Υποχωρεί η τιμή του αμερικανικού ελαφρού αργού, καθώς οι επενδυτές στις διεθνείς αγορές πετρελαίου εστιάζουν εκ νέου την προσοχή τους στη φθίνουσα, εν μέσω χρηματοπιστωτικής κρίσης, ζήτηση για ενέργεια, παγκοσμίως. Το προθεσμιακό συμβόλαιο παράδοσης Δεκεμβρίου του αμερικανικού ελαφρού αργού διαμορφώνεται στα 65,49 δολ./βαρέλι.

Υποχωρεί η τιμή του αμερικανικού ελαφρού αργού, καθώς οι επενδυτές στις διεθνείς αγορές πετρελαίου εστιάζουν εκ νέου την προσοχή τους στη φθίνουσα, εν μέσω χρηματοπιστωτικής κρίσης, ζήτηση για ενέργεια, παγκοσμίως.

Το προθεσμιακό συμβόλαιο παράδοσης Δεκεμβρίου του αμερικανικού ελαφρού αργού διαμορφώνεται στα 65,49 δολ./βαρέλι.

Η τιμή του αντίστοιχου συμβολαίου παράδοσης του αργού τύπου μπρεντ υποχωρεί στα 63,21 δολ./βαρέλι, χάνοντας 2,11 δολ., σε σχέση με την τιμή κλεισίματος της περασμένης Παρασκευής.

Αναλυτές εκτιμούν ότι οι traders αναζητούν πλέον ενδείξεις ότι η Σαουδική Αραβία μειώνει την παραγωγή της, σύμφωνα με την απόφαση που έλαβε ο ΟΠΕΚ τον προηγούμενο μήνα να μειώσει την παραγωγή αργού κατά 1,5 εκατομύρια βαρέλια την ημέρα, συνολικά.

Οι χώρες-μέλη του ΟΠΕΚ δεν έχουν άλλη επιλογή από την υλοποίηση των συμφωνημένων μειώσεων της παραγωγής, εάν επιθυμούν μια σταθερή τιμή του αργού πετρελαίου μεταξύ 70 και 90 δολάρια το βαρέλι, είπε χθες ο πρόεδρος του διεθνούς οργανισμού Σακίμπ Χελίλ. «Τα πάντα εξαρτώνται από την απόφαση της Σαουδικής Αραβίας», τόνισε ο Χελίλ, προτρέποντας τη μεγαλύτερη πετρελαιοπαραγωγό χώρα του ΟΠΕΚ να προβεί σύντομα σε ανακοίνωση.

«Νομίζω ότι ο ΟΠΕΚ συνειδητοποιεί ότι πρέπει να δείξει ένα πολύ αποφασισμένο, ενιαίο μέτωπο στην πρώτη μείωση της παραγωγής του. Εάν δεν το πράξει, τότε κανείς δεν πρόκειται να πάρει στα σοβαρά τις όποιες μελλοντικές μειώσεις», υπογράμμισε ο Λόρενς Ιγκλς της JP Morgan.

Ωστόσο, αν και δεν έχουν ακόμη έλθει στο φως της δημοσιότητας λεπτομέρειες, αναλυτές υποστηρίζουν ότι είναι πολλές οι πιθανότητες για αυστηρή συμμόρφωση του ΟΠΕΚ στις νέες ποσοστώσεις, ιδιαίτερα σε σχέση με την κατάρρευση της τιμής του πετρελαίου το 1998, όταν υποχώρησε κάτω από τα 10 δολάρια το βαρέλι, καθώς οι χώρες-μέλη αντλούσαν πάνω από τα συμφωνημένα επίπεδα και στη συνέχεια η χρηματοοικονομική κρίση στη Ασία έκαμψε τη ζήτηση.

Ο Κέβιν Νόρις της Barclays Capital στέκεται, από την πλευρά του, στο βαθμό συμμόρφωσης που επέδειξαν οι χώρες-μέλη του διεθνούς οργανισμού την περίοδο 2001-2002. Σεβόμενοι σε μεγάλο βαθμό τις αποφάσεις για αλλεπάλληλες μειώσεις, μείωσαν την παραγωγή κατά 4,3 εκατομύρια βαρέλια την ημέρα, λίγο κάτω από τις αποφάσεις για μείωση συνολικά κατά 4,9 εκατομύρια βαρέλια, ανοίγοντας το δρόμο για τον καλπασμό της τιμής του αμερικανικού ελαφρού αργού στο ιστορικό ρεκόρ των 147,27 δολαρίων που σημειώθηκε στα μέσα του περασμένου Ιουλίου.

Ο κ. Νόρις εκτιμά ότι ο ΟΠΕΚ θα προχωρήσει σε νέα μείωση της παραγωγής του, πιο βαθιά από ό,τι χρειάζεται για να εξισορροπήσει την προσφορά και τη ζήτηση, πράγμα το οποίο σημαίνει ότι η τιμή του πετρελαίου θα επανέλθει, το δεύτερο τρίμηνο του 2009, σε επίπεδα πάνω από τα 100 δολάρια το βαρέλι.

«Υπάρχει πολύς σκεπτικισμός σχετικά με τον ΟΠΕΚ, αλλά δεν δικαιολογείται από την 'προϊστορία' του», τόνισε ο κ. Νόρις. «Το πραγματικό ζήτημα τώρα είναι πόσο πολύ περισσότερο πρέπει να μειώσουν. Νομίζουμε ότι χρειάζονται, στην επόμενη συνάντηση, μια επιπλέον μείωση κατά 1 εκατομύριο βαρέλια την ημέρα για να προετοιμάσουν το δρόμο για το πρώτο τρίμηνο του 2009 και μετά», εκτιμά ο Λόρενς Ιγκλς της JP Morgan.

(από www.kathimerini.gr 03/11/2008)