Οι εταιρείες που διαχειρίζονται containerships βίωσαν, βάσει έρευνας της εφημερίδας «ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ», τα μεγαλύτερα απόνερα από τους δασμούς που επέβαλε και στην παγκόσμια ναυτιλιακή βιομηχανία ο αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ

Για παράδειγμα, η μετοχή της Costamare (68 containerships και 38 bulkers) ξεκίνησε με πτώση 6,29%.

Σε ό,τι αφορά την Danaos Corp., η μετοχή της εταιρείας, με στόλο 73 containerships και 10 capesize bulk carriers, κατέγραφε απώλειες ύψους 6,40%.

Με πτώση κατά 6,78% ξεκίνησε και η μετοχή της Global Ship Lease, η οποία διαθέτει 71 containerships, μεταφορικής ικανότητας από 1.118 έως 11.040 TEUs.

Η μετοχή της Navios Maritime Partners είδε την τιμή της μετοχής της να πέφτει κατά 7,18% (στόλος 176 πλοίων, εκ των οποίων 70 bulk carriers, 56 tankers και 50 containerships).

Όσον αφορά τις εισηγμένες που διαθέτουν αμιγώς πλοία μεταφοράς χύδην ξηρού φορτίου, η μετοχή της Star Bulk Carriers (155 bulk carriers) κατέγραφε πτώση 6,84%, ενώ η ναυτιλιακή εταιρεία Diana Shipping Inc. (38 bulk carriers) είδε τη μετοχή της να ξεκινά με απώλειες ύψους 5,90%. Αρνητικά πρόσημα καταγράφηκαν και στα πλοία μεταφοράς πετρελαίου, τόσο αργού όσο και στα product tankers.

Η μετοχή της Tsakos Energy Navigation εμφάνιζε πτώση 3,15% μετά τον δασμολογικό πόλεμο. Ο στόλος της ΤΕΝ αποτελείται από dual fuel δεξαμενόπλοια (συνολικά 82 πλοία).

Από την πλευρά της, η Top Ships, η οποία ελέγχει έναν στόλο οκτώ tankers, κατέγραφε πτώση 5,41%.

Τέλος, πτωτικές ήταν οι τιμές των μετοχών του κλάδου μεταφοράς αερίου (LNG και LPG Carriers), με την Dorian LPG (25 Very Large Gas Carriers) να εμφανίζει πτώση 6,33%, και τη StealthGas (31 LPG carriers) να καταγράφει απώλειες ύψους 5,12%.

Τα απόνερα των δασμών για τις εισηγμένες ναυτιλιακές στα διεθνή χρηματιστήρια
Μια μέρα μετά την εμπορική επίθεση του Ντόναλντ Τραμπ, οι χρηματιστηριακοί δείκτες κατέγραψαν μεγάλη «βουτιά» και -σύμφωνα με έρευνα της «Ν»- οι ναυτιλιακές εταιρείες ακολούθησαν τη γενικότερη τάση των αγορών.

Στην Ασία, οι αγορές που έκαναν πρώτες «ποδαρικό» βρέθηκαν πολύ γρήγορα σε αρνητικά εδάφη, με φόντο την ανακοίνωση των δασμών.

Ενδεικτικά, το χρηματιστήριο του Τόκιο υποχώρησε κατά 2,77% στο κλείσιμο της συνεδρίασης, οδεύοντας προς τη χειρότερη εβδομαδιαία επίδοσή του τα τελευταία δύο χρόνια.

Η Kawasaki Kisen Kaisha (K Line) -μια από τις μεγαλύτερες ναυτιλιακές εταιρείες στον κόσμο- κατρακύλησε κατά 8,14%.

Με έναν στόλο 448 πλοίων, εκ των οποίων 97 car carriers και 40 containerships, η ιαπωνική εταιρεία βλέπει τους επενδυτές να επηρεάζονται από τους δασμούς και να στρέφονται στα λεγόμενα «ασφαλή καταφύγια».

Αντίστοιχη εικόνα και για τη Nippon Yusen KK (NYK Line), η οποία διαχειρίζεται έναν διαφοροποιημένο στόλο περίπου 800 πλοίων. Συγκεκριμένα, η μετοχή της εισηγμένης στον δείκτη Nikkei έκλεισε με πτώση 5,56%.

Σε ό,τι αφορά τον ιαπωνικό ναυτιλιακό κολοσσό Mitsui OSK Lines (MOL), με στόλο άνω των 600 πλοίων -κυρίως containerships και car carriers-, η μετοχή του σημείωσε πτώση κατά 5,55%.

To χρηματιστήριο της Σαγκάης στην Κίνα έκλεισε πτωτικά (-0,24%), με την πλειονότητα των εισηγμένων ναυτιλιακών να ακολουθούν την ίδια διαδρομή.

Σε αυτό το πλαίσιο, η μετοχή της COSCO SHIPPING Holdings (στόλος άνω των 1.300 πλοίων) έκλεισε πτωτικά κατά 2,95%.

Στον αντίποδα, οριακή άνοδο (0,14%) κατέγραψε η μετοχή της Jinjiang Shipping, η οποία ωστόσο εξυπηρετεί το ενδοασιατικό εμπόριο, με έναν στόλο περίπου 50 boxships.

Σε ό,τι αφορά τον δείκτη Hang Seng του Χονγκ Κονγκ, υποχώρησε 1,58%. «Βουτιά» ύψους 5,25% κατέγραψε η Orient Overseas Container Line (OOCL), ο στόλος της οποίας αποτελείται από 80 containerships.

Την ίδια στιγμή, η Shandong International Transportation Corp, που διαχειρίζεται έναν διαφοροποιημένο στόλο με επίκεντρο τα ore carriers, είδε τη μετοχή της να εμφανίζει οριακές απώλειες κατά 0,05%.

Στην Ευρώπη
Σε ό,τι αφορά την Ευρώπη, η πτώση στους ευρωπαϊκούς δείκτες ήταν γενικευμένη και οι μετοχές των ναυτιλιακών εταιρειών βρέθηκαν από νωρίς στα «κόκκινα».

Ενδεικτικά, ο δανέζικος ναυτιλιακός κολοσσός AP Moller Maersk είδε τη μετοχή του, που διαπραγματεύεται στο χρηματιστήριο της Κοπεγχάγης, να πραγματοποιεί ελεύθερη πτώση κατά 9,5%.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η γερμανική Hapag-Lloyd στην αγορά της Φραγκφούρτης, με απώλειες ύψους 8,87%.

Στο χρηματιστήριο του Όσλο, η μετοχή της MPC Container Ships ASA εμφάνισε πτώση 3,62%, ενώ και η Hoegh Autoliners που εξειδικεύεται στα car carriers είχε αρνητικά πρόσημα (-2,73%).

H Hafnia Limited, με στόλο περίπου 200 product tankers, είχε απώλειες 4,22% και, τέλος, η Wallenius Wilhelmsen ASA, με έναν στόλο περίπου 128 Ro-Ro πλοίων, ακολούθησε αρνητική πορεία, με πτώση ύψους 2,11%.

Σε ό,τι αφορά το Λονδίνο, το οποίο -σύμφωνα με τους ειδικούς- έχει σχετικά μικρή δεξαμενή ναυτιλιακών εταιρειών, ορισμένες όμως αποτελούν πολύ ισχυρούς «παίκτες», η εικόνα ήταν εξίσου αρνητική.

Συγκεκριμένα, η Taylor Maritime Limited, που διαχειρίζεται έναν στόλο περίπου 40 bulkers, είχε απώλειες 1,1%, ενώ η Gulf Marine Services PLC, που εξειδικεύεται στην offshore αγορά, κατέγραψε μεγάλη πτώση, 7,16%.

Στη Wall Street
Με απώλειες «υποδέχτηκαν» τον καταιγισμό δασμών του Ντόναλντ Τραμπ και οι περισσότερες εισηγμένες ναυτιλιακές ελληνικών συμφερόντων στη Wall Street.

Συγκεκριμένα, κατά τις δύο πρώτες ώρες της συνεδρίασης στην αμερικανική κεφαλαιαγορά, με το «αριστερό» ξεκίνησαν οι 27 από τις 28 εταιρείες, καθώς οι επενδυτές αξιολογούν τις επιπτώσεις των νέων δασμών που έθεσαν σε ισχύ οι ΗΠΑ.

Επίσης, στο ίδιο διάστημα καταγραφόταν μεγαλύτερη μέση πτώση σε σύγκριση με τις απώλειες των δύο βασικών δεικτών (Nasdaq -4,90% και NYSE -3,21%).

(από την εφημερίδα "ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ")

Ακολουθήστε το energia.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του energia.gr