Μετά και τις προβλέψεις του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΙΕΑ) ότι η επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας και της ζήτησης θα συνεχιστεί, υποχώρηση σημείωσαν σήμερα οι τιμές πετρελαίου, φτάνοντας στα 57 δολάρια το βαρέλι.

Μετά και τις  προβλέψεις του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΙΕΑ) ότι η επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας και της ζήτησης θα συνεχιστεί, υποχώρηση σημείωσαν σήμερα οι τιμές πετρελαίου, φτάνοντας στα 57 δολάρια το βαρέλι.

Μάλιστα, το πρωί άγγιξαν και τα 55 δολάρια. Οι προβλέψεις για την κερδοφορία επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον κλάδο των πρώτων υλών επιδεινώθηκαν συνεπεία των παραπάνω μειώσεων.

Αναλυτικότερα, η τιμή του μπρεντ διαμορφώνεται στα 51,97 δολάρια ενώ του ελαφρού αργού για συμβόλαια παράδοσης Δεκεμβρίου διαμορφώνεται στα 57,55 δολ/βαρέλι. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι χθεσινές τιμές του ελαφρού αργού υποχώρησαν ως στα 54,67 δολάρια.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών, η οικονομική κατάσταση τόσο στην Ευρώπη όσο και στις ΗΠΑ θα χρειαστεί αρκετό χρόνο για να ανακάμψει, και, άρα, να σταθεροποιηθεί η ζήτηση για αργό. Η πτώση των τιμών του αργού αποδίδεται κυρίως στην χαμηλή ζήτηση και την ενδεχόμενη πτώση της στο μέλλον.

(πηγή : www.kathimerini.gr 13/11/2008)