Με το βλέμμα στραμμένο στην αυριανή «συμβουλευτική» σύνοδο του ΟΠΕΚ στο Κάιρο βρίσκονται από χθες οι διεθνείς πετρελαϊκές αγορές, όπου οι ενδείξεις συμφωνίας του καρτέλ για μείωση της παραγωγής ώθησαν στην απώλεια μέρους των κερδών που είχαν καταγραφεί μια ημέρα νωρίτερα.

Με το βλέμμα στραμμένο στην αυριανή «συμβουλευτική» σύνοδο του ΟΠΕΚ στο Κάιρο βρίσκονται από χθες οι διεθνείς πετρελαϊκές αγορές, όπου οι ενδείξεις συμφωνίας του καρτέλ για μείωση της παραγωγής ώθησαν στην απώλεια μέρους των κερδών που είχαν καταγραφεί μια ημέρα νωρίτερα. Η τιμή του Brent στην αγορά του Λονδίνου κινήθηκε ξανά προς τα επίπεδα των 53 δολαρίων το βαρέλι, με τη Νέα Υόρκη κλειστή λόγω της Ημέρας των Ευχαριστιών.

Τον Δεκέμβριο η μείωση

Με τα στοιχεία να μαρτυρούν διαρκή συρρίκνωση της ζήτησης και τον ίδιο τον γενικό γραμματέα του ΟΠΕΚ, Αμπντουλά αλ-Μπάντρι, να επιμένει χθες για άλλη μια φορά ότι στην αγορά υπάρχει υπερπροσφορά και να καλεί για «υπομονή», οι αναλυτές θεωρούν ότι επίκειται απόφαση για μείωση της παραγωγής, αν και προφανώς όχι αύριο, Σάββατο, αλλά στην επίσημη σύνοδο του καρτέλ τον Δεκέμβριο, στην Αλγερία. Ο ΟΠΕΚ, άλλωστε, φαίνεται πως είναι αποφασισμένος να τηρήσει τη δέσμευση που ανέλαβε στην προηγούμενη σύνοδο, περιορίζοντας την προσφορά του κατά 2 εκατ. βαρέλια ημερησίως στις διεθνείς αγορές. Στοιχεία της Lloyd’s Marine Intelligence Unit δείχνουν ότι οι εξαγωγές του καρτέλ διά θαλάσσης μειώθηκαν από 23,127 εκατ. στα 22,812 εκατ. βαρέλια ημερησίως, τις τέσσερις εβδομάδες που έληξαν στις 12 Οκτωβρίου.

Και ενώ σύμφωνα με το υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ η ζήτηση στη μεγαλύτερη καταναλώτρια χώρα του κόσμου εξακολουθεί να ολισθαίνει, καταγράφοντας πτώση 6,6% τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, ο επικεφαλής οικονομολόγος της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας (ΙΕΑ) εξέφρασε χθες την εκτίμηση ότι η παγκόσμια ζήτηση για πετρέλαιο θα ανακάμψει το 2010-2011 και οι τιμές πιθανότατα θα ξεπεράσουν το ιστορικό ρεκόρ του φετινού Ιουλίου. Ο Φατίχ Μπιρόλ επισήμανε ότι «βλέπουμε καθημερινά ακύρωση προγραμμάτων λόγω της οικονομικής κρίσης. Αυτό δεν είναι θετικό, καθώς η προσφορά μειώνεται, ενώ η ζήτηση τελικά θα ανακάμψει».

Σχετική προειδοποίηση απηύθυνε ο ίδιος ο επικεφαλής της IEA, Νομπούο Τανάκα, κάνοντας λόγο για πιθανή πετρελαϊκή κρίση «ακόμα πιο σοβαρή από αυτήν που βιώσαμε φέτος», αν ο ΟΠΕΚ δεν διατηρήσει τους ρυθμούς των επενδύσεων στις έρευνες και την παραγωγή αργού όσο διαρκεί η οικονομική κρίση.

Ανησυχία για τα 50 δολ.

Στο περιθώριο παρουσίασης της ετήσιας έκθεσης World Energy Outlook για το 2008, στη Νοτιοανατολική Ασία, ο κ. Τανάκα χαρακτήρισε «ανησυχητική» την υποχώρηση των τιμών κοντά στα 50 δολάρια το βαρέλι, υποστηρίζοντας ότι η εξέλιξη αυτή μπορεί να πυροδοτήσει επιβράδυνση των επενδύσεων για μη συμβατική παραγωγή, όπου το κόστος είναι υψηλότερο. «Δεν υπαγορεύουμε στον ΟΠΕΚ πόσο να παραγάγει», τόνισε ο αξιωματούχος, «του προτείνουμε να εμμείνει στα επενδυτικά προγράμματα που καταρτίζει».

(από την εφημερίδα "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ" 28/11/2008)