Οι Τιμές του Αργού Πετρελαίου θα Επιστρέψουν Δριμύτερες, Μόλις Ανακάμψει η Παγκόσμια Οικονομία

Οι Τιμές του Αργού Πετρελαίου θα Επιστρέψουν Δριμύτερες, Μόλις Ανακάμψει η Παγκόσμια Οικονομία
Των Javier Blas, Carola Hoyos και Fiona Harvey
Δευ, 10 Νοεμβρίου 2008 - 08:24
Οι τιμές του πετρελαίου θα επιστρέψουν σε επίπεδα άνω των 100 δολαρίων ανά βαρέλι, αμέσως μόλις ανακάμψει η παγκόσμια οικονομία, ενώ θα έχουν υπερβεί το φράγμα των 200 δολαρίων έως το 2030, αναφέρεται στην επίσημη έκθεση της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας, που θα δημοσιευτεί την ερχόμενη εβδομάδα.

Οι τιμές του πετρελαίου θα επιστρέψουν σε επίπεδα άνω των 100 δολαρίων ανά βαρέλι, αμέσως μόλις ανακάμψει η παγκόσμια οικονομία, ενώ θα έχουν υπερβεί το φράγμα των 200 δολαρίων έως το 2030, αναφέρεται στην επίσημη έκθεση της  Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας, που θα δημοσιευτεί την ερχόμενη εβδομάδα.

«Ενώ οι ανισορροπίες στην αγορά θα αναγκάσουν, προσωρινώς, τις τιμές του πετρελαίου να υποχωρήσουν, γίνεται ολοένα περισσότερο προφανές πως η εποχή του φθηνού πετρελαίου έχει παρέλθει», τονίζεται στην ίδια έκθεση.

 Η υπηρεσία εποπτείας της αγοράς ενέργειας του ΟΟΣΑ διπλασίασε τις προβλέψεις που διατύπωσε, πέρυσι, όσον αφορά στις μακροπρόθεσμες τιμές, από τα 108 δολάρια ανά βαρέλι έως το 2030, και εκτιμά, τώρα, πως οι τιμές του «μαύρου χρυσού» θα ανακάμψουν από τα επίπεδα των 60-70 δολαρίων για να διαπραγματεύονται, σε όρους σταθμισμένους πληθωρισμού, στα περισσότερα από 100 δολάρια, κατά μέσον όρο, στη χρονική περίοδο μεταξύ 2008-2015.

Η έκθεση World Energy Outlook, της IEA κατέληξε στο εν λόγω συμπέρασμα κυρίως επειδή εικάζει πως οι εταιρείες θα πασχίσουν να αντλήσουν περισσότερο πετρέλαιο για να αντισταθμίσουν την κάθετη μείωση της παραγωγής στα ώριμα κοιτάσματα ανά τον πλανήτη.

«Οι υφιστάμενες τάσεις, σε παγκόσμιο επίπεδο, όσον αφορά στην προσφορά και κατανάλωση ενέργειας, είναι, πασιφανώς, μη διατηρήσιμες», τονίζεται στο ίδιο κείμενο.

Σύμφωνα με τα όσα έχουν έλθει σε γνώση των Financial Times,  η ΙΕΑ εκτιμά πως έως το 2010, οι πετρελαϊκές εταιρείες θα πρέπει να έχουν δεσμευτεί στην ανάπτυξη έργων που θα παράγουν ποσότητες «μαύρου χρυσού» ισοδύναμες με τον όγκο παραγωγής της Σαουδικής Αραβίας, δηλαδή, περί τα 7 εκατ. βαρέλια πετρελαίου ημερησίως, αν ο πλανήτης θέλει να αποφύγει μια κατάρρευση της προσφοράς έως τα μέσα της επόμενης δεκαετίας.

Η IEA αρνήθηκε, ωστόσο, να σχολιάσει την εν λόγω ενότητα. refused to comment.

Οι ζοφερές εκτιμήσεις διατυπώνονται σε μια περίοδο κατά την οποία οι εταιρείες ακυρώνουν την εκτέλεση νέων έργων, από το Καζακστάν, μέχρι τον Καναδά, εξαιτίας η κατάρρευση των πετρελαϊκών τιμών τα καθιστά οικονομικώς ασύμφορα.

Ο τομέας θα πρέπει να επενδύει 350 δισ. δολάρια ετησίως, έως το 2030, για να αντιμετωπίσει την ταχύτητα με την οποία εξαντλούνται τα υφιστάμενα κοιτάσματα και να ανεύρει νέες πηγές υδρογονανθράκων προκειμένου να καλύψει την αυξανόμενη ζήτηση από χώρες, όπως είναι η Κίνα, τονίζεται στην ίδια έκθεση .

Η παραγωγή από τις εν ενεργεία πετρελαιοπηγές, ανά τον πλανήτη, φθίνει με ετήσιο ποσοστό ύψους 9%, σύμφωνα με την ΙΕΑ, ενώ ο ρυθμός με τον οποίο φθίνει η παραγωγή είναι ταχύτερος από τις αρχικές προβλέψεις.

Εν τω μεταξύ, σε μια άλλη εξέλιξη, η ΙΕΑ προειδοποίησε πως πρέπει να διακοπούν άμεσα οι ροές των τεράστιων επιδοτήσεων που καταβάλλονται στους παραγωγούς ορυκτών καυσίμων, προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για την παραγωγή καυσίμων με χαμηλή περιεκτικότητα σε διοξείδιο του άνθρακα.

H IEA υποστηρίζει πως οι επιδοτήσεις για την κατανάλωση ενέργειας ανήλθαν στα 310 δισ. δολάρια, για τις 20 μεγαλύτερες χώρες εκτός του ΟΟΣΑ, κατά το 2007.

Τέλος, η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας εκτιμά πως οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα εκτοπίσουν το φυσικό αέριο ως η δεύτερη μεγαλύτερη πηγή άντλησης ενέργειας, αμέσως μετά την έλευση της νέας δεκαετίας.

(Financial Times 06/11/2008)