Σε συμφωνία για την αποπληρωμή μέρους του χρέους της ουκρανικής Naftogaz προς την Gazprom πριν από την 1η Δεκεμβρίου, κατέληξαν χθες οι δύο εταιρείες, όπως ανακοίνωσε ο ρωσικός κολοσσός φυσικού αερίου. «Επετεύχθη συμφωνία, βάσει της οποίας η εταιρεία Naftogaz θα καταβάλει μέχρι την 1η Δεκεμβρίου 2008 την οφειλή για το αέριο που παραδόθηκε το Σεπτέμβριο και μέρος της οφειλής για το αέριο του Οκτωβρίου 2008», αναφέρει η Gazprom στην ανακοίνωσή της.

Σε συμφωνία για την αποπληρωμή μέρους του χρέους της ουκρανικής Naftogaz προς την Gazprom πριν από την 1η Δεκεμβρίου, κατέληξαν χθες οι δύο εταιρείες, όπως ανακοίνωσε ο ρωσικός κολοσσός φυσικού αερίου.

«Επετεύχθη συμφωνία, βάσει της οποίας η εταιρεία Naftogaz θα καταβάλει μέχρι την 1η Δεκεμβρίου 2008 την οφειλή για το αέριο που παραδόθηκε το Σεπτέμβριο και μέρος της οφειλής για το αέριο του Οκτωβρίου 2008», αναφέρει η Gazprom στην ανακοίνωσή της.

Η ρωσική εταιρεία είχε απειλήσει το Σάββατο ότι θα διακόψει την παροχή φυσικού αερίου στην Ουκρανία από την 1η Ιανουαρίου, εάν οι δύο χώρες δεν κατάφερναν μέχρι τότε να καταλήξουν σε νέα συμφωνία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ουκρανία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη Ρωσία για τις ενεργειακές της ανάγκες, ενώ μια πιθανή διακοπή της παροχής ρωσικού φυσικού αερίου στη χώρα ενδεχομένως να επηρεάσει και τη διανομή του αερίου στα ευρωπαϊκά κράτη.

Τον Ιανουάριο του 2006, μια αντίστοιχη διαμάχη μεταξύ Ουκρανών και Ρώσων είχε οδηγήσει σε σύντομη διακοπή της ροής ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, καθώς το ρωσικό αέριο που προορίζεται για την Ευρωπαϊκή Ένωση διοχετεύεται σχεδόν ολοκληρωτικά μέσω της Ουκρανίας.