Ο Ρόμπερτ Ντάντλει, ο απερχόμενος διευθύνων σύμβουλος της κοινοπραξίας TNK-BP υποστήριξε πως η παραγωγή αργού πετρελαίου στην Ρωσία βαίνει προς μια περίοδο παρατεταμένης συρρίκνωσης που οφείλεται, εν μέρει, στην έλλειψη νέων επενδύσεων στον τομέα.

Ο Ρόμπερτ Ντάντλει, ο απερχόμενος διευθύνων σύμβουλος της κοινοπραξίας  TNK-BP υποστήριξε πως η παραγωγή αργού πετρελαίου στην Ρωσία βαίνει προς μια περίοδο παρατεταμένης συρρίκνωσης που οφείλεται, εν μέρει, στην έλλειψη νέων επενδύσεων στον τομέα.

Στη δεύτερη, μόλις, δημόσια εμφάνισή του από την ημέρα που υποχρεώθηκε να εγκαταλείψει την Ρωσία, τον περασμένο Ιούλιο, εν μέσω της σφοδρής αντιπαράθεσης για τον έλεγχο της TNK-BP, που ξέσπασε μεταξύ της BP και των Ρώσων ολιγαρχών εταίρων της, ο κ. Ντάνλει είπε πως η ρωσική παραγωγή «μαύρου χρυσού» είναι πιθανό να προσέγγισε στην κορύφωσή της, τον Αύγουστο.

«Δεν πρόκειται να υπάρξει μια ανεξέλεγκτη μείωση. Τα κοιτάσματα είναι υπερώριμα και αναμένεται να σημειωθεί μια ήπια κάμψη με την πάροδο του χρόνου», δήλωσε ο κ. Ντάντλει στο περιθώριο της διάσκεψης Oil and
Money που πραγματοποιήθηκε στο Λονδίνο. «Ωστόσο, πιστέψτε με», συνέχισε, «έως ότου μεσολαβήσουν άλλες εξελίξεις, βρισκόμαστε, αυτή τη στιγμή, στο ανώτατο σημείο μιας ευρύτερης καμπύλης ή κύκλου».

Ο κ. Ντάντλει αρνήθηκε να σχολιάσει την πρόοδο που έχει συντελεστεί όσον αφορά στο μνημόνιο συνεργασίας που επεξεργάστηκαν η BP και ο Ρώσος εταίρος της στην κοινοπραξία ΤΝK-BP, τον Σεπτέμβριο, με προφανή σκοπό να τερματίσουν την σφοδρή διένεξη που έχει ζημιώσει το επενδυτικό κλίμα στην Ρωσία.

Ο κ. Ντάντλει αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την Ρωσία, όταν απέτυχε να εξασφαλίσει συνέχιση της άδειας παραμονής του στη χώρα, επιρρίπτοντας την ευθύνη σε μια «βρώμικη» εκστρατεία που αποσκοπούσε να πλήξει τη θέση του ως διευθύνων σύμβουλος της κοινοπραξίας, καθώς οι Ρώσοι μέτοχοι επιδίωξαν να τον ανατρέψουν, με τον ισχυρισμό πως διοικεί την εταιρεία σαν να ήταν θυγατρική της BP.

Ο κ. Ντάντλει επισήμανε, προσφάτως, πως η συμφωνία διατηρεί τη διοικητική διάρθρωση του 50:50 στην πετρελαϊκή κοινοπραξία και την εμπλουτίζει με ανεξάρτητα μέλη του διοικητικού συμβουλίου. Ο κ. Ντάντλει πρόκειται να αντικατασταθεί με έναν ανεξάρτητο διευθύνοντα σύμβουλο, του οποίου το όνομα αναμένεται να ανακοινωθεί τον Δεκέμβριο.

«Πιστεύω πως θα είναι επιτυχημένη», δήλωσε ο κ. Ντάντλει, αναφερόμενος στη συμφωνία. «Ωστόσο εξακολουθούν να βρίσκονται στη διαδικασία επικύρωσης  της γλώσσας».

Τέλος, ο απερχόμενος διευθύνων σύμβουλος της TNK-BP δήλωσε πως η συρρίκνωση της παραγωγής αργού πετρελαίου στην Ρωσία είναι «συνέπεια  του χαμηλού όγκου επενδύσεων που εκτελέστηκαν κατά την τελευταία πενταετία και πως η κάμψη θα διαρκέσει για κάποιο χρονικό διάστημα».

(Financial Times, 30/10/2008)