Μείωση, για πρώτη φορά από το 1983, της ζήτησης για αργό πετρέλαιο παγκοσμίως αναμένει το 2009 η Wood Mackenzie, μία από τις σημαντικότερες εταιρίες ενεργειακών συμβούλων. Η επιδείνωση της πτωτικής στροφής στην οικονομία των αναπτυγμένων οικονομιών και η επέκτασή της στις αναδυόμενες οικονομίες, οι οποίες υπήρξαν η κύρια πηγή της αύξησης της ζήτησης τα τελευταία χρόνια, οδήγησε την Wood Mackenzie στην εκτίμηση ότι η ζήτηση θα μειωθεί του χρόνου κατά 250.000 βαρέλια την ημέρα ή σε ποσοστό 0,3%.

Μείωση, για πρώτη φορά από το 1983, της ζήτησης για αργό πετρέλαιο παγκοσμίως αναμένει το 2009 η Wood Mackenzie, μία από τις σημαντικότερες εταιρίες ενεργειακών συμβούλων.

Η επιδείνωση της πτωτικής στροφής στην οικονομία των αναπτυγμένων οικονομιών και η επέκτασή της στις αναδυόμενες οικονομίες, οι οποίες υπήρξαν η κύρια πηγή της αύξησης της ζήτησης τα τελευταία χρόνια, οδήγησε την Wood Mackenzie στην εκτίμηση ότι η ζήτηση θα μειωθεί του χρόνου κατά 250.000 βαρέλια την ημέρα ή σε ποσοστό 0,3%.

Η μείωση της ζήτησης σημαίνει ότι οι τιμές του πετρελαίου θα είναι «σχετικά χαμηλές» τον επόμενο χρόνο, αν και οι μειώσεις της παραγωγής του ΟΠΕΚ θα εμποδίσουν μία «κατάρρευση» των τιμών στα επίπεδα των 30-40 δολαρίων το βαρέλι, σύμφωνα με την επικεφαλής του τμήματος Macro Oils της Wood Mackenzie, Αν-Λουίζ Χιτλ.

Παράλληλα, όπως σημειώνει η βρετανική οικονομική εφημερίδα «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς», η Wood Mackenzie αναθεώρησε προς τα κάτω την εκτίμησή της για την παγκόσμια προσφορά πετρελαίου το 2009, λόγω της χρηματοπιστωτικής κρίσης.

Εκτιμά ότι η πιστωτική στενότητα θα καταφέρει πλήγμα στις επενδύσεις σε βραχυπρόθεσμα προγράμματα, τα οποία θα έφερναν νέα παραγωγή του χρόνου, κυρίως στη Ρωσία και τις ΗΠΑ.

Αν και αναμένεται μείωση της παραγωγής πετρελαίου στη Ρωσία το 2009 και το 2010, προβλέπεται αύξηση της παραγωγής σε πετρελαιοπαραγωγούς χώρες εκτός ΟΠΕΚ, με μεγαλύτερη παραγωγή στη Βραζιλία, στην περιοχή της Κασπίας, στον κόλπο του Μεξικού και από πετρελαιώδεις άμμους στον Καναδά.

Κατά συνέπεια, η Αν-Λουίζ Χιτλ εκτιμά ότι ο ΟΠΕΚ θα πρέπει να μειώσει την παραγωγή του για να αποφύγει το ενδεχόμενο υπερπροσφοράς στην αγορά και ότι του χρόνου θα αυξηθεί σε μεγάλο βαθμό η μη χρησιμοποιούμενη παραγωγική δυναμικότητα του καρτέλ, η οποία αναμένεται να ανέλθει σε περίπου 5 εκατομύρια βαρέλια πετρελαίου την ημέρα.

(από www.kathimerini.gr 07/11/2008)