Ελαφρά πτώση παρουσιάζουν οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου, μετά από βραχύβια άνοδο τους το πρωί στις ηλεκτρονικές συναλλαγές στην Ασία, καθώς η αγορά αναμένει μείωση της παραγωγής από τον ΟΠΕΚ, σε μια προσπάθειά του να συγκρατήσει την περαιτέρω πτώση των τιμών.

Ελαφρά πτώση παρουσιάζουν οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου, μετά από βραχύβια άνοδο τους το πρωί στις ηλεκτρονικές συναλλαγές στην Ασία, καθώς η αγορά αναμένει μείωση της παραγωγής από τον ΟΠΕΚ, σε μια προσπάθειά του να συγκρατήσει την περαιτέρω πτώση των τιμών. Οι τιμές του αργού βρίσκονται σε πτωτική τροχιά εξαιτίας την κάμψης της μείωσης που προκαλείται από την οικονομική κρίση που αντιμετωπίζουν οι περισσότερες οικονομίες του πλανήτη.

Η τιμή του αργού για συμβόλαια παράδοσης Ιανουαρίου καταγράφει μείωση 0,35 δολ., στα 49,58 δολάρια το βαρέλι. Η τιμή του αργού τύπου μπρεντ πέφτει επίσης κατά 0,17 δολ., στα 49,02 δολάρια το βαρέλι.

Καθώς οι προοπτικές για τη ζήτηση διαγράφονται πτωτικές, η αγορά αναμένει την απόφαση των χωρών μελών του ΟΠΕΚ που συναντώνται το Σάββατο στο Κάιρο και στις 17 Δεκεμβρίου στο Οράν της Αλγερίας. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργού Ενέργειας της Βενεζουέλας, Ραφαέλ Ραμίρες, ο ΟΠΕΚ θα μειώσει κατά 1 εκατ.. βαρέλια την ημερήσια παραγωγή του πριν το τέλος του έτους.

(από www.kathimerini.gr 24/11/2008)