Η κάμψη των τιμών πετρελαίου θα πυροδοτήσει ανάκαμψη της ζήτησης αργού, εκτίμησε χθες ο διευθύνων σύμβουλος της δεύτερης μεγαλύτερης παραγωγού πετρελαίου στην Ευρώπη BP, Τόνι Χέιγουορντ. Σε ομιλία του στην “Abu Dhabi International Petroleum Exhibition and Conference”, που πραγματοποιείται στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ο Χέιγουορντ ανέφερε ότι η πτώση της τιμής του «μαύρου χρυσού» κατά 54% από το ρεκόρ του Ιουλίου προκλήθηκε από την υψηλότερη παραγωγή του ΟΠΕΚ, την χαμηλότερη οικονομική ανάπτυξη και τη μείωση της κατανάλωσης στις ΗΠΑ.

Η κάμψη των τιμών πετρελαίου θα πυροδοτήσει ανάκαμψη της ζήτησης αργού, εκτίμησε χθες ο διευθύνων σύμβουλος της δεύτερης μεγαλύτερης παραγωγού πετρελαίου στην Ευρώπη BP, Τόνι Χέιγουορντ.

Σε ομιλία του στην “Abu Dhabi International Petroleum Exhibition and Conference”, που πραγματοποιείται στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ο Χέιγουορντ ανέφερε ότι η πτώση της τιμής του «μαύρου χρυσού» κατά 54% από το ρεκόρ του Ιουλίου προκλήθηκε από την υψηλότερη παραγωγή του ΟΠΕΚ, την χαμηλότερη οικονομική ανάπτυξη και τη μείωση της κατανάλωσης στις ΗΠΑ.

Οι χαμηλότερες τιμές πετρελαίου δεν έχουν σταματήσει ή καθυστερήσει τον ρυθμό βιομηχανοποίησης, πρόσθεσε ο επικεφαλής του βρετανικού ομίλου. Σημειώνεται ότι οι τιμές στα προθεσμιακά συμβόλαια του αργού υποχώρησαν κατά 33% τον Οκτώβριο, καταγράφοντας μηνιαία πτώση ρεκόρ, εν μέσω ενδείξεων ότι  η οικονομική επιβράδυνση σε ΗΠΑ και Ευρώπη θα εξαπλωθεί και στις αναδυόμενες αγορές, περιορίζοντας την κατανάλωση καυσίμων.

Όπως ανέφερε ο Χέιγουορντ, η κατανάλωση αργού στις ΗΠΑ μειώθηκε κατά 1,1 εκατ. βαρέλια ημερησίως τους πρώτους εννέα μήνες του 2008, σημειώνοντας «τη μεγαλύτερη κάμψη από την περίοδο 1980-81», ενώ τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες μειώθηκε κατά 2,1 εκατ. βαρέλια ημερησίως. «Σαφώς, οι φόβοι για οικονομική επιβράδυνση και ύφεση παίζουν σημαντικό ρόλο σε αυτή την επιταχυνόμενη πτώση», υπογράμμισε ο διευθύνων σύμβουλος της BP.