Επέρχεται Κύμα Συγχωνεύσεων στον Πετρελαϊκό Τομέα, Υποστηρίζει ο Επικεφαλής της Νορβηγικής Statoil

Επέρχεται Κύμα Συγχωνεύσεων στον Πετρελαϊκό Τομέα, Υποστηρίζει ο Επικεφαλής της Νορβηγικής Statoil
Των Ed Crooks και Carola Hoyos
Τρι, 4 Νοεμβρίου 2008 - 15:27
Η βιομηχανία πετρελαίου θα αντιμετωπίσει μια πολυετή περίοδο αναταραχής που θα πυροδοτήσει, ενδεχομένως, ένα νέο κύμα ενοποιήσεων υποστηρίζει ο Χέλγκε Λουντ, ο διευθύνων σύμβουλος της StatoilHydro, της εθνικής πετρελαϊκής εταιρείας της Νορβηγίας.

Η βιομηχανία πετρελαίου θα αντιμετωπίσει μια πολυετή περίοδο αναταραχής που θα πυροδοτήσει, ενδεχομένως, ένα νέο κύμα ενοποιήσεων υποστηρίζει ο Χέλγκε Λουντ, ο διευθύνων σύμβουλος της StatoilHydro, της εθνικής πετρελαϊκής εταιρείας της Νορβηγίας.

Η Statoil «επικεντρώνεται εντόνως στις περικοπές κόστους και στην εφαρμογή πολιτικής οικονομικής πειθαρχίας καθώς κινείται σε ένα περιβάλλον αυξανόμενων προκλήσεων», δήλωσε ο κ. Λουντ στους Financial Times.

Ωστόσο, πρόσθεσε πως η εταιρεία διαθέτει ισχυρή οικονομική βάση, που αποτυπώνεται στους εύρωστους ισολογισμούς της και θα παραμείνει προσηλωμένη στην επιδίωξη μακροπρόθεσμων στρατηγικών στόχων. Τα σχόλιά του διατυπώθηκαν καθώς η Statoil ανακοίνωσε κατακόρυφη αύξηση, ύψους 59% των θεμελιωδών λειτουργικών κερδών της για το γ’  τρίμηνο, τα οποία διαμορφώθηκαν στις 52,1 δις. κορώνες Νορβηγίας (7,76 δισ. δολάρια), αλλά και μια κάθετη μείωση των κύριων καθαρών κερδών της, που έπεσαν κατά 57%, στις 6,3 δισ. νορβηγικές κορώνες, κυρίως εξαιτίας των επιδράσεων των έντονων διακυμάνσεων στις αγορές συναλλάγματος.

Η μετοχή της Statoil ενισχύθηκε κατά 4%, την Δευτέρα, ωστόσο, παραμένει χαμηλότερα κατά 24% το τελευταίο δωδεκάμηνο. Τα έσοδά της είναι εκπεφρασμένα, κυρίως, σε όρους δολαρίου, ωστόσο, μεγάλο τμήμα του κόστους της, συμπεριλαμβανομένου των διανεμόμενων μερισμάτων και των καταβαλλόμενων αποδοχών στους Νορβηγούς εργαζόμενούς της, πληρώνεται σε κορώνες, επομένως, είναι υποχρεωμένη να προβεί σε αντιστάθμιση (hedge) των θέσεών της σε συνάλλαγμα και η αύξηση της ισοτιμίας του δολαρίου έναντρι της κορώνας, για την εν λόγω περίοδο, επέφερε ζημίες ύψους 13,8 δισ. νορβηγικών κορωνών.

Τα εν λόγω αποτελέσματα ενισχύθηκαν από την κατά 38% αύξηση της τιμής πώλησης του αργού πετρελαίου και του φυσικού αερίου σε όρους νορβηγικής κορώνας, σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο το περασμένο έτος, αν και αντισταθμίστηκε από τη μείωση της παραγωγής κατά 3%, στο ισοδύναμο των  1,73 εκατ. βαρελιών πετρελαίου ημερησίως.

Έκτοτε, η τιμή του πετρελαίου έχει σημειώσει έντονη καθίζηση.

Ο κ. Λουντ δήλωσε πως η μείωση της ζήτησης αργού στις ΗΠΑ, που κινείται χαμηλότερα κατά περισσότερο από 1 εκατ. βαρέλια ημερησίως, ή ποσοστό της τάξης του 5%, στο τρίτο τρίμηνο, σε σύγκριση με την αντίστοιχη χρονική περίοδο το 2007, ενώ είναι μειωμένη κατά 2 εκατ. βαρέλια ημερησίως στο μεγαλύτερο διάστημα των τελευταίων τεσσάρων εβδομάδων, δείχνει πως η κρίση επηρεάζει την πραγματική οικονομία.

«Είναι πιθανό να περάσουν αρκετά χρόνια έως ότου ομαλοποιηθεί εκ νέου η κατάσταση», υποστήριξε ο κ.Λουντ. «Επομένως, οι εταιρείες θα πρέπει να επιδείξουν ικανότητα ελιγμών καθ’ όλη αυτή την περίοδο χωρίς να απομακρυνθούν από τις μακροπρόθεσμες επιδιώξεις τους», τόνισε χαρακτηριστικά ο ίδιος.

Η Statoil θα ανακοινώσει λεπτομέρειες, τον ερχόμενο Ιανουάριο, για το τι σημαίνουν τα παραπάνω στο πρόγραμμα κεφαλαιακών δαπανών της, που υπολογίζεται στις 65 δισ. νορβηγικές κορώνες για το τρέχον έτος. Όλα τα έργα που έχουν ήδη εγκριθεί θα προχωρήσουν σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό, είπε ο κ. Λουντ. «Το ποια από τα έργα θα εγκριθούν να προχωρήσουν θα εξαρτηθεί από την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας», πρόσθεσε ο ίδιος.

Τα θεμελιώδη κόστη της Statoil στο γ’ τρίμηνο ανήλθαν στις 33,2 δισ. νορβηγικές κορώνες, δηλαδή, εμφάνισαν αύξηση της τάξης του 14%  σε ετήσια βάση, με την εταιρεία να αναμένει πως θα κινηθούν στο εύρος διακύμανσης μεταξύ 33-36 δισ. κορωνών, έως το 2012.

Ο κ. Λουντ εμφανίστηκε, ωστόσο, επιφυλακτικός όσον αφορά στις μειώσεις του κόστους, λέγοντας πως «θα πρέπει να περιμένουμε λίγο, επειδή μέρος του εν λόγω κόστους  έχει καθοριστεί από τα συμβόλαια, των οποίων οι όροι δεν μπορούν να μεταβληθούν από τη μια στιγμή στην άλλη», αν και συμφώνησε με την άποψη πως θα μειωθούν αν επιβραδυνθεί, συνακόλουθα και η δραστηριότητα.

Είπε πως το «τσουνάμι του κόστους», όπως το χαρακτήρισε, που σάρωσε τον τομέα αποτελεί έναν από τους παράγοντες που καθιστούν τις αδύναμες εταιρείες πιο ευάλωτες λόγω της αστάθειας στις αγορές πετρελαίου και φυσικού αερίου. 

«Θα υπάρξει αβεβαιότητα και πολλές μικρές και μεσαίες εταιρείες θα αντιμετωπίσουν πολλαπλές προκλήσεις», είπε. «Δεν θα με εκπλήξει αν παρατηρηθεί νέο κύμα δραστηριότητας στις συγχωνεύσεις και εξαγορές και δεν αποκλείω ένα νέο γύρο ενοποιήσεων στον τομέα», κατέληξε ο κ. Λουντ. 

(Financial Times, 4/11/2008)