Η βασική αιτία της πιστωτικής κρίσης είναι το τεράστιο χρέος το οποίο συσσωρεύθηκε στον ανεπτυγμένο κόσμο, ενώ η απομόχλευση η οποία ξεκινάει σε αυτές τις οικονομίες είναι υπεύθυνη για τη χειροτέρευση των προοπτικών της παγκόσμιας ανάπτυξης. Αντιθέτως, η Μέση Aνατολή σφύζει από μεγάλα πλεονάσματα, κυρίως λόγω των υψηλών τιμών του πετρελαίου των προηγούμενων ετών.

Η βασική αιτία της πιστωτικής κρίσης είναι το τεράστιο χρέος το οποίο συσσωρεύθηκε στον ανεπτυγμένο κόσμο, ενώ η απομόχλευση η οποία ξεκινάει σε αυτές τις οικονομίες είναι υπεύθυνη για τη χειροτέρευση των προοπτικών της παγκόσμιας ανάπτυξης. Αντιθέτως, η Μέση Aνατολή σφύζει από μεγάλα πλεονάσματα, κυρίως λόγω των υψηλών τιμών του πετρελαίου των προηγούμενων ετών. Η εν λόγω οικονομική ευρωστία σημαίνει ότι οι τοπικές κυβερνήσεις έχουν μεγάλα περιθώρια να στηρίξουν τον χρηματοοικονομικό τομέα των χωρών τους.

Επίσης, από τη στιγμή που θα βελτιωθεί η ψυχολογία των αγορών, οι διεθνείς επενδυτές θα αρχίσουν να εστιάζουν στις ελκυστικές αποτιμήσεις της περιοχής. Το μέσο P/E είναι περίπου 9 και η ανάπτυξη των κερδών αναμένεται να διατηρηθεί ισχυρή, πιθανόν έως και +20% σε ετήσια βάση. Αυτό σημειώνεται σε αντίθεση με τις ανεπτυγμένες αγορές, γιατί ενώ κι εκεί ο πολλαπλασιαστής κερδών P/E του δείκτη MSCI World index βρίσκεται επίσης γύρω στο 9, τα κέρδη αναμένεται να αυξηθούν έως και 12%. Υπάρχουν και κίνδυνοι:

  • Η συνεχιζόμενη πίεση στις τιμές του πετρελαίου επιδρά αρνητικά στη ψυχολογία των αγορών.
  • Στο εμιράτο του Ντουμπάι υπήρξε οικιστική έκρηξη. Στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα γενικώς, ο λόγος δανείων προς καταθέσεις για τις τράπεζες παραμένει λίγο κάτω από το 100%. Παρά το ότι μια τέτοια τιμή είναι υψηλή, παραμένει πολύ χαμηλότερη από τους αντίστοιχους δείκτες των αμερικανικών και των βρετανικών τραπεζών.
  • Στην αρχή της χρονιάς, η αδυναμία του δολαρίου συνιστούσε κάποιο κίνδυνο, καθώς οδηγούσε σε πληθωριστικές πιέσεις μέσω του καθεστώτος σταθερών ισοτιμιών.

Ο Allan Conway  είναι υπεύθυνος αναδυόμενων αγορών της Schroders και ο Rami Sidani είναι διαχειριστής κεφαλαίων σε αναδυόμενες αγορές της Schroders.

(Από την εφημερίδα Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 22/11/2008)