Οι τιμές του αργού πετρελαίου αυξήθηκαν σήμερα πάνω από τα 70 δολάρια, καθώς το αμερικανικό νόμισμα υποχώρησε μετά την μείωση των επιτοκίων από την FED, αλλά αργότερα παρουσίασαν κάθετη πτώση, στα 66 δολάρια. Το προθεσμιακό συμβόλαιο παράδοσης Δεκεμβρίου του αμερικανικού ελαφρού αργού μειώθηκε κατά 1,13 δολ. στα 64,4 δολ./βαρέλι. Νωρίτερα, είχε αγγίξει τα 70,60 δολάρια.

Οι τιμές του αργού πετρελαίου αυξήθηκαν σήμερα πάνω από τα 70 δολάρια, καθώς το αμερικανικό νόμισμα υποχώρησε μετά την μείωση των επιτοκίων από την FED, αλλά αργότερα παρουσίασαν κάθετη πτώση, στα 66 δολάρια.

Το προθεσμιακό συμβόλαιο παράδοσης Δεκεμβρίου του αμερικανικού ελαφρού αργού μειώθηκε κατά 1,13 δολ. στα 64,4 δολ./βαρέλι. Νωρίτερα, είχε αγγίξει τα 70,60 δολάρια.

Η τιμή του αντίστοιχου συμβολαίου του αργού τύπου μπρεντ μειώθηκα κατά 2,01 δολ., στα 62.65 δολ./βαρέλι, ενώ νωρίτερα είχε ενισχυθεί έως και στα 68,53 δολάρια.

Σημειώνεται, ότι η διεθνής χρηματοπιστωτική κρίση έχει επιπτώσεις στη ζήτηση πετρελαίου, με συνέπεια οι τιμές του αργού πετρελαίου να έχουν μειωθεί από τα 147 δολάρια το βαρέλι, τον Ιούλιο, στις σημερινές τιμές.

Σε πτωτική τροχιά η παραγωγή αργού πετρελαίου

Η παραγωγή από τα πεδία άντλησης αργού πετρελαίου του πλανήτη φθίνει με ρυθμούς ταχύτερους από ό,τι εκτιμάτο προηγουμένως, ενώ οι επιπλέον επενδύσεις αποτελούν το κλειδί ώστε να ανταποκριθεί μελλοντικά η προσφορά στη ζήτηση, σύμφωνα με το προσχέδιο της έκθεσης «Παγκόσμιες Ενεργειακές Προοπτικές» της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας, που δημοσιεύει η βρετανική οικονομική εφημερίδα Financial Times.

Σύμφωνα με το προσχέδιο της έκθεσης, η οποία θα δοθεί στη δημοσιότητα τον επόμενο μήνα, χωρίς επιπλέον επενδύσεις για αύξηση της παραγωγής, ο ετήσιος ρυθμός μείωσης της παραγωγής ανέρχεται σε 9,1%.

Η Υπηρεσία, η οποία συμβουλεύει σε θέματα ενέργειας τις χώρες-μέλη του ΟΟΣΑ, εκτιμά ότι η ζήτηση στην Κίνα, την Ινδία και άλλες αναπτυσσόμενες οικονομίες απαιτεί επενδύσεις 360 δισ. δολαρίων ετησίως μέχρι το 2030.

Ακόμη και στην περίπτωση επενδύσεων, ο ετήσιος ρυθμός μείωσης της παραγωγής αργού πετρελαίου παγκοσμίως ανέρχεται στο 6,4%.

(από www.kathimerini.gr 30/10/2008)