Η αισθητή πτώση των διεθνών τιμών των καυσίμων, που φθάνει έστω και περιορισμένα στην εγχώρια αγορά, έριξε τον δείκτη τιμών καταναλωτή στο 3,9% τον Οκτώβριο έναντι 4,6% τον Σεπτέμβριο, ενώ πλέον η Στατιστική Υπηρεσία εκτιμά ότι αν διατηρηθούν οι τιμές του πετρελαίου στα σημερινά επίπεδα (περίπου 65 δολάρια το βαρέλι) τότε ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει στο 3,2% ως το τέλος του χρόνου.

Η αισθητή πτώση των διεθνών τιμών των καυσίμων, που φθάνει έστω και περιορισμένα στην εγχώρια αγορά, έριξε τον δείκτη τιμών καταναλωτή στο 3,9% τον Οκτώβριο έναντι 4,6% τον Σεπτέμβριο, ενώ πλέον η Στατιστική Υπηρεσία εκτιμά ότι αν διατηρηθούν οι τιμές του πετρελαίου στα σημερινά επίπεδα (περίπου 65 δολάρια το βαρέλι) τότε ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει στο 3,2% ως το τέλος του χρόνου. Ο εναρμονισμένος πληθωρισμός (ο δείκτης που χρησιμοποιείται για τις διεθνείς συγκρίσεις τιμών) παραμένει στο 4%. Οπως προκύπτει από τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία Ελλάδος, σε μέσα επίπεδα ο δείκτης του δωδεκαμήνου Νοεμβρίου 2007 - Οκτωβρίου 2008 σε σύγκριση προς τον ίδιο δείκτη του περασμένου δωδεκαμήνου παρουσίασε αύξηση 4,4% έναντι αύξησης 2,7%.

Τον Οκτώβριο (σε σύγκριση με τον Σεπτέμβριο) σημειώθηκαν αυξήσεις:

  • 1,8% στην ομάδα «διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά», λόγω αύξησης των τιμών κυρίως σε λαχανικά νωπά, πατάτες νωπές, αρνί και κατσίκι νωπά. Μέρος της αύξησης αυ τής αντισταθμίστηκε από τη μείωση των τιμών στα νωπά φρούτα.
  • 0,4% στην ομάδα «Υγεία», λόγω αύξησης των τιμών κυρίως των ιατρικών, οδοντιατρικών και παραϊατρικών υπηρεσιών και της αποκλειστικής νοσοκόμας.
  • 0,2% στην ομάδα «ξενοδοχείακαφέ- εστιατόρια» λόγω αύξησης των τιμών κυρίως του φαγητού εκτός οικίας. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση των τιμών των ξενοδοχείων.

Αντιθέτως μειώθηκε κατά 3,2% ο δείκτης της ομάδας «μεταφορές» λόγω μείωσης των τιμών κυρίως των καυσίμων αυτοκινήτου (βενζίνης).  Σε ετήσια βάση (Οκτώβριος με Οκτώβριο) προκύπτουν αυξήσεις:

  • 4,3% στην ομάδα «διατροφή» λόγω αύξησης των τιμών κυρίως στα είδη: ρύζι, αλεύρι, ψωμί, φρυγανιέςπαξιμάδια, άλλα προϊόντα αρτοποιίας και ζαχαροπλαστικής, ζυμαρικά, μοσχάρι νωπό, πουλερικά νωπά, αλλαντικά, ψάρια γενικά, γάλα νωπό παστεριωμένο, γάλα διατηρημένο, τυρί φέτα, τυριά σκληρά, αβγά, σπορέλαιο, φρούτα νωπά, λαχανικά νωπά, γλυκά-ζαχαρωτά. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση των τιμών των ειδών: ελαιόλαδο, πατάτες νωπές.
  • 2,2% των αλκοολούχων ποτών και των τιμών των τσιγάρων.

Τον τελευταίο χρόνο μειώθηκε κατά 0,8% ο δείκτης της ομάδας «επικοινωνίες» λόγω μείωσης των τιμών κυρίως των υπηρεσιών της σταθερής τηλεφωνίας.  

(Από την εφημερίδα ΤΟ ΒΗΜΑ, 11/11/2008)