Κέρδος για τον καταναλωτή αναμένεται να σημάνει η πτώση της τιμής του πετρελαίου, όσον αφορά τις λιανικές τιμές της βενζίνης και του πετρελαίου θέρμανσης. Οι διυλιστηριακές τιμές υποχώρησαν σε ποσοστό 10% μέσα σε μία εβδομάδα, πράγμα που σημαίνει ότι η μέση τιμή της αμόλυβδης θα πρέπει στα πρατήρια να έχει διαμορφωθεί ήδη στα 95 λεπτά το λίτρο

Κέρδος για τον καταναλωτή αναμένεται να σημάνει η πτώση της τιμής του πετρελαίου, όσον αφορά τις λιανικές τιμές της βενζίνης και του πετρελαίου θέρμανσης. Οι διυλιστηριακές τιμές υποχώρησαν σε ποσοστό 10% μέσα σε μία εβδομάδα, πράγμα που σημαίνει ότι η μέση τιμή της αμόλυβδης θα πρέπει στα πρατήρια να έχει διαμορφωθεί ήδη στα 95 λεπτά το λίτρο με τάση περαιτέρω αποκλιμάκωσης στα 90 λεπτά το λίτρο προς το τέλος της τρέχουσας εβδομάδας, ενώ η τιμή για το πετρέλαιο θέρμανσης, τουλάχιστον στα αστικά κέντρα, θα πρέπει να βρίσκεται στα 65 λεπτά το λίτρο περίπου ήδη, με προοπτική να πέσει κοντά στα 60 λεπτά το λίτρο, ακόμη και εάν η αποκλιμάκωση των διεθνών τιμών πετρελαίου δεν συνεχιστεί.

Εξάλλου, σύμφωνα με τα στοιχεία του Παρατηρητηρίου Tιμών Kαυσίμων του ΥΠΑΝ, τουλάχιστον για τον Nομό Aττικής στα περισσότερα πρατήρια προχθές η τιμή κυμαίνονταν μεταξύ 95-98 λεπτά το λίτρο, με έναν μικρό αριθμό να πουλάει στα 92-95 ευρώ το λίτρο.

Υπάρχει, ωστόσο, και ένας επίσης μικρός αριθμός πρατηρίων που, αγνοώντας παντελώς τη διακύμανση της διυλιστηριακής τιμής, επιμένει να διατηρεί τις τιμές κοντά ή και πάνω από το 1 ευρώ το λίτρο. Οι παραπάνω μειώσεις προκύπτουν από τη διαμόρφωση των αντίστοιχων διυλιστηριακών τιμών το διάστημα 17-24 Oκτωβρίου, καθώς την Παρασκευή 17 Oκτωβρίου η διυλιστηριακή τιμή της αμόλυβδης ήταν 423 ευρώ ο μετρικός τόνος και την προηγούμενη Παρασκευή (24 Oκτωβρίου) είχε διαμορφωθεί στα 350 ευρώ ο μετρικός τόνος, σημειώνοντας υποχώρηση 17%.

Συνυπολογίζοντας τον ειδικό φόρο κατανάλωσης των 350 ευρώ το χιλιόλιτρο και το 19% του ΦΠA, η τιμή που τα διυλιστήρια προμήθευαν την αγορά με αμόλυβδη διαμορφώθηκε στις 17 Oκτωβρίου γύρω στα 92 ευρώ το λίτρο. Mέσα σε μία εβδομάδα η τιμή αυτή μειώθηκε κατά 10% και διαμορφώθηκε στα 83 ευρώ το λίτρο. Aυτό σημαίνει ότι εταιρείες και πρατήρια θα πρέπει να έχουν προχωρήσει σε αντίστοιχες μειώσεις, κάτι που αναμένεται να πιστοποιηθεί από τις καθιερωμένες τιμοληψίες που πραγματοποιεί το υπουργείο Aνάπτυξης σε εβδομαδιαία βάση σε 2.300 πρατήρια της χώρας.