Κάτω από τα 52 δολάρια έστειλαν και πάλι τις τιμές του πετρελαίου τα χθεσινά στοιχεία που έδειξαν ότι η οικονομία των ΗΠΑ συρρικνώθηκε περισσότερο από όσο αναμενόταν κατά το τρίτο τρίμηνο. Το προχθεσινό άλμα αντιστράφηκε και με απώλειες μεγαλύτερες των 3 δολαρίων, η τιμή του αργού στην αγορά της Νέας Υόρκης υποχωρούσε το απόγευμα στα 51,13 δολάρια το βαρέλι.

Κάτω από τα 52 δολάρια έστειλαν και πάλι τις τιμές του πετρελαίου τα χθεσινά στοιχεία που έδειξαν ότι η οικονομία των ΗΠΑ συρρικνώθηκε περισσότερο από όσο αναμενόταν κατά το τρίτο τρίμηνο. Το προχθεσινό άλμα αντιστράφηκε και με απώλειες μεγαλύτερες των 3 δολαρίων, η τιμή του αργού στην αγορά της Νέας Υόρκης υποχωρούσε το απόγευμα στα 51,13 δολάρια το βαρέλι. Την ίδια ώρα, η τιμή του Βrent στην αγορά του Λονδίνου κινούνταν κατά 2,62 δολαρια χαμηλότερα, στα 51,31 δολάρια.

«Οι ζοφερές προοπτικές για τη ζήτηση επανέρχονται στο επίκεντρο της προσοχής», τονίζουν οι αναλυτές λίγες ημέρες πριν από την έκτακτη «συμβουλευτική» σύνοδο του ΟΠΕΚ στο Κάιρο. Το Ιράν, που μαζί με τη Βενεζουέλα έχουν επανειλημμένως ταχθεί υπέρ της μείωσης της παραγωγής του καρτέλ τουλάχιστον κατά 1 εκατ. βαρέλια ημερησίως, προκειμένου να στηριχθούν οι τιμές, κάλεσε χθες τις ανεξάρτητες πετρελαιοπαραγωγούς χώρες να συνεργαστούν για τη σταθεροποίηση των αγορών. Ανταπόκριση ίσως υπάρξει από τη Ρωσία, της οποίας ο υπουργός Ενέργειας δεν απέκλεισε μείωση της παραγωγής.

Εν όψει της σημερινής ανακοίνωσης στοιχείων για τα αμερικανικά αποθέματα ενέργειας, αναλυτές προβλέπουν νέα αύξηση εκείνων του αργού, κατά 400.000 βαρέλια, μείωση των αποθεμάτων διυλισμένων προϊόντων κατά 1 εκατ. βαρέλια και αύξηση κατά 700.000 των αποθεμάτων βενζίνης.

Στις λοιπές αγορές πρώτων υλών, λόγω της τρίτης συνεχόμενης πτώσης του δολαρίου έναντι του ευρώ, η τιμή του χρυσού στην αγορά μετάλλων του Λονδίνου ανέκαμπτε το απόγευμα από τα 801,80 δολάρια η ουγγιά, όπου υποχώρησε στη διάρκεια της συνεδρίασης, παραμένοντας πάντως χαμηλότερα από τα 819,55 δολάρια όπου είχε φθάσει αργά προχθές το βράδυ στη Νέα Υόρκη. Αντίστοιχες διακυμάνσεις χαρακτήρισαν την τιμή του χαλκού, ενώ στο Σικάγο οι τιμές των τροφίμων διατηρήθηκαν ουσιαστικά αμετάβλητες.

(Από την εφημερίδα Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 26/11/2008)