Πενταπλάσια κέρδη ανακοίνωσε η δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία κοινής ωφελείας της Γερμανίας, RWE, για το τρίτο τρίμηνο, καθώς οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος διπλασιάστηκαν ενώ τα κέρδη της στο αντίστοιχο τρίμηνο του 2007 είχαν περιοριστεί από φορολογικές επιβαρύνσεις.

Πενταπλάσια κέρδη ανακοίνωσε η δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία κοινής ωφελείας της Γερμανίας, RWE, για το τρίτο τρίμηνο, καθώς οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος διπλασιάστηκαν ενώ τα κέρδη της στο αντίστοιχο τρίμηνο του 2007 είχαν περιοριστεί από φορολογικές επιβαρύνσεις. Συγκεκριμένα, τα καθαρά κέρδη της εταιρείας αναρριχήθηκαν σε 1,06 δισ. ευρώ ή 1,97 ευρώ ανά μετοχή, από 202 εκατ. ευρώ ή 36 σεντς ανά μετοχή ένα χρόνο νωρίτερα, ξεπερνώντας τις προβλέψεις των αναλυτών.

Η επαναλειτουργία του ατομικού αντιδραστήρα της RWE έδωσε ώθηση στην παραγωγή φθηνότερης ενέργειας, ενώ οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος στη Γερμανία διαμορφώθηκαν κατά μέσο όρο στα διπλάσια επίπεδα σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα. Σημειώνεται ότι οι σταθμοί πυρηνικής ενέργειας δεν απαιτούν από την εταιρεία να αγοράσει τα ίδια δικαιώματα εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα σε σχέση με τις μονάδες παραγωγής ενέργειας με καύση άνθρακα.

Στον απόηχο των θετικών αυτών αποτελεσμάτων, οι αναλυτές της WestLB αναβάθμισαν τη σύστασή τους για τη μετοχή της RWE σε “add” από “hold” και αύξησαν την τιμή-στόχο για αυτήν κατά 17% στα 76 ευρώ. Οι μετοχές της γερμανικής εταιρείας υποχώρησαν χθες στο Χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης κατά 1,9% για να κλείσουν στα 67,20 ευρώ. Από τις αρχές του έτους, έχουν υποχωρήσει συνολικά κατά 30%, διαμορφώνοντας τη χρηματιστηριακή αξία της εταιρείας στα 36,98 δισ. ευρώ.

Οι πωλήσεις της RWE αυξήθηκαν το τρίτο τρίμηνο κατά 16% στα 9,47 δισ. ευρώ, έναντι 9,68 δισ. ευρώ που προέβλεπαν κατά μέσο όρο οι αναλυτές.

Όπως είχε δηλώσει σε δημοσιογράφους το μέλος του δ.σ. Ούλριχ Τζομπς, τον περασμένο Σεπτέμβριο, οι πελάτες της εταιρείας αυξήθηκαν τον Αύγουστο κατά 6.000, έναντι μείωσής τους κατά 200.000 το πρώτο εξάμηνο του 2008. Η RWE τροφοδότησε με ηλεκτρική ενέργεια συνολικά 6,9 εκατ. νοικοκυριά και μικρές επιχειρήσεις στη Γερμανία μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου – 190.000 λιγότερα συγκριτικά με το αντίστοιχο διάστημα του 2007 – σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωσή της.

Η τιμή ενέργειας για τα γερμανικά νοικοκυριά ενισχύθηκε 5%, κατά μέσο όρο, το πρώτο εννεάμηνο, ενώ για τους βιομηχανικούς πελάτες αυξήθηκε κατά 13%, όπως ανακοίνωσε η  RWE. Στη Βρετανία, τη δεύτερη μεγαλύτερη εθνική αγορά της εταιρείας, τα τιμολόγια αναρριχήθηκαν κατά περίπου 12% τόσο για τα νοικοκυριά όσο και για τη βιομηχανία.

 /photos/rwe_q3_2008.pdf