Οι επενδύσεις σε νέα αποθέματα πετρελαίου είναι ήδη ανεπαρκείς και κινδυνεύουν να προκαλέσουν μία κρίση στην αγορά η οποία θα είναι χειρότερη από τα προβλήματα που οδήγησαν την τιμή του πετρελαίου πάνω από τα 147 δολάρια το βαρέλι φέτος το καλοκαίρι, ανακοίνωσε την Τετάρτη η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας (ΙΕΑ).

Οι επενδύσεις σε νέα αποθέματα πετρελαίου είναι ήδη ανεπαρκείς και κινδυνεύουν να προκαλέσουν μία κρίση στην αγορά η οποία θα είναι χειρότερη από τα προβλήματα που οδήγησαν την τιμή του πετρελαίου πάνω από τα 147 δολάρια το βαρέλι φέτος το καλοκαίρι, ανακοίνωσε την Τετάρτη η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας (ΙΕΑ).

Όπως αναφέρει ο οικονομικός αναλυτής της ΙΕΑ, Φατίχ Μπιρόλ, «Σχεδόν κάθε μέρα μαθαίνουμε για την αναβολή κάποιου έργου. Αυτό είναι ένα τεράστιο πρόβλημα». Πέρυσι, οι επενδύσεις για την εξόρυξη και παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου ανήλθαν στα 390 δισ. δολάρια. Παρά το γεγονός ότι το 2007 ήταν μία από τις καλύτερες χρονιές του κλάδου από πλευράς επενδύσεων, το συνολικό ποσό τους ήταν χαμηλότερο από αυτό των 450 δισ. δολαρίων που η ΙΕΑ είχε εκτιμήσει ότι απαιτούνται για τους δύο κλάδους.

Την Τετάρτη, η τιμή του πετρελαίου κατέγραψε νέο αρνητικό ρεκόρ στα χαμηλότερα επίπεδα του τελευταίου 20μήνου, υποχωρώντας κατά 1,63 δολάρια και φτάνοντας στα 57,70 δολάρια το βαρέλι.

Η τιμή του πετρελαίου συνέχισε να κινείται πτωτικά κάτω από το φράγμα των 60 δολαρίων το βαρέλι που είχε υποχωρήσει στην προηγούμενη συνεδρίαση, καθώς η Παγκόσμια Τράπεζα αναθεώρησε προς τα κάτω τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη των ανεπτυγμένων οικονομιών την Τρίτη.

Η ΙΕΑ θεωρεί ότι οι υφιστάμενες τιμές είναι ιδιαίτερα χαμηλές για να εγγυηθούν τις απαιτούμενες επενδύσεις, τονίζοντας ότι τα περιθώρια κέρδους ανά βαρέλι για το πετρέλαιο του Καναδά ανέρχονται στα 80 δολάρια, ήτοι περισσότερο από 20 δολάρια σε σχέση με τις υφιστάμενες τιμές.

Η ανακοίνωση σηματοδοτεί μία μεταστροφή στο ύφος του οργανισμού που συχνά επικρίνει τις αποφάσεις του ΟΠΕΚ για μείωση της παραγωγής με στόχο την αύξηση των τιμών του πετρελαίου.

Ο κύριος λόγος για τη βαρύτητα που δίνεται φέτος στις επενδύσεις -και τις τιμές στις οποίες θα πρέπει να σταθεροποιηθεί το πετρέλαιο για να είναι αυτές εφικτές- σχετίζεται με τα αποτελέσματα της έκθεσης της ΙΕΑ για τον ρυθμό μείωσης της παραγωγής στις 800 μεγαλύτερες εγκαταστάσεις εξόρυξης πετρελαίου στον κόσμο.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, ακόμη και με τις απαιτούμενες επενδύσεις, ο ρυθμός μείωσης της παραγωγής ανέρχεται στο 6,7% και αυξάνεται με ραγδαίους ρυθμούς. Όπως επισημαίνεται απαιτείται η παραγωγή 45 εκατ. βαρελιών πετρελαίου ημερησίως για τα επόμενα 22 χρόνια, ακόμη και αν η ζήτηση παραμείνει αμετάβλητη στα σημερινά επίπεδα.

Η ΙΕΑ εκτιμά ότι η ζήτηση θα αυξηθεί από τα 85 εκατ. βαρέλια ημερησίως το 2007 στα 106 εκατ. βαρέλια ημερησίως το 2030, γεγονός που καθιστά ακόμη μεγαλύτερη την πρόκληση για τον κλάδο.

Η κάλυψη της διαφοράς θα γίνεται όλο και πιο δύσκολη χρόνο με τον χρόνο καθώς ελάχιστες μεγάλες πετρελαιοφόρες περιοχές έχουν ανακαλυφθεί τα τελευταία χρόνια, γεγονός που κάνει ακόμη και υψηλόβαθμα στελέχη του κλάδου να διερωτώνται αν έχουν απομείνει άλλες τέτοιες περιοχές πέραν της Αρκτικής.

Μεγάλες μειώσεις παραγωγής σημειώνονται στις ανεπτυγμένες χώρες, όπως για παράδειγμα στις περιοχές της Βόρειας Θάλασσας και της Αλάσκας. Αυτό σημαίνει ότι η Δύση θα χάσει μεγάλο μέρος της βαρύτητας που έχει ως παραγωγός, ενώ αντίστροφα αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω η σημασία των χωρών του Περσικού Κόλπου.

Προειδοποίηση για το μέλλον

Το ενεργειακό παρατηρητήριο του αναπτυγμένου κόσμου προειδοποιεί ότι οι περικοπές και οι καθυστερήσεις στις επενδύσεις που οφείλονται στη μείωση της τιμής του πετρελαίου και στην κρίση στις πιστωτικές αγορές προδιαγράφουν μία «κακή πορεία» για τις αγορές.

(Από την εφημερίδα ΗΜΕΡΗΣΙΑ, 13/11/2008)