊόντα της) και στα μέσα του 2009 αναμένει να ολοκληρωθούν οι εργασίες κατασκευής δύο νέων παραγωγικών μονάδων. Η πρώτη αφορά τη δημιουργία μεγάλου εργοστασίου στην Ελάτεια Βοιωτίας για τα προϊόντα masterbatches, επένδυση ύψους 1,5 εκατ. ευρώ και η δεύτερη την κατασκευή της νέας παραγωγικής της μονάδας στην Κίνα, επίσης 1,5 εκατ. ευρώ, η λειτουργία της οποίας θα δώσει νέα ώθηση στις εργασίες της στη μεγάλη αγορά της Κίνας. Παράλληλα, σε εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες επέκτασης του εργοστασίου Πολωνίας και η εγκατάσταση 2 νέων γραμμών παραγωγής, η κατασκευή νέου εργοστασίου στη Ρουμανία, η αγορά ή ενοικίαση νέου χώρου παραγωγής στην Αγία Πετρούπολη της Ρωσίας, ενώ επενδύσεις εκσυγχρονισμού γίνονται και στο εργοστάσιο της Γαλλίας. Επενδύσεις, που υπολογίζεται ότι θα ανέλθουν στα 4,5 εκατ. ευρώ. 
 
(Από την εφημερίδα Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 28/10/2008)