Στο Κάιρο θα συναντηθούν οι εκπρόσωποι των κρατών-μελών του ΟΠΕΚ στις 29 Νοεμβρίου, σε μία ύστατη προσπάθεια να αποσοβήσουν την κατάρρευση στην τιμή του πετρελαίου, που έχει ήδη απωλέσει το ένα τρίτο της αξίας του τους τελευταίους τέσσερις μήνες.

Στο Κάιρο θα συναντηθούν οι εκπρόσωποι των κρατών-μελών του ΟΠΕΚ στις 29 Νοεμβρίου, σε μία ύστατη προσπάθεια να αποσοβήσουν την κατάρρευση στην τιμή του πετρελαίου, που έχει ήδη απωλέσει το ένα τρίτο της αξίας του τους τελευταίους τέσσερις μήνες.

Τα 12 κράτη-μέλη του οργανισμού, που παράγουν το 40% του πετρελαίου παγκοσμίως, ίσως αποφασίσουν και πάλι τη μείωση της παραγωγής. Από την ίδρυση του ΟΠΕΚ, το 1960, η τιμή του βαρελιού αργού πετρελαίου αυξήθηκε από τα 2 δολάρια, φθάνοντας στην τιμή-ρεκόρ των 147 δολαρίων τον Ιούλιο, προτού σταθεροποιηθεί γύρω στα 50 δολάρια αυτό το μήνα.

Ακολουθεί χρονολόγιο των κυριότερων εξελίξεων στην πετρελαϊκή αγορά:

2008 Την πρώτη ημέρα διαπραγμάτευσης του 2008, το αμερικανικό αργό σπάει για πρώτη φορά το φράγμα των 100 δολαρίων το βαρέλι. Οι τιμές σημειώνουν σταθερή άνοδο, μέχρι την 11η Ιουλίου, με τιμή-ρεκόρ 147 δολάρια.
Η ανώτατη τιμή του Ιουλίου συμπίπτει με την παραδοχή από μέρους των ηγετών της Δύσης ότι ο κόσμος βρίσκεται σε οικονομική κρίση.

2007 Οι τιμές υποχωρούν στις αρχές του 2007, αλλά σημειώνουν νέα άνοδο για να φθάσουν τα 90 δολάρια τον Οκτώβριο 2007, εξαιτίας εντάσεων στα σύνορα Τουρκίας-Ιράκ και της υποχώρησης στην τιμή του δολαρίου.

2005 Η τιμή του βαρελιού ξεπερνά τα 68 δολάρια τον Αύγουστο, καθώς ο τυφώνας Κατρίνα πλήττει τις εγκαταστάσεις άντλησης και διύλισης του Κόλπου του Μεξικού.

2003 Η υπό αμερικανική διοίκηση εισβολή στο Ιράκ αποσύρει προσωρινά 2,5 δισ. βαρέλια την ημέρα από την παγκόσμια αγορά. Η ζήτηση πετρελαίου από τις δυτικές οικονομίες αυξάνεται, ενώ μεγάλη αναμένεται να είναι και η ζήτηση από τις οικονομίες Βραζιλίας, Ινδίας και Κίνας.

1998 Οι «τίγρεις» της Ασίας εισέρχονται σε περίοδο κρίσης, μειώνοντας τη ζήτηση για πετρέλαιο και οδηγώντας την τιμή του Μπρεντ στα 9,55 δολάρια το βαρέλι. Το Δεκέμβριο, η ραγδαία οικονομική ανάκαμψη οδηγεί σε αύξηση της τιμής του βαρελιού.

1990 Η ιρακινή εισβολή στο Κουβέιτ και ο πρώτος Πόλεμος του Κόλπου ευθύνονται για τιμή-ρεκόρ του βαρελιού, στα 41,9 δολάρια τον Οκτώβριο. Τα οφέλη είναι, όμως, βραχυπρόθεσμα, καθώς αμερικανικές δυνάμεις διασφαλίζουν τις πετρελαιοπηγές της Σαουδικής Αραβίας και τη ναυσιπλοΐα στον Περσικό Κόλπο.

Δεκαετία 1990 Η τιμή του αργού κινείται μεταξύ 10 και 25 δολαρίων το βαρέλι.

1980-88 Πόλεμος Ιράν-Ιράκ. Η τιμή των 40 δολαρίων το βαρέλι, που ακολουθεί το ξέσπασμα του πολέμου δεν διατηρείται, εξαιτίας περιορισμού της ζήτησης.

1983 Ο ΟΠΕΚ εγκαταλείπει το σταθερό τιμολογιακό σύστημα και μειώνει τις τιμές, σε μία προσπάθεια επανακτήσει το χαμένο μερίδιο της αγοράς. Ο Οργανισμός εισάγει ποσόστωση στην παραγωγή για τα μέλη του, με μικρή επιτυχία, καθως ορισμένα μέλη υπερβαίνουν τις συμφωνημένες ποσοστώσεις.

1980 Το Αραβικό Αργό φθάνει τα 36 δολάρια το βαρέλι τον Ιανουάριο. Η αυξημένη τιμή ωθεί κράτη, που δεν ανήκουν στον ΟΠΕΚ, σε άντληση πετρελαίου, κυρίως στη Βόρεια Θάλασσα. Αρχή διαπραγμάτευσης του πετρελαίου Μπρεντ.

1979 Επανάσταση στο Οράν, τη δεύτερη σημαντικότερη πετρελαιοπαραγωγή χώρα μετά τη Σαουδική Αραβία. Πετρελαϊκό σοκ προκαλείται στον πλανήτη.

1973 Αραβο-ισραηλινός πόλεμος. Ο ΟΠΕΚ διεκδικεί και αποκτά τον έλεγχο των τιμών, από τις δυτικές πολυεθνικές. Αραβικό πετρελαϊκό εμπάργκο προκαλεί αγοραστικό πανικό και το πρώτο «Πετρελαϊκό Σοκ» με τις τιμές να αυξάνονται από τα 2,5 δολ. το βαρέλι, στα 11,5 δολάρια το 1974.

Δεκαετία 1970 Πετρελαιοπαραγωγές χώρες αποκτούν αυτοπεποίθηση στην προσπάθειά τους να ελέγξουν τη σημαντικότερη πλουτοπαραγωγική τους πηγή. Κρατικοποιήσεις πετρελαϊκών εταιριών σημειώνονται σε πολλά κράτη.

 1960 Ίδρυσης του ΟΠΕΚ από το Ιράν, το Ιράκ, το Κουβέιτ, τη Σαουδική Αραβία και τη Βενεζουέλα. Η τιμή του Σαουδαραβικού αργού κυμαίνεται μεταξύ 2 και 3 δολαρίων το βαρέλι για πολλά χρόνια.

(από www.kathimerini.gr 28/11/2008)