Η Shell οικοδομεί το μέλλον της στις…άμμους πετρελαίου του Καναδά

Η Shell οικοδομεί το μέλλον της στις…άμμους πετρελαίου του Καναδά
των Ed Crooks και Maggie Urry
Σαβ, 1 Νοεμβρίου 2008 - 12:48
Η Royal Dutch Shell έχει καθυστερήσει τη σχεδιαζόμενη επένδυσή της στις άμμους πετρελαίου (oil sands) στον Καναδά, στην τελευταία ένδειξη ότι οι εταιρείες αναπροσαρμόζουν τα σχέδιά τους ώστε να αντιμετωπίσουν την παγκόσμια οικονομική επιβράδυνση αλλά και την κάθετη υποχώρηση των τιμών του πετρελαίου.

Η Royal Dutch Shell έχει καθυστερήσει τη σχεδιαζόμενη επένδυσή της στις άμμους πετρελαίου (oil sands) στον Καναδά, στην τελευταία ένδειξη ότι οι εταιρείες αναπροσαρμόζουν τα σχέδιά τους ώστε να αντιμετωπίσουν την παγκόσμια οικονομική επιβράδυνση αλλά και την κάθετη υποχώρηση των τιμών του πετρελαίου.

Η Shell σχεδίαζε να λάβει, το επόμενο έτος,  την τελική απόφασή της όσον αφορά στη δεύτερη φάση της επέκτασης της παραγωγής της από τις άμμους πετρελαίου στην Αταμπάσκα, ωστόσο, Γιερόεν βαν ντερ Βιρ, ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας δήλωσε πως η Shell θα «αναμείνει έως ότου υποχωρήσουν τα κόστη προτού λάβει οιαδήποτε επενδυτική απόφαση».

Τα σχόλια του κ. βαν ντερ Βιρ διατυπώθηκαν καθώς η Shell ανακοίνωνε αύξηση της τάξης του 31% στα θεμελιώδη καθαρά κέρδη της, που ανήλθαν στα 8,04 δισ. δολάρια. Τα αποτελέσματα χρήσης ήταν υψηλότερα του αναμενόμενου, αν και λιγότερο εύρωστα από εκείνα των ανταγωνιστών της BP και ExxonMobil.

Η Shell είναι μία από τις πετρελαϊκές εταιρείες της Δύσης που εμφανίζεται  σταθερά προσηλωμένη στην εκμετάλλευση «μη συμβατικών» φυσικών πόρων, όπως είναι οι άμμοι πετρελαίου. Έχει, μάλιστα, θέσει ως στόχο να αυξήσει στο 15% το ποσοστό της παραγωγής της από μη συμβατικές πηγές, έως το 2015.

Έργα όπως είναι αυτά στις άμμους πετρελαίου της Πολιτείας της Αλμπέρτα, τα οποία δέχονται τις σφοδρές επικρίσεις των φίλων του περιβάλλοντος, συγκαταλέγονται ανάμεσα στα πιο δαπανηρά έργα εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων.

Τις τελευταίες εβδομάδες, ορισμένες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην εν λόγω περιοχή, όπως είναι, μεταξύ άλλων, οι Suncor, Petro-Canada, Nexen και Opti Canada, έχουν, με τη σειρά τους, καθυστερήσει την εκτέλεση ανάλογων επενδυτικών έργων.

Η ανάπτυξη της πρώτης φάσης του έργου επέκτασης των δραστηριοτήτων της Shell στην Αταμπάσκα, έχει ήδη ξεκινήσει και θα ολοκληρωθεί σύμφωνα με τα όσα προέβλεπαν τα αρχικά χρονοδιαγράμματα. Ο στόχος της εταιρείας είναι να προσθέσει στην ημερήσια  παραγωγή της, ακόμη100.000 χιλιάδες βαρέλια, εκ των οποίων η Shell θα ελέγχει το 60%..

Η δεύτερη φάση του εν λόγω σχεδίου αποσκοπούσε να προσθέσει επί πλέον 100.000 βαρέλια ημερησίως.

Η Shell ανακοίνωσε, την προηγούμενη Τετάρτη, πως ο Πέτερ Φόσερ, ο οικονομικός διευθυντής της εταιρείας, θα αναλάβει από πρώτης Ιουλίου του επομένου έτους, καθήκοντα διευθύνοντος συμβούλου, στη θέση του κ. βαν ντερ Βιρ.

Εν τω μεταξύ, τα αποτελέσματα χρήσης της εταιρείας δίνουν το στίγμα των δυσκολιών που θα αντιμετωπίσει προκειμένου να πετύχει τους αναπτυξιακούς στόχους της, εν καιρώ έντονης αναταραχής στο διεθνές οικονομικό σκηνικό, τις χρηματοοικονομικές αγορές και την φθίνουσα τιμή του αργού πετρελαίου.     

Η παραγωγή αργού πετρελαίου και φυσικού αερίου της Shell μειώθηκε κατά 6,6% στο γ΄ τρίμηνο, κυρίως, εξαιτίας των τυφώνων που έπληξαν τις ΗΠΑ και των σχεδιαζόμενων έργων συντήρησης στις εγκαταστάσεις της στην Βόρεια Θάλασσα. 

Ο κ. Φόσερ, δήλωσε πως η Shell παραμένει προσηλωμένη στις μακροπρόθεσμες φιλοδοξίες της, πως στην ερχόμενη δεκαετία θα αυξήσει την παραγωγή της σε ποσοστό μεταξύ 2-3% ετησίως χάρη στις επενδύσεις της εταιρείας σε μακροβιότερα σχέδια, όπως είναι η άντληση «μαύρου χρυσού» από τις άμμους πετρελαίου.

Ο κ. Βαν ντερ Βιρ, χαρακτήρισε τα αποτελέσματα χρήσης της εταιρείας ως ικανοποιητικά.

 Ο όμιλος παρακολουθεί «στενά τις εξελίξεις στην παγκόσμια οικονομία», ωστόσο, δεν αντιμετώπισε προβλήματα χάρη στις υψηλές ενεργειακές τιμές», τόνισε χαρακτηριστικά ο ίδιος.

Η Shell υποσχέθηκε να διανείμει «ανταγωνιστικά και προοδευτικά μερίσματα» απηχώντας την πρόσφατη αναγνώριση, εκ μέρους της ΒΡ, του γεγονότος πως οι επενδυτές ανησυχούν για την οικονομική απόδοση των μετοχών τους. 

Η διοίκηση του ομίλου ανακοίνωσε πως το διανεμόμενο μέρισμα, για το γ΄ τρίμηνο, θα ανέλθει στα 40 σεντς ανά μετοχή, δηλαδή, θα σημειώσει αύξηση της τάξης του 11% έναντι του αντίστοιχου τριμήνου, το περασμένο έτος.     

(Financial Times, 31/10/2008)