Αυξημένα κατά 30% εμφανίστηκαν τα κέρδη της PetroChina, της μεγαλύτερης παραγωγού πετρελαίου στην Ασία, το τρίτο τρίμηνο, ξεπερνώντας τις προβλέψεις της αγοράς, χάρη στην εκτίναξη των τιμών πετρελαίου σε επίπεδα ρεκόρ το εν λόγω διάστημα και την άνοδο της παραγωγής.

Αυξημένα κατά 30% εμφανίστηκαν τα κέρδη της PetroChina, της μεγαλύτερης παραγωγού πετρελαίου στην Ασία, το τρίτο τρίμηνο, ξεπερνώντας τις προβλέψεις της αγοράς, χάρη στην εκτίναξη των τιμών πετρελαίου σε επίπεδα ρεκόρ το εν λόγω διάστημα και την άνοδο της παραγωγής. Τα καθαρά κέρδη της εταιρείας ανήλθαν στα 39,9 δισ. γουάν (5,8 δισ. δολάρια) ή 0,22 γουάν ανά μετοχή, από 30,7 δισ. γουάν ή 0,17 γουάν ανά μετοχή ένα χρόνο νωρίτερα, όπως ανακοινώθηκε την Τετάρτη. Οι πωλήσεις διαμορφώθηκαν στα 304 δισ. γουάν, σημειώνοντας αύξηση 48%.

Οι τιμές του πετρελαίου στη Νέα Υόρκη διαμορφώθηκαν το τρίτο τρίμηνο 57% υψηλότερα σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2007 και ανήλθαν στις 11 Ιουλίου στο ιστορικό ρεκόρ των 147,27 δολαρίων ανά βαρέλι. Η δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία πετρελαιοειδών στον πλανήτη μετά την Exxon Mobil σχεδιάζει να αυξήσει τη διυλιστική της δυναμικότητα κατά 52% μέχρι το 2010 και να αντικαταστήσει τα αποθέματα αργού που εξαντλεί σε ποσοστό άνω του 100%.

Σημειώνεται ότι η κερδοφορία του κινεζικού ομίλου ξεπέρασε τις προβλέψεις των αναλυτών, οι οποίοι την ανέμεναν, κατά μέσο όρο, στα 30,2 δισ. γουάν. Οι μετοχές του ενισχύονταν χθες στο Κονγκ Κονγκ, πριν από την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, κατά 5,8%. Από τις αρχές της χρονιάς έχουν «βυθιστεί» κατά 65%, έναντι πτώσης 54% που έχει σημειώσει ο δείκτης Hang Seng.

Κατά το πρώτο εννεάμηνο του 2008, η PetroChina ενίσχυσε την παραγωγή αργού κατά 2,8% στα 653 εκατ. βαρέλια. Η εταιρεία παρήγαγε επίσης 55,6 εκατ. τόνους βενζίνης, ντήζελ και κηροζίνης, 4,6% περισσότερο σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα. Η παραγωγή φυσικού αερίου διαμορφώθηκε στα 1,4 τρισ. κυβικά πόδια, αυξημένη κατά 16%.