Τεράστια Κέρδη για Όσους Είχαν Ποντάρει στην Πτώση των Τιμών του Πετρελαίου

Τεράστια Κέρδη για Όσους Είχαν Ποντάρει στην Πτώση των Τιμών του Πετρελαίου
energia.gr
Παρ, 21 Νοεμβρίου 2008 - 17:19
Ωφελημένοι από την πτώση των τιμών του πετρελαίου είναι, όπως αποδεικνύεται, οι επενδυτές που το καλοκαίρι επένδυσαν στην πιθανότητα ότι οι τιμές του πετρελαίου θα πέσουν κάτω από τα 100 δολάρια/ βαρέλι. Η λήξη των δικαιωμάτων πώλησης (put options) περιόδου Δεκεμβρίου – πρόκειται για παράγωγα που δίνουν στους κατόχους τους το δικαίωμα πώλησης σε προκαθορισμένη τιμή και χρονική στιγμή – απέφεραν σε αρκετούς κέρδη που υπερβαίνουν το 2000 % σε λιγότερο από έξι μήνες.

Ωφελημένοι από την πτώση των τιμών του πετρελαίου είναι, όπως αποδεικνύεται, οι επενδυτές που το καλοκαίρι επένδυσαν στην πιθανότητα ότι οι τιμές του πετρελαίου θα πέσουν κάτω από τα 100 δολάρια/ βαρέλι. Η λήξη των δικαιωμάτων πώλησης (put options) περιόδου Δεκεμβρίου – πρόκειται για παράγωγα που δίνουν στους κατόχους τους το δικαίωμα πώλησης σε προκαθορισμένη τιμή και χρονική στιγμή – απέφεραν σε αρκετούς κέρδη που υπερβαίνουν το 2000 % σε λιγότερο από έξι μήνες. Κι αυτό γιατί τα προϊόντα αυτά τούς δίνουν το δικαίωμα να πουλήσουν πετρέλαιο στην τιμή των 100 με 120 δολάρια/ βαρέλι, όταν οι σημερινές τιμές έχουν πέσει έως και κάτω από τα 50 δολάρια.

Οι επενδυτές μπορούν, με την αγορά «put options», να επωφεληθούν από την αύξηση του κόστους του τίτλου ή από την ρευστοποίησή του, καρπούμενοι τη διαφορά ανάμεσα στην προσυμφωνημένη τιμή και την τιμή που επικρατεί στην αγορά κατά την πώληση. Τα συγκεκριμένα χρηματοοικονομικά προϊόντα αποκτούν αυξανόμενη σημασία στην αγορά της Νέας Υόρκης, τη μεγαλύτερη ενεργειακή αγορά διεθνώς, καθώς οι επενδυτές στρέφονται προς αυτά, εγκαταλείποντας τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης, για τα οποία το ενδιαφέρον βρίσκεται στο χαμηλότερο σημείο από τα μέσα του 2006.

Ωστόσο, η λήξη τους στα τέλη του έτους αναμένεται να επιφέρει αστάθεια στην αγορά πετρελαίου, καθώς ο αριθμός των σχετικών συμβολαίων κινείται σε επίπεδα-ρεκόρ, σχεδόν διπλάσιος σε σχέση με το εφετινό καλοκαίρι και πάνω από δέκα φορές μεγαλύτερος σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2007.

Όταν τον περασμένο Ιούλιο κάποιοι αγόραζαν «put options» με το πετρέλαιο να πλησιάζει τα 150 δολάρια/ βαρέλι, λίγοι μπορούσαν να φανταστούν ότι με λίγα σεντς θα μπορούσαν σήμερα να έχουν ένα τόσο μεγάλο περιθώριο κέρδους. Μάλιστα, οι πιθανές απώλειες ήταν πολύ μικρές σε σχέση με τις προοπτικές κέρδους, καθώς μπορούσε κανείς να αγοράσει τα προϊόντα αυτά με τιμή 1,8 δολάρια/ βαρέλι.