Στροφή 180 μοιρών πυροδότησαν για τις τιμές των πρώτων υλών η εξασθένηση του δολαρίου έναντι του ευρώ και οι ανανεωμένες προσδοκίες βελτίωσης της παγκόσμιας οικονομικής κατάστασης χάρις στις παρεμβάσεις κυβερνήσεων και Κεντρικών Τραπεζών. Χθες, για δεύτερη συναπτή ημέρα και από κοινού με τα χρηματιστήρια και το πετρέλαιο, οι τιμές των μετάλλων, πολύτιμων και βασικών, των τροφίμων και άλλων εμπορευμάτων κινήθηκαν σε ρυθμούς ράλι.

Στροφή 180 μοιρών πυροδότησαν για τις τιμές των πρώτων υλών η εξασθένηση του δολαρίου έναντι του ευρώ και οι ανανεωμένες προσδοκίες βελτίωσης της παγκόσμιας οικονομικής κατάστασης χάρις στις παρεμβάσεις κυβερνήσεων και Κεντρικών Τραπεζών.

Χθες, για δεύτερη συναπτή ημέρα και από κοινού με τα χρηματιστήρια και το πετρέλαιο, οι τιμές των μετάλλων, πολύτιμων και βασικών, των τροφίμων και άλλων εμπορευμάτων κινήθηκαν σε ρυθμούς ράλι.

Η εκτίμηση, άλλωστε, ότι η παγκόσμια ζήτηση για μεταλλευτικό άνθρακα και σιδηρομεταλλεύματα δεν θα διαβρωθεί, με αποτέλεσμα τη διατήρηση των τιμών τους σε υψηλά επίπεδα και το ερχόμενο έτος, ώθησε έντονα ανοδικά μετοχές όπως εκείνη της Mitsubishi Corp., υπ’ αριθμόν 1 χρηματιστηριακής εταιρείας της Ιαπωνίας, στο Τόκιο.

Ετσι, στην αγορά μετάλλων του Λονδίνου, η τιμή spot του χρυσού ενισχυόταν το απόγευμα κατά 1,6%, στα 759,15 δολάρια η ουγγιά, ενώ στην ηλεκτρονική αγορά της Νέας Υόρκης εκείνη στα προθεσμιακά συμβόλαια Δεκεμβρίου κατέγραφε άνοδο 2,5%, στα 759,90 δολάρια. Ανοδικά κινούνταν την ίδια ώρα οι τιμές spot του αργύρου (κατά 5,9%), της πλατίνας (1,5%) και του παλλαδίου (4,7%), καθώς η πτώση του δολαρίου έστρεψε ξανά το ενδιαφέρον στην εναλλακτική λύση των πολύτιμων μετάλλων.

Αλμα 10%, το μεγαλύτερο της τελευταίας διετίας, κατέγραφε η τιμή του χαλκού στο Λονδίνο, με την ελπίδα ότι η πιθανή μείωση επιτοκίων από την Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ θα τονώσει την ανάπτυξη και συνεπακολούθως τη ζήτηση για το βασικό μέταλλο. Η τιμή στα προθεσμιακά συμβόλαια τριμήνου διαμορφωνόταν το απόγευμα στα 4.540 δολάρια ο μετρικός τόνος. Στον δείκτη GSCI 24 εμπορευμάτων της Standard & Poor’s, ο χαλκός είχε τις δεύτερες καλύτερες επιδόσεις μετά τον άργυρο. Στήριξη στην τιμή του μπορεί να συνεχίσει να παρέχει η επισφαλής προσφορά, όπως συνέβη την περασμένη πενταετία λόγω ατυχημάτων σε ορυχεία και εργατικών διενέξεων. Σύμφωνα με αναλυτές, ωστόσο, «δεδομένου του κλίματος για την παγκόσμια οικονομία, το ράλι μπορεί να αποδειχθεί βραχύβιο, καθώς η ζήτηση για τα μέταλλα παραμένει υποτονική».

Στην αγορά τροφίμων του Σικάγου, τέλος, η τιμή του σίτου κατέγραφε τη μεγαλύτερη άνοδο της τελευταίας 20ετίας, με έντονη την ελπίδα ενίσχυσης της ζήτησης μετά την εξασθένηση του δολαρίου και τη δραστική πτώση του κόστους θαλάσσιας μεταφοράς φορτίων. Καθώς ο δείκτης Baltic Dry κατέγραφε βουτιά 90% από τις 30 Ιουνίου λόγω της υποτονικής ζήτησης, η τιμή του σίτου σημείωνε άνοδο 10%, στα 5,6675 δολάρια το μπούσελ, παραμένοντας πάντως κατά 58% χαμηλότερα από τα 13,495 δολάρια της 27ης Φεβρουαρίου. Ανοδικά κινήθηκαν οι τιμές της σόγιας και του καλαμποκιού, μετά την υποβάθμιση των προβλέψεων της αμερικανικής κυβέρνησης για τη σοδειά.

(Από την εφημερίδα Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 30/10/2008)