Πτωτικά κινήθηκαν χθες κατά κύριο λόγο οι αγορές πρώτων υλών, με τον χαλκό να καταγράφει απώλειες πάνω από 5%, επαληθεύοντας όλο και περισσότερες προβλέψεις, που φέρουν τις τιμές των βασικών μετάλλων να υποχωρούν ραγδαία, έως και 60%, το ερχόμενο έτος, λόγω της επιδείνωσης στην παγκόσμια οικονομία.

Πτωτικά κινήθηκαν χθες κατά κύριο λόγο οι αγορές πρώτων υλών, με τον χαλκό να καταγράφει απώλειες πάνω από 5%, επαληθεύοντας όλο και περισσότερες προβλέψεις, που φέρουν τις τιμές των βασικών μετάλλων να υποχωρούν ραγδαία, έως και 60%, το ερχόμενο έτος, λόγω της επιδείνωσης στην παγκόσμια οικονομία. Μόνο το πετρέλαιο αντέστρεψε αυτή την πορεία στη διάρκεια της ημέρας, καθώς οι φόβοι για τη ζήτηση αντισταθμίστηκαν από τις νέες ενδείξεις επικείμενης μείωσης της παραγωγής του ΟΠΕΚ.

Στη μηνιαία έκθεση που έδωσε χθες στη δημοσιότητα, το καρτέλ αναθεώρησε προς τα κάτω τις προβλέψεις για την παγκόσμια ζήτηση για τα πετρέλαιά του το 2009, διαμορφώνοντάς τη στα 30,92 εκατ. βαρέλια ημερησίως, 220.000 βαρέλια λιγότερα σε σχέση με την πρόβλεψη του περασμένου μήνα και 920.000 λιγότερα από την εκτίμηση για τη φετινή ζήτηση. Η αναθεώρηση είναι προϊόν ενδείξεων πως η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται σε πολύ χειρότερη θέση απ’ όσο είχε εκτιμηθεί αρχικά.

Πειρατεία δεξαμενόπλοιου

Στη χθεσινή εν μέρει ανάκαμψη των πετρελαϊκών τιμών φέρεται να έπαιξε ρόλο και η πειρατεία στο δεξαμενόπλοιο «Sirius Star» της Saudi Aramco με σημαία Λιβερίας, έξω από τις ακτές της Κένυας. Το «υπερδεξαμενόπλοιο», χωρητικότητας 2 εκατ. βαρελιών αργού, κατελήφθη από Σομαλούς πειρατές και οι τελευταίες ειδήσεις το έφεραν να κατευθύνεται στη Σομαλία.

Ετσι, οι τιμές του αργού κατέγραφαν αργά χθες το απόγευμα κέρδη άνω του 1,20 δολαρίου, διαμορφούμενες πάνω από τα 58 δολάρια το βαρέλι, στη Νέα Υόρκη, και πάνω από τα 55,50 δολάρια στο Λονδίνο. Αντιθέτως, στις αγορές μετάλλων, ο χρυσός κινούνταν πτωτικά, με την τιμή spot στο Λονδίνο να υποχωρεί στα 735,35 δολάρια η ουγγιά, έναντι 741,05 δολαρίων αργά το απόγευμα της Παρασκευής στη Νέα Υόρκη. Στα βασικά μέταλλα, ο χαλκός υποχώρησε έως και στα 3.620 δολάρια ο τόνος, έναντι 3.820 δολαρίων την Παρασκευή, όταν κατέγραψε αντίστοιχο άλμα 5%. Το γενικότερο κλίμα για τον χαλκό αντικατοπτρίζεται στη νέα αύξηση των αποθεμάτων στην αγορά του Λονδίνου, στους 275.900 τόνους, τα υψηλότερα επίπεδα από τον Φεβρουάριο του 2004.

(Από την εφημερίδα Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 18/11/2008)