Διπλάσια κέρδη ανακοίνωσε η δεύτερη μεγαλύτερη πετρελαϊκή εταιρεία των ΗΠΑ, Chevron, για το τρίτο τρίμηνο, χάρη στην εκτίναξη των τιμών πετρελαίου πάνω από τα 147 δολάρια το βαρέλι, σε ιστορικά υψηλά επίπεδα. Τα καθαρά κέρδη της αναρριχήθηκαν στα 7,89 δισ. δολάρια ή 3,85 δολάρια ανά μετοχή, από 3,72 δισ. δολάρια ή 1,75 δολάρια ανά μετοχή ένα χρόνο νωρίτερα.

Διπλάσια κέρδη ανακοίνωσε η δεύτερη μεγαλύτερη πετρελαϊκή εταιρεία των ΗΠΑ, Chevron, για το τρίτο τρίμηνο, χάρη στην εκτίναξη των τιμών πετρελαίου πάνω από τα 147 δολάρια το βαρέλι, σε ιστορικά υψηλά επίπεδα. Τα καθαρά κέρδη της αναρριχήθηκαν στα 7,89 δισ. δολάρια ή 3,85 δολάρια ανά μετοχή, από 3,72 δισ. δολάρια ή 1,75 δολάρια ανά μετοχή ένα χρόνο νωρίτερα. Τα κέρδη ανά μετοχή, εξαιρουμένων ορισμένων έκτακτων αποτελεσμάτων, διαμορφώθηκαν σε 3,94 δολάρια, 67 σεντς ανά μετοχή υψηλότερα από τη μέση πρόβλεψη των αναλυτών.

Τα έσοδα της Chevron εκτινάχθηκαν κατά 42% στα 76,2 δισ. δολάρια. Τα κέρδη από τις πωλήσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου ενισχύθηκαν κατά 80% στα 6,18 δισ. δολάρια, παρά την πτώση της παραγωγής της εταιρείας για όγδοο κατά σειρά τρίμηνο. Τα έσοδα στον τομέα της διύλισης σχεδόν πενταπλασιάστηκαν σε 1,83 δισ. δολάρια, καθώς διευρύνθηκαν τα περιθώρια κέρδους ενώ το μεγαλύτερο διυλιστήριο της Chevron επανήλθε σε πλήρη λειτουργία.
 
Τα προθεσμιακά συμβόλαια του αργού στη Νέα Υόρκη διαμορφώθηκαν κατά μέσο όρο σε περισσότερα από 118 δολάρια το βαρέλι, το εξεταζόμενο διάστημα, 57% υψηλότερα συγκριτικά με ένα χρόνο νωρίτερα. Οι τέσσερις μεγαλύτερες ιδιωτικές εταιρείες πετρελαίου στον κόσμο είδαν τις τιμές να υποχωρούν κατά 80 δολάρια το βαρέλι από τα ρεκόρ του Ιουλίου. Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας (ΙΕΑ), η παγκόσμια ζήτηση καυσίμων που βασίζονται στο πετρέλαιο, όπως η βενζίνη και τα αεροπορικά καύσιμα, θα αυξηθεί φέτος με τον χαμηλότερο ρυθμό από το 1993.

Σύμφωνα με τον εκτελεστικό αντιπρόεδρο έρευνας και παραγωγής της Chevron, Τζορτζ Κέρκλαντ, η εταιρεία αναμένεται να αντλήσει 2,62 εκατ. βαρέλια ισοδυνάμου πετρελαίου την ημέρα κατά τη διάρκεια του τρέχοντος τριμήνου – ποσότητα 0,3% υψηλότερη σε σχέση με το τέταρτο τρίμηνο του 2007. Όπως αποκάλυψε ο ίδιος, η παραγωγή στο πρότζεκτ Frade, στα ανοιχτά της Βραζιλίας, θα ξεκινήσει στο δεύτερο τρίμηνο του 2009, και όχι τον Μάρτιο, όπως είχε αρχικά ανακοινωθεί. Οι κεφαλαιουχικές δαπάνες της εταιρείας εκτιμάται ότι θα διαμορφωθούν το 2009 κοντά στα 22,9 δισ. δολάρια της φετινής χρονιάς.