Δύσκολες επιλογές καλούνται να λάβουν οι διεθνείς πετρελαϊκοί όμιλοι, καθώς η πτώση των τιμών πετρελαίου αναγκάζει τις εταιρείες να επανεξετάσουν τα σχέδια δαπανών τους. Η νέα τους προτεραιότητα τώρα είναι η διασφάλιση μετρητών.

Δύσκολες επιλογές καλούνται να λάβουν οι διεθνείς πετρελαϊκοί όμιλοι, καθώς η πτώση των τιμών πετρελαίου αναγκάζει τις εταιρείες να επανεξετάσουν τα σχέδια δαπανών τους. Η νέα τους προτεραιότητα τώρα είναι η διασφάλιση μετρητών.

Μόλις πριν από λίγους μήνες, οι μεγάλες εταιρείες στο χώρο πετρελαίου και φυσικού αερίου υπολόγιζαν κέρδη ρεκόρ, καθώς η παγκόσμια ζήτηση για ενέργεια εκτίναξε την τιμή αργού στα 145 δολάρια το βαρέλι. Τότε οι πετρελαϊκοί όμιλοι δεν είχαν να επιλέξουν ανάμεσα στην αποπληρωμή του χρέους τους, στην αύξηση των μετοχικών μερισμάτων ή του ρευστού τους.

Απλά μπορούσαν να τα κάνουν όλα αυτά συγχρόνως. Τώρα όμως η παγκόσμια οικονομική κρίση περιορίζει τη ζήτηση για πετρέλαιο και φυσικό αέριο, οδηγώντας την τιμή αργού κάτω από τα 50 δολάρια το βαρέλι την προηγούμενη εβδομάδα για πρώτη φορά από το 2005.

Εάν οι τιμές πετρελαίου δεν ανακάμψουν σημαντικά τις προσεχείς εβδομάδες, αναλυτές προβλέπουν ότι οι πετρελαϊκοί όμιλοι, σε ένα πρώτο βήμα, θα αναγκαστούν να αναστείλουν γενναιόδωρα προγράμματα επαναγοράς μετοχών τα οποία είχαν συνδράμει στη συγκράτηση των μετοχικών τιμών τους τελευταίους μήνες.

Ορισμένοι μάλιστα αναθεωρούν προς τα κάτω τις προβλέψεις τους για τις τιμές πετρελαίου και δεν αναμένουν σύντομα ανάκαμψη. Η επενδυτική τράπεζα Tristone Capital που δραστηριοποιούνται σε ενεργειακά προϊόντα προβλέπει ότι η τιμή αργού θα διαμορφωθεί κατά μέσο όρο στα 50 δολάρια το βαρέλι το 2009.

Σε αυτό το επίπεδο, πετρελαϊκοί όμιλοι, όπως Exxon Mobil Chevron και ConocoPhillips θα χρειαστεί να αυξήσουν τα χρέη τους, να δαπανήσουν από το ρευστό που διαθέτουν ή να περικόψουν κόστος σε άλλους τομείς για να ανταποκριθούν στις κεφαλαιακές ανάγκες τους και να διατηρήσουν τα μερίσματά τους, σύμφωνα με ανάλυση της Barclays Capital. Ακόμη και στα 70 δολάρια το βαρέλι, η Chevron και κάποιες άλλες μεσαίου μεγέθους εταιρείες όπως Marathon Oil και Suncor Energy θα πρέπει να λάβουν στρατηγικές αποφάσεις σχετικά με το τι θα πρέπει να περικόψουν και ποιους τομείς να χρηματοδοτήσουν.

Πρόσφατη έρευνα ανέφερε ότι στο επίπεδο των 70 δολαρίων το βαρέλι, εταιρείες όπως BP ENI Royal Dutch Shell και ConocoPhillips «θα δυσκολευθούν να διατηρήσουν τα μερίσματα και τα προγράμματα επαναγοράς μετοχών τους», ενώ αντίστοιχα προβλήματα ενδεχομένως να αντιμετωπίσουν οι Exxon και StatoilHydro το 2010.

(από την εφημερίδα "ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ" 27/11/2008)