Σταθεροποίηση παρουσιάζουν οι τιμές του αργού πετρελαίου σήμερα, διακόπτοντας τη διήμερη πτώση τους, την οποία όμως είναι πολύ πιθανό να συνεχίσουν καθώς πληθαίνουν οι ενδείξεις για σοβαρή ύφεση της οικονομίας των ΗΠΑ. Το ελαφρό αργό για τα συμβόλαια παράδοσης Δεκεμβρίου παρουσίασε μικρή άνοδο από τη χθεσινή τιμή των 60,77 δολ., στα 61,80 δολ./βαρέλι (+1,03 δολ), ενώ χθες είχε παρουσιάσει πτώση κατά 4,53 δολ.

Σταθεροποίηση παρουσιάζουν οι τιμές του αργού πετρελαίου σήμερα, διακόπτοντας τη διήμερη πτώση τους, την οποία όμως είναι πολύ πιθανό να συνεχίσουν καθώς πληθαίνουν οι ενδείξεις για σοβαρή ύφεση της οικονομίας των ΗΠΑ. 

Το ελαφρό αργό για τα συμβόλαια παράδοσης Δεκεμβρίου παρουσίασε μικρή άνοδο από τη χθεσινή τιμή των 60,77 δολ., στα 61,80 δολ./βαρέλι (+1,03 δολ), ενώ χθες είχε παρουσιάσει πτώση κατά 4,53 δολ.

Το αργό τύπου μπρεντ διαμορφώνεται στα 58,80 δολ./βαρέλι, με άνοδο κατά 0,95 δολ.

«Τα όλο και περισσότερα άσχημα οικονομικά στοιχεία επηρεάζουν αρνητικά (δηλ. πτωτικά) την τιμή του πετρελαίου», λένε οι αναλυτές.

Η κατάσταση επιδεινώθηκε καθώς τα επίπεδα ανεργίας στις ΗΠΑ αυξάνονται, ενώ μεγάλη πτώση - σε επίπεδα 1969 - κατέγραψαν οι λιανικές πωλήσεις τον Οκτώβριο. Τα στοιχεία αυτά προκάλεσαν επίσης και αυξημένες ρευστοποιήσεις μετοχών.

Η μικρή στήριξη στις τιμές του πετρελαίου προήλθε από την πτώση του δολαρίου. Χθες το αμερικανικό νόμισμα πήρε την ανιούσα μετά την περικοπή των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (στο 3,25% στην ευρωζώνη), καθώς και τις κεντρικές τράπεζες της Μ. Βρετανίας, της Ελβετίας και της Τσεχίας.

Τα εμπορεύματα όπως το πετρέλαιο χρησιμοποιούνται ως αντιστάθμιση έναντι του πληθωρισμού και του ασθενούς δολαρίου. Η περικοπή επιτοκίων από μια κεντρική τράπεζα τείνει να αποδυναμώνει σχετικά το νόμισμα της χώρας, πράγμα που σημαίνει ότι ανεβαίνει το δολάριο.

Το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα ενισχύθηκε σήμερα στο 1,2742 του δολαρίου, από 1,2681 χθες. Το δολάριο παρέμεινε σταθερό στα 97,40 γιεν.

«Ο υπερισχύων παράγοντας στον καθορισμό των τιμών συνεχίζει να είναι η κακή εικόνα της παγκόσμιας οικονομίας», σχολιάζουν αναλυτές, τονίζοντας ότι «το πετρέλαιο επηρεάζεται από την ψυχολογία που επικρατεί στις χρηματιστηριακές αγορές».

Ένας ακόμη παράγοντας που λειτουργεί πτωτικά για τις τιμές είναι η αύξηση των αποθεμάτων στις ΗΠΑ, καθώς η ζήτηση για καύσιμα μειώθηκε σημαντικά κατά 2,3%. Τα αποθέματα αργού των ΗΠΑ διαμορφώνονται στα 311,9 εκ. βαρέλια, δηλαδή 1,5% υψηλότερα από τα περσινά επίπεδα.

(Από www.kathimerini.gr, 07/11/2008)