Σε νέο ναδίρ 17μήνου υποχώρησαν χθες οι τιμές του «μαύρου χρυσού» στις διεθνείς αγορές, ενώ συνολικά για τις αγορές πρώτων υλών ο φετινός Οκτώβριος προδιαγράφεται ο χειρότερος μήνας των τελευταίων 38 ετών, με την παγκόσμια κρίση να προοιωνίζεται πτώση της ζήτησης.

Σε νέο ναδίρ 17μήνου υποχώρησαν χθες οι τιμές του «μαύρου χρυσού» στις διεθνείς αγορές, ενώ συνολικά για τις αγορές πρώτων υλών ο φετινός Οκτώβριος προδιαγράφεται ο χειρότερος μήνας των τελευταίων 38 ετών, με την παγκόσμια κρίση να προοιωνίζεται πτώση της ζήτησης. Η τιμή του Brent στην αγορά του Λονδίνου κινήθηκε για λίγο κάτω από τα 60 δολάρια το βαρέλι, στα 59,02 δολάρια, για πρώτη φορά μετά τον Φεβρουάριο του 2007, για να ανακτήσει στη συνέχεια μέρος των απωλειών της και να διαμορφωθεί το απόγευμα πάνω από τα 61 δολάρια το βαρέλι. Στη Νέα Υόρκη, η τιμή του αργού υποχώρησε ώς και στα 61,30 δολάρια, ανακάμπτοντας στη συνέχεια πάνω από τα 63 δολάρια το βαρέλι.

Το πετρέλαιο της Νέας Υόρκης έχει καταγράψει απώλειες της τάξης του 37% τον τελευταίο μήνα, τις μεγαλύτερες από το 1988. Η εσπευσμένη απόφαση του ΟΠΕΚ, την περασμένη εβδομάδα, να μειώσει την παραγωγή του κατά 1,5 εκατ. βαρέλια ημερησίως από τον Νοέμβριο, για πρώτη φορά μετά διετία, δεν κατόρθωσε να αποσπάσει την προσοχή των αγορών από τη ζήτηση. Ο εκπρόσωπος του Ιράν στο 13μελές καρτέλ, Μοχάμεντ Αλί Χατίμπι, φέρεται να δήλωσε χθες ότι ο ΟΠΕΚ θα προχωρήσει σε νέα μείωση του πλαφόν παραγωγής αν η κίνηση της περασμένης εβδομάδας δεν σταθεροποιήσει τις τιμές. Σύμφωνα με τους αναλυτές, «δεν μπορούν να γίνουν πολλά για να ανακοπεί το πτωτικό σπιράλ των τιμών», καθώς «οι πάντες παρακολουθούν τα στοιχεία περί κατανάλωσης».

Στις αγορές πολύτιμων μετάλλων, ο χρυσός παρέμεινε στην πτωτική τροχιά που ακολουθεί τις τελευταίες δύο εβδομάδες και την οποία πυροδοτεί η ενίσχυση του δολαρίου, αλλά και η επιβράδυνση της ζήτησης κοσμημάτων από την Ινδία, υπ’ αριθμόν 1 αγοραστή στον κόσμο, λόγω εξασθένησης της ρουπίας. Στην αγορά spot του Λονδίνου κινιόταν το απόγευμα κατά 1,5% χαμηλότερα, στα 723,85 δολάρια η ουγγιά. Η τιμή της πλατίνας υποχώρησε κατά 4,2%, στα 768,60 δολάρια η ουγγιά, ναδίρ πενταετίας στη Νέα Υόρκη, λόγω φόβων για τη ζήτηση από τις αυτοκινητοβιομηχανίες. Οι ίδιοι φόβοι ώθησαν πτωτικά τα βιομηχανικά μέταλλα, μεταξύ των οποίων ο χαλκός και το αλουμίνιο, των οποίων οι τιμές υποχώρησαν στα χαμηλά τριετίας. Ο χαλκός διαμορφωνόταν το απόγευμα κατά 3,2% χαμηλότερα, στα 3.650 δολάρια ο τόνος, εν μέρει λόγω της πρόβλεψης ότι η αύξηση της κατανάλωσης στην Κίνα ίσως επιβραδυνθεί φέτος στο 5%. Στην αγορά τροφίμων του Σικάγου, η τιμή του καλαμποκιού υποχώρησε στα χαμηλά 21μήνου, ενώ πτωτικά κινήθηκαν σιτάρι και σόγια.
 
(Από την εφημερίδα Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 28/10/2008)