Με την ευκαιρία της συμμετοχής του στη Σύνοδο Κορυφής για το Μέλλον της Ενεργειακής Ασφάλειας που συνδιοργανώθηκε χθες Πέμπτη, 24 Απριλίου, από την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου και του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΙΕΑ), στο Λονδίνο, ο υφυπουργός Ενέργειας, Νίκος Τσάφος, με ανάρτησή του στο Linkedin παρέθεσε τις 5 ενεργειακές προκλήσεις που θα αντιμετωπίσει η Ελλάδα. 

O κ. Τσάφος αναφέρει συγκεκριμένα τα εξής:  

Πρώτον, σε ό,τι αφορά στο κόστος της ενέργειας και της μετάβασης:

«Θα πετύχουμε μόνο αν η ενέργεια και η μετάβαση είναι προσιτές για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις μας. Αλλά αυτό μπορεί να συμβεί μόνο αν είμαστε συνετοί διαχειριστές του λιγοστού κεφαλαίου. Οι κυβερνήσεις πρέπει να κάνουν έξυπνα πονταρίσματα στις νέες τεχνολογίες. Πρέπει να βρούμε επιχειρηματικά και ρυθμιστικά μοντέλα που να επιτυγχάνουν τη σωστή ισορροπία μεταξύ κινδύνου και ανταμοιβής για το κράτος και την ιδιωτική βιομηχανία. Και πρέπει να το κάνουμε αυτό επιταχύνοντας παράλληλα τη μετάβαση. Αυτή είναι η νούμερο 1 πρόκληση που βλέπω».

Δεύτερον, σε ό,τι αφορά στην ασφάλεια στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας:

«Τα συστήματα ηλεκτρικής ενέργειας αλλάζουν γρήγορα μέσα σε ένα χρόνο. Το μείγμα καυσίμων μιας χώρας μπορεί να αλλάξει απότομα.

Οι αγορές ηλεκτρικής ενέργειας είναι επίσης απίστευτα πολύπλοκες, ιδίως στην ΕΕ, όπου το διασυνοριακό εμπόριο παίζει καθοριστικό ρόλο. Είναι επίσης εξαιρετικά ευμετάβλητες – μπορείτε να μεταβείτε από τις περικοπές σε τριψήφιες τιμές μέσα σε λίγες ώρες», τονίζει ο κ. Τσάφος. Και το σκηνικό είναι ένας σχεδιασμός της αγοράς που όλο και περισσότερο μοιάζει να μην είναι συγχρονισμένος με το σύστημα που οικοδομούμε. Πώς φαίνεται η ασφάλεια της ηλεκτρικής ενέργειας σήμερα, σε πέντε και σε δεκαπέντε χρόνια;».

Τρίτον, σε ό,τι αφορά στη βιομηχανική ανθεκτικότητα:

«Οι περισσότερες χώρες είναι ταυτόχρονα παραγωγοί και καταναλωτές τεχνολογίας. Ως καταναλωτές τεχνολογίας, θέλουμε αξία για τα χρήματά μας. Ως παραγωγοί, θέλουμε δίκαιους κανόνες και πρόσβαση στις αγορές. Αυτοί οι στόχοι μπορεί συχνά να έρχονται σε σύγκρουση. Πώς εξασφαλίζουμε μια ταχεία μετάβαση που να είναι οικονομικά αποδοτική χωρίς να υπονομεύεται η βιομηχανία και χωρίς να δημιουργούνται αδικαιολόγητες εξαρτήσεις; Αυτή είναι μια άλλη σημαντική ισορροπία που πρέπει να βρούμε».

Τέταρτον, σε ό,τι αφορά στην κλιματική αλλαγή:

«Από τη μείωση των βροχοπτώσεων και την ακραία ζέστη μέχρι τις πλημμύρες και τις δασικές πυρκαγιές, αντιμετωπίζουμε μια νέα φυσική πραγματικότητα που απειλεί ζωές και βιοποριστικά μέσα και η οποία θα απαιτήσει σημαντικούς πόρους για την αποκατάσταση μετά από ένα σοκ και την αποτροπή του επόμενου. Η κλιματική αλλαγή από μόνη της θα επαναπροσδιορίσει την έννοια της ενεργειακής ασφάλειας».

Και πέμπτον, σε ό,τι αφορά στα ζητήματα γεωπολιτικής, ο υφυπουργός Ενέργειας αναφέρει:

«Ο κόσμος μας αλλάζει (όχι μόνο τεχνολογικά και οικονομικά), αλλά και κοινωνικά και πολιτικά. Οι κυβερνήσεις πρέπει να αναπτύξουν στρατηγικές ενεργειακής ασφάλειας που να είναι ισχυρές σε ένα πολύ ευρύ φάσμα σεναρίων. Κατά κάποιον τρόπο, αυτό απαιτεί επιστροφή στα θεμελιώδη: έμφαση στα αποθέματα πόρων και τη γεωγραφία, καθώς και σε ιδέες που έχουν αντέξει στη δοκιμασία του χρόνου (διαφοροποίηση, εφεδρεία, αποθέματα ασφαλείας, εμπορική ευελιξία, εύρυθμη λειτουργία των αγορών). Και, φυσικά, συνεργασία, διότι η ενεργειακή ασφάλεια επιτυγχάνεται καλύτερα από κοινού».

 

Ακολουθήστε το energia.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του energia.gr