Αναθεώρησε προς τα κάτω τις προβλέψεις της η Merrill Lynch για την τιμή που αναμένεται να αγγίξει ο «μαύρος χρυσός» το τέταρτο τρίμηνο του 2008. Ειδικότερα, η αμερικανική τράπεζα εκτιμά ότι το πετρέλαιο θα διαμορφωθεί στα 78 δολάρια το βαρέλι, ενώ παράλληλα ανακοίνωσε ότι το 2009 είναι αμφίβολο το εάν το αμερικανικό αργό θα ξεπεράσει τα 90 δολάρια, καθώς ενδέχεται η παγκόσμια χρηματοοικονομική κρίση να ωθήσει τις τιμές κάτω από τα 50 δολάρια το βαρέλι.

Αναθεώρησε προς τα κάτω τις προβλέψεις της η Merrill Lynch για την τιμή που αναμένεται να αγγίξει ο «μαύρος χρυσός» το τέταρτο τρίμηνο του 2008.

Ειδικότερα, η αμερικανική τράπεζα εκτιμά ότι το πετρέλαιο θα διαμορφωθεί στα 78 δολάρια το βαρέλι, ενώ παράλληλα ανακοίνωσε ότι το 2009 είναι αμφίβολο το εάν το αμερικανικό αργό θα ξεπεράσει τα 90 δολάρια, καθώς ενδέχεται η παγκόσμια χρηματοοικονομική κρίση να ωθήσει τις τιμές κάτω από τα 50 δολάρια το βαρέλι.

Την ίδια στιγμή, η εταιρεία ενεργειακών συμβούλων, Petrologistics, εκτιμά ότι η παραγωγή πετρελαίου από τις χώρες- μέλη του ΟΠΕΚ αναμένεται να παρουσιάσει άνοδο τον Οκτώβριο κατά 200.000 βαρέλια ημερησίως, λόγω των υψηλών αποθεμάτων που διαθέτει το Ιράκ. Στο μεταξύ, η LUKOIL τόνισε ότι η Ρωσία θα ενταχθεί στον ΟΠΕΚ, προκειμένου να συμβάλλει στην αύξηση των τιμών.

Παράλληλα η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας, σύμφωνα με έκθεσή της, ανέφερε ότι η παραγωγή από τα πεδία άντλησης αργού πετρελαίου του πλανήτη φθίνει με ρυθμούς ταχύτερους από το αναμενόμενο και οι επιπλέον επενδύσεις αποτελούν το κλειδί, προκειμένου να ανταποκριθεί, μελλοντικά, η προσφορά στη ζήτηση.

(Από την εφημερίδα Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ, 30/10/2008)