Χαμηλότερα από τα αρχικώς αναμενόμενα είναι τελικά τα πρόστιμα που καλούνται να πληρώσουν οι εταιρείες BP και Shell. Σύμφωνα με την απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού, η οποία ελήφθη κατά πλειοψηφία, στις δύο εταιρείες εμπορίας πετρελαιοειδών επιβάλλονται πρόστιμα συνολικού ύψους 49,7 εκ. ευρώ

Χαμηλότερα από τα αρχικώς αναμενόμενα είναι τελικά τα πρόστιμα που καλούνται να πληρώσουν οι εταιρείες BP και Shell. Σύμφωνα με την απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού, η οποία ελήφθη κατά πλειοψηφία, στις δύο εταιρείες εμπορίας πετρελαιοειδών επιβάλλονται πρόστιμα συνολικού ύψους 49,7 εκ. ευρώ, καθώς διαπιστώθηκε ότι εφήρμοζαν εναρμονισμένη πρακτική στις εκπτώσεις, ακολουθούσαν δηλαδή κοινή εκπτωτική πολιτική, συντηρώντας έτσι μια σταθερή, μη ανταγωνιστική σχέση στη διαμόρφωση των τιμών της αμόλυβδης βενζίνης.

Ειδικότερα, στην BP Hellas Α.Ε. επιβάλλεται πρόστιμο 30.066.585 ευρώ (ποσοστό 2,1% επί του κύκλου εργασιών της το 2003, οπότε έγινε η παράβαση) και στη Shell Hellas A.E. πρόστιμο 19.664.888 ευρώ (ποσοστό 1,5% επί του κύκλου εργασιών της το 2003). Η φημολογία, πάντως, που κυκλοφορούσε το προηγούμενο διάστημα για υπερδιπλάσια πρόστιμα στις εταιρείες είχε τροφοδοτήσει σενάρια για αποχώρηση της Shell από την ελληνική αγορά.

Πέραν των προστίμων οι εν λόγω εταιρείες υποχρεούνται βεβαίως να παύσουν την παράβαση και πλέον να υπολογίζουν και να χορηγούν τις εκπτώσεις -επί τιμολογίου και απολογιστικές- στις επιχειρήσεις λιανικής εμπορίας με τις οποίες κάθε μία συναλλάσσεται, ξεχωριστά και ανεξάρτητα. Η απόφαση πρέπει να εφαρμοσθεί σε διάστημα 90 ημερών από την κοινοποίησή της στις εταιρείες. Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης με την απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού οι εταιρείες επαπειλούνται με χρηματική ποινή 10.000 ευρώ εκάστη για κάθε ημέρα μη συμμόρφωσης από την παρέλευση των 90 ημερών. «Η συμμόρφωση προς τη νομιμότητα είναι μονόδρομος και αυτό πρέπει να το κατανοήσουν οι πάντες», δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Χρ. Φώλιας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Ανάπτυξης η Shell στην αγορά βενζινών βρίσκεται στη δεύτερη θέση με μερίδιο 25,8%, ενώ η BP βρίσκεται στην τρίτη θέση με μερίδιο 15,3%.

Η διερεύνηση της υπόθεσης ξεκίνησε το 2006 όταν σε συνέχεια αυτεπάγγελτου ελέγχου στον κλάδο των εταιρειών εμπορίας πετρελαιοειδών η Ολομέλεια της Επιτροπής Ανταγωνισμού κλήθηκε να εξετάσει σχετική εισήγηση της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού.

Μιλώντας στην «Κ» η επικεφαλής δημοσίων σχέσεων της ΒΡ Ελένη Σπυροπούλου υποστήριξε ότι «οι κατηγορίες της Επιτροπής Ανταγωνισμού είναι αβάσιμες και χαρακτήρισε την απόφαση αυθαίρετη, ακατανόητη και πρωτοφανή για τα ευρωπαϊκά δεδομένα». Η ΒΡ θα προσβάλλει την απόφαση στο Διοικητικό Εφετείο.

Σε ανακοίνωση της Shell Hellas η χθεσινή εξέλιξη χαρακτηρίζεται «άκρως απογοητευτική» ενώ ταυτόχρονα υπάρχουν αιχμές για τη διαδικασία που ακολουθήθηκε. Συγκεκριμένα, στην ανακοίνωση υποστηρίζεται ότι κατά τη λήψη της απόφασης παρατηρήθηκε ισοψηφία και απλώς επικράτησε η ψήφος του προέδρου.

Η Shell δηλώνει ότι εξετάζει πολύ προσεχτικά το περιεχόμενο της απόφασης κι επιφυλάσσεται για τη χρήση των δικαιωμάτων που της παρέχει ο νόμος, συμπεριλαμβανομένης και της προσβολής αυτής στο Διοικητικό Εφετείο.


(Από την εφημερίδα Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 26/11/2008)