Με την προσδοκία ότι το κόστος θα είναι μικρότερο στο μέλλον, ο όμιλος BG (British Gas) ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι αναβάλλεται επ’ αόριστον η προγραμματισμένη επένδυση στο Καρατσαγκανάκ, ένα από τα μεγαλύτερα κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου του Καζακστάν.

Με την προσδοκία ότι το κόστος θα είναι μικρότερο στο μέλλον, ο όμιλος BG (British Gas) ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι αναβάλλεται επ’ αόριστον η προγραμματισμένη επένδυση στο Καρατσαγκανάκ, ένα από τα μεγαλύτερα κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου του Καζακστάν.

Όπως δήλωσε στους Financial Times ο Frank Chapman, εκτελεστικός διευθυντής της BG, της τρίτης σε μέγεθος βρεττανικής εταιρείας πετρελαίου και φυσικού αερίου, «βρισκόμαστε στο υψηλότερο σημείο του οικονομικού κύκλου. Γνωρίζουμε ότι ο όγκος των δραστηριοτήτων πρόκειται να πέσει, γνωρίζουμε ότι η εξέλιξη αυτή πρόκειται να ασκήσει πίεση προς τις υπηρεσίες και τις κατασκευαστικές εταιρείες που σχετίζονται με το χώρο μας και γνωρίζουμε ότι αυτό πρόκειται να πιέσει προς τα κάτω τα κόστη» και, άρα, η επένδυση αναβάλλεται μέχρι αυτή πτώση να συντελεστεί.

Η οικονομική κρίση οδήγησε στην αναβολή της 3ης φάσης του επενδυτικού σχεδίου στο Καρατσαγκανάκ, η λειτουργία του οποίου είχε προγραμματιστεί να ξεκινήσει το 2012. Το σχετικό κόστος υπολογιζόταν, σύμφωνα με την BG, στα 8 δις δολάρια, όμως ανεξάρτητες εκτιμήσεις έκαναν λόγο για πολύ μεγαλύτερα μεγέθη.

Η πραγματοποίηση της επένδυσης θα αύξανε την παραγωγή του Καρατσαγκανάκ στα 16 δισεκατομμύρια κμ φυσικού αερίου ετησίως και στα 335.000 βαρέλια πετρελαίου ημερησίως. Πάντως, αναλυτές αναφέρουν ότι στην αναβολή συνέτειναν και διαφωνίες ανάμεσα στην BG και την κυβέρνηση του Καζακστάν σχετικά με φορολογικά και περιβαλλοντικά ζητήματα, πυροδοτώντας τις φήμες για πιθανή είσοδο της KazMunaigas, της κρατικών συμφερόντων εταιρείας πετρελαίου της χώρας. Στο πλαίσιο αυτό θα πρέπει να ενταχθούν και οι φήμες ότι η BG εξετάζει ένα νέο χρονοδιάγραμμα για την 3η φάση ώστε «να βελτιωθούν τα ανταλλάγματα για το Καζακστάν και τους επενδυτές του».

Την ίδια στιγμή, η βρεττανική εταιρεία ανακοίνωνε την προσθήκη δύο δισεκατομμυρίων βαρελιών στα αποθέματά της, αυξάνοντάς τα κατά 60%. Η εξέλιξη αυτή πρέπει να αποδοθεί κυρίως σε επιτυχείς έρευνες της BG στη Βραζιλία και την εξαγορά της Queensland Gas στην Αυστραλία.

Στη Βραζιλία, μάλιστα, η BG συμμετέχει σε τρία προγράμματα που πρόκειται να αρχίσουν να πραγματοποιούν εξορύξεις στα ανοικτά της χώρας. Η περιοχή, η οποία αναμένεται να παρουσιάσει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον από άποψη παραγωγής πετρελαίου παγκοσμίως για τη διετία 2010-2012, υπολογίζεται ότι θα παράγει 300.000 βαρέλια ημερησίως, το ¼ εκ των οποίων θα ανήκει στην BG. Η εταιρεία ανακοίνωσε, επίσης, αύξηση καθαρών κερδών κατά 140% στα1,37 δις δολάρια για το τρίτο τρίμηνο του έτους. Ο συνολικός προϋπολογισμός κεφαλαιακών εξόδων της BG για το 2009 αναμένεται να ξεπεράσει τις προηγούμενες εκτιμήσεις που έκαναν λόγο για 3,2 δις δολάρια, ώστε να αναπτυχθούν τα αποθέματα της Queensland Gas για αυστραλιανό LNG.

O κος Chapman, ωστόσο, διαβεβαίωσε ότι θα υπάρξουν περαιτέρω επενδύσεις, ώστε να διατηρηθεί η παραγωγή του Καρατσαγκανάκ στα σημερινά επίπεδα. Ο εκτελεστικός διευθυντής της BG πρόσθεσε ότι η εταιρεία πρέπει να αντεπεξέλθει στις σημερινές δύσκολες συνθήκες, αλλά εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι οι συνθήκες αυτές δεν θα διαρκέσουν για πάντα.