Σε ύφεση για ολόκληρο το 2009 θα βρεθεί η Ζώνη του Ευρώ, αναγνώρισε χθες ο επίτροπος Οικονομικών Χοακίν Αλμούνια, την ώρα που οι δείκτες εμπιστοσύνης επιχειρηματιών και καταναλωτών καταγράφουν νέα καθίζηση επιβεβαιώνοντας αν μη τι άλλο την παλαιότερη επισήμανση του Αλμούνια ότι «ο ορίζοντας είναι σκοτεινός»…

Σε ύφεση για ολόκληρο το 2009 θα βρεθεί η Ζώνη του Ευρώ, αναγνώρισε χθες ο επίτροπος Οικονομικών Χοακίν Αλμούνια, την ώρα που οι δείκτες εμπιστοσύνης επιχειρηματιών και καταναλωτών καταγράφουν νέα καθίζηση επιβεβαιώνοντας αν μη τι άλλο την παλαιότερη επισήμανση του Αλμούνια ότι «ο ορίζοντας είναι σκοτεινός»…

Συγκεκριμένα, μιλώντας χθες στις Βρυξέλλες, ο Ισπανός επίτροπος αναγνώρισε ότι «οι κίνδυνοι επιδείνωσης της οικονομικής κατάστασης επιβεβαιώνονται και θα πρέπει να αναθεωρήσουμε τις προβλέψεις μας περί ανάπτυξης, που τώρα αναμένεται να είναι αρνητική».

Η διαφορά δεν είναι τεράστια, δεδομένου ότι στις τακτικές φθινοπωρινές προβλέψεις της στις 3 Νοεμβρίου, η Επιτροπή μιλούσε για ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ 0,1% για το 2009. Ωστόσο, τώρα αναμένεται να περάσει σε αρνητικό πρόσημο αν και ο Αλμούνια αρνήθηκε να αναφέρει συγκεκριμένο ποσοστό.

Πολλοί αναλυτές πάντως, όπως και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, τοποθετούν τη Ζώνη του Ευρώ στο -0,5% για το 2009, ενώ ο ΟΟΣΑ μιλάει για -0,6%, με τις όποιες ελπίδες έστω και χλωμής ανάκαμψης να μετατίθενται πια οριστικά για το 2010.

Βέβαια, σκοτεινού όντος του ορίζοντος ο ίδιος ο Αλμούνια δεν έδειξε να στοιχηματίζει ούτε σε αυτό, δηλώνοντας πως «δεν είναι βέβαιο ότι η κρίση θα λήξει το 2009»…

Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται άλλωστε επιχειρήσεις και καταναλωτές, με τους δείκτες εμπιστοσύνης της Επιτροπής που δημοσιεύθηκαν χθες να καταγράφουν νέα πτώση σε ιστορικά χαμηλά.

Ετσι, ο δείκτης οικονομικής εμπιστοσύνης, που καταγράφει ακριβώς την εμπιστοσύνη επιχειρήσεων και νοικοκυριών στην πορεία της οικονομίας, σημείωσε τον Νοέμβριο νέα κάθετη πτώση υποχωρώντας κατά 5,1 μονάδες στη Ζώνη του Ευρώ και κατά 6,7 μονάδες στην Ευρωπαϊκή Ενωση των 27 για να διαμορφωθεί στις 74,9 και 70,5 αντίστοιχα., Αυτό, σημειώνει η Επιτροπή, αποτελεί για μεν την Ενωση των «27» αρνητικό ρεκόρ από τον Ιανουάριο του 1985, για δε τα κράτη της Ζώνης του Ευρώ από τον Αύγουστο του 1993. Αρκεί να σημειωθεί ότι ο δείκτης δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά τον Ιανουάριο του 1985…

Ακόμα πιο κάτω στην Ελλάδα

Στην Ελλάδα ο δείκτης υποχώρησε ακόμα χαμηλότερα, στις 66,7 μονάδες από 72,9 τον Οκτώβριο, επίδοση που αποτελεί και στην περίπτωση της χώρας αρνητικό ρεκόρ από τον Ιανουάριο του 1985.

Στους επιμέρους δείκτες, θετικό πρόσημο στις 8 μονάδες αλλά με σημαντική υποχώρηση έναντι του Οκτωβρίου (15 μονάδες) είχε εκείνος των υπηρεσιών, ενώ στο -55 (έναντι -57 τον Οκτώβριο) κινήθηκε ο δείκτης για τους καταναλωτές, στο -18 στη βιομηχανία, στο -19 στις κατασκευές και στο -9 στο λιανεμπόριο, επιδόσεις που είναι όλες επιδεινωμένες σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.

Αντίστοιχη πτώση κατέγραψε και ο χωριστός δείκτης επιχειρηματικής εμπιστοσύνης που δημοσιεύεται ταυτόχρονα και αποτυπώνει την εικόνα των επιχειρηματιών και των στελεχών επιχειρήσεων για την κατάσταση της αγοράς, με βάση επιμέρους δείκτες για θέματα όπως τα αποθέματα προϊόντων ή οι προσδοκίες παραγγελιών και εξαγωγών.

Ο δείκτης είδε την ήδη δεδομένη από τον Ιούλιο πτώση του να επιταχύνεται για έναν ακόμα μήνα φθάνοντας και αυτός σε επίπεδα αντίστοιχα του 1993 όταν άρχισε για πρώτη φορά να δημοσιεύεται (και όταν η Ευρώπη βρισκόταν και πάλι σε κρίση).

(από την εφημερίδα "Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ" 28/11/2008)