Πτώση για πέμπτη συνεχή ημέρα καταγράφουν οι τιμές του πετρελαίου, όπου η τιμή του Μπρεντ έχει υποχωρήσει σε χαμηλά 3 ετών. Η αιτία είναι οι προοπτικές για μείωση της ζήτησης. Η τιμή Μπρεντ για τα συμβόλαια παράδοσης Ιανουαρίου υποχωρεί στα 48,54 δολάρια, η οποία είναι η χαμηλότερη τιμή από τον Μάιο του 2005. Από τον Ιούλιο, όταν η τιμή του πετρελαίου έφτασε σε ύψη ρεκόρ, έχει χάσει τα δύο τρίτα της αξίας της.

Πτώση για πέμπτη συνεχή ημέρα καταγράφουν οι τιμές του πετρελαίου, όπου η τιμή του Μπρεντ έχει υποχωρήσει σε χαμηλά 3 ετών. Η αιτία είναι οι προοπτικές για μείωση της ζήτησης.

Η τιμή Μπρεντ για τα συμβόλαια παράδοσης Ιανουαρίου υποχωρεί στα 48,54 δολάρια, η οποία είναι η χαμηλότερη τιμή από τον Μάιο του 2005. Από τον Ιούλιο, όταν η τιμή του πετρελαίου έφτασε σε ύψη ρεκόρ, έχει χάσει τα δύο τρίτα της αξίας της.

Το προθεσμιακό συμβόλαιο παράδοσης Δεκεμβρίου του αμερικανικού ελαφρού αργού έχανε το μεσημέρι 1,52 δολάρια στο βαρέλι σε σχέση με το χθεσινό «κλείσιμο», με την τιμή του να υποχωρεί στα 52,10 δολάρια. Νωρίτερα, είχε υποχωρήσει έως και στα 51,95 δολάρια.

Χθες, η Deutsche Bank προέβη στην εκτίμηση ότι η τιμή του πετρελαίου ενδέχεται να υποχωρήσει, το 2009, έως και στα 40 δολάρια το βαρέλι. Παράλληλα, η αμερικανική Sanford Bernstein & Co., σε χθεσινή έκθεσή της, διατύπωσε την εκτίμηση ότι η παγκόσμια ζήτηση για πετρέλαιο θα μειωθεί του χρόνου κατά 600.000 βαρέλια την ημέρα και κατά 260.000 βαρέλια την ημέρα φέτος. Σε εκτιμήσεις για μείωση της ζήτησης το 2009 έχουν ήδη προβεί οι JP Morgan Chase & Co., η Vitol Group και το Centre for Global Energy Studies.

(από www.kathimerini.gr 20/11/2008)